Ako stolnjak tresete kroz prozor, moraćete da platite paprenu kaznu! Šta sve ne smete da radite u zgradama za vreme kućnog mira?

02.05.2022

17:37

0

Prema Odluci o opštim pravilima kućnog reda u stambenim zgradama na teritoriji grada Beograda, kućni mir radnim danima traje od 16 do 18 sati

Ako stolnjak tresete kroz prozor, moraćete da platite paprenu kaznu! Šta sve ne smete da radite u zgradama za vreme kućnog mira?
kućni red (2) - Copyright 24sedam/Profimedia

S početkom proleća i sunčanog vremena u srpskoj prestonici počela je i sezona rekonstrukcije i uređivanja stanova, ali i kućnih žurki što automatski znači - konstantna buka i nemiran san za ostale komšije u stambenoj zajednici

Iako se kućni red u stambenoj zajednici oduvek poštovao, ono što možda neke komšije ne znaju to je da je pre skoro tri godine usvojen novi kućni red!

Prema Odluci o opštim pravilima kućnog reda u stambenim zgradama na teritoriji grada Beograda, kućni mir radnim danima traje od 16 do 18 sati i od 22 sata do sedam ujutru, dok je vikendom nešto duži - od 14 do 18 sati i od 22 sata do osam subotom, a nedeljom do 10 časova ujutru. 

24sedam/J.B.
Ilustracija

Dnevni odmor je prethodnih godina bio od 13 do 17 sati i od 22 sata do šest ujutru. 

Tokom kućnog mira zabranjeno je trčanje, vikanje, skakanje, upotreba kućnih aparata i ventilacionih sistema koji narušavaju tišinu, što znači da je granica buka tokom dana 35 decibela, a noću 30. 

Isto tako, tokom kućnog mira kroz prozore i sa balkona je zabranjeno bacanje smeća, otpadaka hrane, prosipanje vode, trešenje posteljine i stolnjaka...

24sedam/Profimedia/Antonio Ahel/ATA Images
Ilustracija

Vreme odmora mora se poštovati i pri korišćenju mašina za održavanje zelenih površina oko zgrade.

U slučaju porodičnih slavlja i drugih okupljanja, a najkasnije dva dana ranije stanari su dužni da postavljanjem obaveštenja na vidnom mestu u zgradi o tome obaveste ostale stanare, s tim da se od jedan sat posle ponoći mora obezbediti mir i tišina u zgradi.

Renoviranje stanova

24sedam/Profimedia
Ilustracija

Kada je reč o radovima u zgradi, oni se moraju izvoditi shodno propisima kojima se reguliše planiranje i  izgradnja tako da se ne nanosi šteta na posebnim, zajedničkim i drugim delovima zgrade.

Stanar koji izvodi građevinske, građevinsko-zanatske i instalaterske radove u zgradi ili na zgradi, dužan je da prethodno o tome obavesti upravnika i prikaže mu odobrenje nadležnog organa za izvođenje radova, ukoliko je posebnim zakonom propisana obaveza pribavljanja odobrenja za izvođenje tih radova, a potom postavljanjem obaveštenja na vidnom mestu u zgradi obavesti stanare o danu početka izvođenja radova, vrsti i trajanju radova.

Ko kontroliše poštovanje kućnog mira? 

24sedam/Nenad Vujanović
 

Za red i mir u zgradi u vreme odmora zaduženi su komunalni i građevinski inspektori, ali i komunalni milicajci koji mogu da izdaju prekršajne naloge. Međutim, milicioneri kazne mogu pisati isključivo ako prekršaj oni vide svojim očima, fotografija ili video-snimak kao dokaz se ne računa. 

Kolike su kazne? 

Kako piše u Odluci o opštim pravilima kućnog reda u stambenim zgradama na teritoriji grada Beograda, za nepoštovanje kućnog mira svaki stanar iz svog džepa mora da izdvoji 5.000 dinara.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike