Ruski general upozorio: Sukob u Ukrajini mogao bi da postane rat u Evropi

07.03.2024

10:35

0

Prema njegovim rečima, okončanje aktuelnog konflikta neće značiti i kraj konfrontacija Rusije i Zapada

Ruski general upozorio: Sukob u Ukrajini mogao bi da postane rat u Evropi
rat ukrajina (10) - Copyright AP Photo/Evgeniy Maloletka

Načelnik vojne akademije Generalštaba Oružanih snaga Rusije, general pukovnik Vladimir Zarudnicki istakao je u svom članku za časopis "Vojna misao" zabrinutosti u vezi sa situacijom u Ukrajini i širim implikacijama na odnose između Rusije i Zapada.

On je naglasio da postoji realna opasnost od eskalacije sukoba u Ukrajini koji bi mogao da preraste u širi ratni sukob na evropskom tlu.

Prema njegovim rečima, okončanje konflikta u Ukrajini neće označavati i kraj konfrontacija Rusije i Zapada, s obzirom na to da je pokrenut proces transformacije postojećeg svetskog poretka "koji je povezan sa porastom kontradikcija, a čije rešavanje praktično uvek dovodi do upotrebe vojne sile“.

- Nije isključena mogućnost eskalacije sukoba u Ukrajini od širenja učesnika "proksi-snaga", koje se koriste za vojno suprotstavljanje Rusiji, do rata velikih razmera u Evropi - navodi Zarudnicki u članku.

Posebno naglašava rastuću verovatnoću da Rusija bude uvučena u novi vojni sukob, pri čemu SAD i njihovi saveznici aktivno pokušavaju da održe svoju hegemoniju na račun Rusije. U tom kontekstu, cilj SAD-a je, prema Zarudnickom, da se Rusiji nanese "strateški poraz" i da se destabilizuje situacija na njenoj teritoriji.

AP Photo/Kateryna Klochko
 

- Osnovni izvor vojnih pretnji našoj zemlji jeste antiruska politika SAD i njenih saveznika, koji vode hibridni rat novog tipa čiji je cilj sveopšte slabljenje Rusije, ograničenje njenog suvereniteta i rušenje teritorijalne celovitosti - piše ruski general.

Zarudnicki je identifikovao nekoliko ključnih tendencija u promeni sistema osiguranja vojne bezbednosti, uključujući prilagođavanje struktura za osiguranje vojne bezbednosti, prelazak na modulni princip u implementaciji mera bezbednosti, postavljanje prioriteta nacionalne bezbednosti u oblasti osiguranja vojne bezbednosti, povećanje operativnosti i centralizaciju upravljačkog sistema, kao i povećanje značaja saradnje sa prijateljskim državama u rešavanju problema vojne bezbednosti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike