Zaharova: Razgovori o "formuli Zelenskog" služe za odvlačenje pažnje sa nove tranše Kijevu

22.04.2024

11:29

0

Istakla je da je Zapad navodno spreman za mirno rešenje

Zaharova: Razgovori o "formuli Zelenskog" služe za odvlačenje pažnje sa nove tranše Kijevu
Marija Zaharova - Copyright Profimedia

Održavanje diskusije oko "formule Zelenskog" bilo je neophodno da bi Sjedinjene Američke Države skrenule pažnju sa nove alokacije sredstava za podršku terorističkim aktivnostima kijevskog režima, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Ovi razgovori Sjedinjenih Američkih Država, njihovih politikologa i onih koje su angažovali na međunarodnoj platformi za podršku takozvanoj "formuli Zelenskog", sve je to imalo za cilj da skrene pažnju sa naredne tranše za podršku terorističke aktivnosti ovih kriminalaca u Kijevu - rekla je Zaharova za televiziju "Rusija 24".

Ona je ocenila da su razgovori o "formuli Zelenskog" bili potrebni da bi se u svetskoj zajednici stvorio utisak da Rusija ne želi da okonča sukob dok je Zapad navodno spreman za mirno rešenje.

- Situacija je upravo suprotna – Rusija nikada nije odbijala da vodi pregovore. Na zahtev tog samog kijevskog režima 2022. godine data je saglasnost na pregovore. Rusija zaista realno procenjuje situaciju i shvata šta se krije iza ovih razgovora o pseudoformulama mira i ne dozvoljava da je uvuku u te igre - zaključila je ona.

Predstavnički dom američkog Kongresa u subotu je većinom glasova usvojio nacrt zakona o dodeli Ukrajini skoro 61 milijarde dolara. Nakon usvajanja zakona u Predstavničkom domu, dokument se šalje na razmatranje Senatu.

Švajcarska će biti domaćin mirovne konferencije o Ukrajini 15-16. juna nedaleko od Lucerna. Rusija neće prisustvovati, ali se očekuje učešće do 120 šefova država.

Portparol ambasade Rusije u Bernu Vladimir Hohlov ranije je izjavio da Švajcarska nije poslala poziv Rusiji za učešće na samitu o Ukrajini, kao i da Moskva u svakom slučaju neće učestvovati. On je dodao da je ideja o mirovnoj konferenciji koju snažno promovišu organizatori, neprihvatljiva za Rusiju, jer se radi o još jednoj varijanti za forsiranje neodržive „formule mira“ koja ne uzima u obzir ruske interese.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike