Alijansa Rusije, Kine i Irana - noćna mora za Sjedinjene Države i njihove saveznike

25.03.2024

21:41

0

Pritisak Zapada na Rusiju, Iran i Kinu dodatno zbližava ove zemlje

Alijansa Rusije, Kine i Irana - noćna mora za Sjedinjene Države i njihove saveznike
Ilustracija - Copyright Profimedia

Trostrana saradnja Rusije, Irana i Kine predstavlja noćnu moru za SAD i njihove saveznike, budući je takva koalicija realna pretnja zapadnom svetskom poretku na čelu sa Sjedinjenim Državama, piše Ekonomist.

List napominje da trostrano partnerstvo koje su stvorile Rusija, Iran i Kina, razvoj trgovine između njih, kao i učešće u multilateralnim međunarodnim organizacijama poput BRIKS-a, predstavlja značajnu snagu koja se suprotstavlja Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima.

Saradnja tri zemlje, koju Ekonomist naziva "antizapadnom osovinom", omogućava im da uspešno izbegnu sankcije, pobede u vojnim sukobima, a takođe i privuku druge zemlje u svojstvu saveznika.

Pixabay
 

Autori materijala naglašavaju da pritisak Zapada na Rusiju, Iran i Kinu dodatno zbližava ove zemlje, a struktura ekonomija tri države omogućava im da se međusobno dopunjuju i održavaju stabilan rast.

Istovremeno, prema pisanju časopisa, može doći do sukoba interesa između Ruske Federacije i Irana zbog navodne konkurencije u oblasti izvoza energenata.

Istovremeno, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je 21. marta da su takve pretpostavke neosnovane, jer članice OPEK+, a to su Ruska Federacija i Iran, odavno imaju razvijene mehanizme saradnje i kompromisa.

- Normalne zemlje, koje svoje postupke zasnivaju na međunarodnom pravu, uvek će naći obostrano prihvatljivu ravnotežu interesa. Štaviše, mislim da će tržište energenata rasti - rekao je on.

Ranije je list Gardijan pisao da se ekonomski rat punog razmera protiv Ruske Federacije pokazao kontraproduktivnim za zapadne zemlje, jer je doprineo formiranju antizapadne koalicije u svetu. Istovremeno, ruska ekonomija je pokazala stabilnost, a njena stopa rasta je ispred britanske.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnik

TAGOVI:

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike