Mračni turizam: Putnici se ne plaše radijacije, plaćaju da lete iznad Černobilja, kompanija zarađuje od tragedije

24.04.2021

07:00 >> 10:02

0

Let za 195 najhrabrijih zakazan je pred samu 35. godišnjicu katastrofe

Mračni turizam: Putnici se ne plaše radijacije, plaćaju da lete iznad Černobilja, kompanija zarađuje od tragedije
Copyright Profimedia

Kako bi obeležila 35. godišnjicu od katastrofe u Černobilju, avio-kompanija “Ukraine International Airlines” organizovala je vazdušni obilazak koji će putnicima omogućiti da odozgo vide nuklearnu elektranu Černobilj i napušteni grad Pripjat. Let je zapazan za 25. april, dan pre nego što je reaktor 4 eksplodirao 1986. i obeležio ovu oblast.

Mesta u avionu ima za 195 putnika, a karta košta 106 dolara. Avion će poleteti sa aerodroma Kijev-Borispolj, nakon čega će preleteti severno od Černobilja, gde će putnici moći da vide panoramu zabranjene zone oko nuklearne elektrane.

Osim toga, putnici će moći da “naprave fotografiju u kokpitu i selfi sa pilotom”, a u cenu karte uključen je i obilazak Boinga 777, koji je parkiran na Borispolju.

Organizatori ističu da će se tokom leta avion spustiti najviše na visinu od 900 metara iznad Černobilja kako bi putnici imali što bolji pogled na nuklearnu elektranu.

Ovaj let je sličan drugim kreativnim turama koje su organizovane tokom pandemije. Australijski “Qantas” nedavno je imao sedmočasovni “let za nigde”, kao i “Royal Caribbean” kruzer.

Profimedia

Iako deluje čudno što je jedna katastrofa omogućila da se na ovoj način obeleži druga, koja se desila pre tri i po decenije, organizatori kažu da ova tura ne bi bila moguća bez kovida 19.

– Ova tura je bila moguća samo zahvaljujući pandemiji. Imali smo slobodan avion, a naš tim je imao vremena da se posveti kreativnim projektima – kaže Bodan Skotnikov, rukovodilac ovog projekta, koji ističe da će se epidemiološke mere poštovati tokom leta.

Ovo nije prvi put da je “Ukraine International Airlines” organizovala ovakvu turu. Nekoliko prethodnih letova rasprodato je za dva dana, a putnici su nakon njih bili oduševljeni, pa je ova avio-kompanija nastavila sa popularnim ekskurzijama mračnog turizma.

Svetla budućnost regije sa mračnom prošlošću

Za to vreme, desetine hiljada posetilaca rizikuje istražujući kako izgleda okolina Černobilja i napuštenog grada Pripjata.

Profimedia

– Černobilj je najuspešnija turistička destinacija Ukrajine. Pre nego što smo morali u karantin, broj turista se duplirao svake godine – rekao je Jaroslav Jemeljanenko, vlasnik jedne tamošnje turističke kompanije.

Čak i tokom strogih zaključavanja zemlje posetiocima je bilo dozvoljeno da nastave da se pojavljuju u okolini, na organizovanim turama, ali se bez obzira na to broj turista smanjio.

Černobiljsku Zonu isključenja u 2020. posetilo je više od 32.000 ljudi, dok je u 2019. ovu oblast obišlo 72.000 posetilaca.

Turisti iz raznih zemalja, zaintrigirani posle popularne serije “Černobilj”, činili su 80 odsto posetilaca, ali su zabrane koje su bile na snazi zbog pandemije ipak uticale na manji broj zainteresovanih.

Jemeljanenko je ipak optimističan kad se radi o turizmu Černobilju. Njegova kompanija radi na novim kreativnim ponudama za one koji žele da vide Zonu isključenja.

Profimedia

Nedavne ture obuhvatale su vožnju kajakom, rečnim brodovima rekom Pripjat i terenskim vozilima u okviru Zone, a ova kompanija nudi i letove iznad Černobilja i Pripjata.

– Kad se končano bude uspostavila potpuna veza između zemalja, imaćemo nešto što će da iznenadi čak i one turiste koji su bili u zoni Černobilja i nekoliko puta – dodao je Jemeljanenko.

Pročitajte još

Mračna istorija regije, grad duhova i 2600 kvadratnih kilometara sa napuštenim zgradama, kao i glasine o duhovima, privlače veliki broj ljudi. Neki se pridružuju zvaničnim turama nakon što dobiju obaveznu dozvolu da posete to područje, a drugi ilegalno ulaze na njega i lutaju po mestima zagađenim radijacijom, rizikujući velike novčane kazne.

Zona isključenja, po svemu sudeći, ima svetlu budućnost. U proteklih nekoliko godina Ukrajina pokušava da rebrendira Černobilj iz sramnog podsetnika na nesposobnost i tragediju u ono što je predsednik države Vladimir Zelenski nazvao “jedinstvenim mestom na planeti na kom priroda ponovo buja nakon globalne kastatrofe koju je izazvao čovek”. On je 2019. potpisao ukaz o razvoju turizma u zoni Černobilja, u nadi da će novi infrastrukturni projekti i turističke rute sa sobom doneti novu nadu napuštenoj teritoriji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike