Stanarka tri godine svakog meseca davala 2.500 dinara za održavanje zgrade, a račun nikada nije dobila!

26.05.2022

05:00

1

Ukoliko je upravnik iz reda stanara, Stanimir Spasić kaže da je to čest problem sa njima, jer oni novac primaju "na ruke" i čuvaju ga

Stanarka tri godine svakog meseca davala 2.500 dinara za održavanje zgrade, a račun nikada nije dobila!
račun zgrada - Copyright 24sedam Pixabay

Život u stambenoj zajednici zna da bude prava idila, sve dok se stanari prvi put ne susretnu sa nezgodnim komšijom ili, još gore - upravnikom.

Tako se portalu 24sedam obratila sugrađanka, koja je želela da ostane anonimna, a kojoj upravnik iz reda stanara ne želi da izda račun za održavanje zgrade već tri godine. 

Kako je rekla, stan u izgradnji je kupila od investitora koji joj je rekao da održavanje zgrade košta 2.500 dinara. Međutim, ona nikada nije dobila ništa napismeno. 

Pixabay
 

- Upravnik ne želi da mi da na uvid finansijske izveštaje ili odluke na kojima bi se videlo koliko tačno iznosi održavanje zgrade. Obratila sam se svim institucijama u Srbiji i nikakav odgovor nisam dobila. Čak sam prestala da plaćam redovno održavanje zgrade, dok mi on ne izda račun - rekla je ona za 24sedam

Naša sagovornica ističe da je upravnik nakon toga prestao da priča sa njom, nijednom joj se nije obratio, pa ona ne zna šta da radi.

Reporteri 24sedam kontaktirali su s profesionalnim upravnikom Stanimirom Spasićem ne bi li došli do informacije da li je upravnik dužan da stanaru izda račun. 

Privatna arhiva/Stanimir Spasić
Profesionalni upravnik Stanimir Spasić

- Prvenstveno je pitanje kako ona njemu plaća te račune, "na ruke" ili putem uplatnice, kao i da li je on upravnik iz redova stanara ili ne. Isto tako, bitno je da ljudi znaju da niko nije dužan da plati bilo šta ukoliko mu se ne izda račun - ističe Spasić. 

Ukoliko je upravnik iz reda stanara, naš sagovornik kaže da je to čest problem sa njima, jer oni novac primaju "na ruke" i čuvaju ga.

- Mi profesionalni upravnici to radimo tako što štampamo račune u ime stambene zajednice njihovim članovima, odnosno stanarima, i onda oni na osnovu toga uplaćuju novac koji ide na tekući račun stambene zajednice - objasnio je on.

Takođe, Spasić je istakao da je upravnik dužan da svakog meseca stanarima daje račune za održavanje zgrade ili da ta stavka ide preko "Infostana", koji održavanje zgrade naplaćuje kroz njihove račune, što posle ide na račun zgrade. 

- Za proveru ovakvih stvari, kada je reč o stambenoj zajednici, zadužena je Komunalna inspekcija - zaključio je za 24sedam Stanimir Spasić. 

Šta kaže zakon? 

U Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada piše da je skupština stambene zajednica nadležna da: 

- određuje visinu mesečnog iznosa koji plaćaju vlasnici posebnih delova za potrebe izvršenja poslova iz nadležnosti stambene zajednice, i to na ime troškova održavanja, troškova za rad organa stambene zajednice i drugih troškova
- donosi program održavanja zajedničkih delova zgrade
- donosi odluku o organizovanju poslova održavanja zgrade, odnosno o poveravanju poslova održavanja zajedničkih delova zgrade
- donosi odluku o preduzimanju radova na zajedničkim delovima zgrade
- donosi odluku o visini naknade za investiciono održavanje zajedničkih delova zgrade i zemljišta koje služi za redovnu upotrebu zgrade

U zakonu piše da je upravnik dužan da zastupa i predstavlja stambenu zajednicu, predlaže skupštini stambene zajednice program održavanja i stara se o njegovoj realizaciji, da vodi evidenciju o prihodima i rashodima stambene zajednice, kao i da podnosi skupštini stambene zajednice izveštaj o radu koji posebno sadrži prikaz ukupnih prihoda i rashoda stambene zajednice, realizovanih aktivnosti u odnosu na planirane, kao i iskorišćenja sredstva za realizaciju svake od aktivnosti.

Profimedia Pixabay
 

Isto tako, i profesionalni upravinik je nadležan da predlaže skupštini stambene zajednice visinu naknade za održavanje zajedničkih delova zgrade i zemljišta na osnovu najmanje tri prikupljene ponude od lica koja se bave održavanjem zajedničkih delova zgrade i zemljišta.

Odlukom stambene zajednice o prihvatanju troškova održavanja zajedničkih delova zgrade i upravljanja zgradom propisuje se iznos koji je svaki vlasnik posebnog dela dužan da plaća na ime svog učešća u troškovima tekućeg održavanja i troškovima upravljanja zgradom, a koji ne može biti niži od iznosa propisanog aktom o tekućem održavanju zgrada koji donosi jedinica lokalne samouprave.

Vlasnik posebnog dela zgrade utvrđen iznos uplaćuje na tekući račun stambene zajednice najkasnije do poslednjeg dana u mesecu za tekući mesec, osim ukoliko ugovorom zaključenim sa licem koje upravlja i/ili održava zgradu nije određeno da se naplata troškova upravljanja i/ili održavanja zgrade vrši uplatom na tekući račun tog lica ili preko sistema objedinjene naplate komunalnih i drugih usluga, u slučaju da je jedinica lokalne samouprave uspostavila takav sistem.

Svaki vlasnik posebnog dela ima pravo da zahteva od upravnika, odnosno profesionalnog upravnika, da mu se omogući elektronski ili drugi uvid u stanje i promene na tekućem računu stambene zajednice.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike