Bugarski stručnjak: Američka pomoć samo će produžiti ukrajinsku agoniju

22.04.2024

23:48

0

On je podsetio da je Ukrajina uz zapadnu pomoć trebalo da pokrene uspešnu kontraofanzivu, ali da je ona propala

Bugarski stručnjak: Američka pomoć samo će produžiti ukrajinsku agoniju
Ilustracija - Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky

Novi američki paket pomoći Kijevu neće promeniti tok borbenih dejstava, izjavio je bivši predsednik Komisije za kontrolu trgovine oružjem pri Ministarstvu ekonomije Bugarske Vladimir Veličkov.

On je podsetio da je Ukrajina uz zapadnu pomoć trebalo da pokrene uspešnu kontraofanzivu, ali da je ona propala.

- Pored toga što treba da promeni tok rata, Ukrajina pomoću tog novca treba da krene u novu kontraofanzivu. A znamo kako se završila prethodna. Mislim da su oni (SAD) već nekoliko puta upumpali po 60 milijardi za novu kontraofanzivu i ništa nije uspelo. Tako da to definitivno neće promeniti tok rata. To će samo produžiti ukrajinsku agoniju - ocenjuje Veličkov.

AP Photo/Libkos, File
 

On je izrazio ogorčenje zbog zamrzavanja ruskih rezervi na Zapadu i upitao je zašto takve sankcije nisu primenjivane protiv SAD.

- Šta da kažemo o Libiji, Iraku, Vijetnamu, da li je potrebno da nabrajamo sve zemlje kojima su SAD stvorile probleme na globalnom nivou? Ne, to nema smisla. I da li je neko rekao ili uradio protiv SAD? Ne - primetio je Veličkov.

Po njegovim rečima, SAD se predstavljaju kao svetski hegemon, ali ih sa tog mesta postepeno potiskuju Rusija i Kina.

- Ali one to rade drugačije. Ne gledaju na druge sa visine, nego tretiraju druge zemlje kao sebi ravne. Mislim da će to biti veoma veliki plus za Rusiju, Kinu i druge zemlje (BRIKS-a), jer one ne doživljavaju male zemlje kao vazale, kmetove ili nekoga koga mogu da ignorišu, kao što to godinama rade SAD - zaključio je stručnjak.

Predstavnički dom američkog Kongresa je prethodno usvojio niz nacrta zakona – o konfiskovanju ruskih aktiva, vojnoj pomoći Kijevu od 61 milijarde dolara, pomoći Izraelu i saveznicima u Indo-pacifičkom regionu.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike