NATO šalje sisteme "Patriot" bliže Rusiji: Zemlja članica saopštila da će biti raspoređeni u njoj

08.03.2024

12:48

0

Prošle godine SAD i njeni saveznici u Evropi isporučili su nekoliko ovakvih sistema, što je izazvalo burne reakcije Moskve

NATO šalje sisteme "Patriot" bliže Rusiji: Zemlja članica saopštila da će biti raspoređeni u njoj
Copyright AP Photo/Mindaugas Kulbis

NATO će postaviti protivvazdušne raketne sisteme američke proizvodnje "Patriot" u Litvaniji tokom 2024. godine, najavio je ministar odbrane te baltičke zemlje.

Litvanija deli granicu sa ruskom eksklavom Kalinjingradom i sa ruskim saveznikom Belorusijom.

- Ove godine će rotacioni sistem protivvazdušne odbrane konačno postati operativan, barem delimično - rekao je Arvidas Anusauskas na konferenciji za novinare u Vilnjusu u četvrtak.

- Naš cilj je da imamo rotaciju sličnu misiji baltičke vazdušne odbrane - dodao je ministar, govoreći o redovnim patrolnim letovima NATO aviona u vazdušnom prostoru Litvanije, Letonije i Estonije.

- Ovaj princip ne bi bio jednokratna stvar za nekoliko meseci, već bi pokrio sve naše kalendarske mesece i značajno povećao naše sposobnosti protivvazdušne odbrane - rekao je Anusauskas.

Prošle godine SAD i njeni saveznici u Evropi isporučili su Ukrajini nekoliko "Patriota" u okviru pokušaja da podrže Kijev tokom sukoba sa Moskvom.

Profimedia
 

Blok predvođen Vašingtonom poslednjih godina je rasporedio dodatne snage u istočnoj Evropi i baltičkim državama, navodeći kao razlog rusku vojnu operaciju u Ukrajini. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je prošlog meseca da zapadna alijansa mora da se pripremi za konfrontaciju koja bi mogla da traje decenijama.

Rusija je, sa svoje strane, navela kontinuirano širenje NATO-a na istok i saradnju bloka sa Kijevom kao jedan od osnovnih uzroka trenutnog sukoba. Ruski zvaničnici su više puta naglašavali da Moskva na vojne jedinice NATO-a u blizini svoje granice gleda kao na pretnju nacionalnoj bezbednosti.

U januaru je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova upozorila da stacioniranje dodatnih stranih snaga u Litvaniji vodi samo eskalaciji vojnih tenzija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike