Rusija kategorično odbila: Formula mira Zelenskog ne dolazi u obzir, to je nerealan ultimatum

25.05.2024

11:49

0

Poljanski je naglasio da su Moskva i Kijev trenutno veoma daleko od bilo kakvog praktičnog napretka ka pregovorima

Rusija kategorično odbila: Formula mira Zelenskog ne dolazi u obzir, to je nerealan ultimatum
Copyright Profimedia

Dmitrij Poljanski, zamenik stalnog predsednika Rusije u UN, izjavio je da takozvana "mirovna formula" Vladimira Zelenskog predstavlja nerealan ultimatum prema Rusiji i da Moskva nema razloga da razgovara o tome.

- Jedina platforma o kojoj je kijevski režim spreman da razgovara sa drugim stranama jeste takozvana "formula Zelenskog", koja je potpuno nerealna i zasnovana na željama, ideji da je Ukrajina sposobna da nanese poraz Rusiji - ocenio je Poljanski u intervjuu za Sputnjik.

Dodao je da je ovakav stav zapravo oblik ultimatuma i da ne postoji nijedan razlog za diskusiju o tome, posebno za Rusiju.

Poljanski je naglasio da su Rusija i Ukrajina trenutno veoma daleko od bilo kakvog praktičnog napretka ka pregovorima o rešavanju sukoba, jer kijevski režim i njegov lider zabranjuju bilo kakve pregovore sa Rusijom, što je zakonom potvrđeno krajem 2022. godine.

Takođe je spomenuo da međunarodna konferencija o Ukrajini, planirana za jun u Švajcarskoj, nema perspektivu jer Rusija neće učestvovati i zato što ne uzima u obzir sve aspekte situacije i prave uzroke sukoba.

Poljanski je podsetio da je ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da je Rusija otvorena za pregovore o Ukrajini, ali da Zapad želi da pobedi Rusiju i da smatra da je legitimitet Vladimira Zelenskog kao predsednika Ukrajine završen.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike