Demonstranti razvalili ulaz predsedničke palate u Meksiku: Traže pravdu za nestala 43 studenta o kojima se i danas ništa ne zna

06.03.2024

18:50

0

Lopez Obrador je rekao da neće gušiti proteste

Demonstranti razvalili ulaz predsedničke palate u Meksiku: Traže pravdu za nestala 43 studenta o kojima se i danas ništa ne zna
Demonstranti su u Meksiko Sitiju razvalili vrata predsedničke palate - Copyright Profimedia

Grupa koja protestuje zbog nestanka 43 studenta u Meksiku 2014. godine srušila je danas tokom demonstracija vrata predsedničke palate te zemlje.

Oni su belim pik-apom razvalili vrata dok je predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador unutar palate govorio na konferenciji za novinare.

Policija je upotrebila suzavac da rastera grupu i podigla barijere unutar palate kako bi sprečila demonstrante da prodru u zgradu.

Lopez Obrador je rekao da neće gušiti proteste i da će vlada nastaviti da istražuje slučaj nestanka studenata.

Profimedia
 

Ko su "43"?

Četrdeset tri studenta pohađala su Učiteljsku školu za muškarce u Ajotsinapi, na zapadu države Gerero. Ta škola je imala istoriju levičarskog aktivizma i studenti su redovno organizovali proteste i učestvovali u njima.

Tog 26. septembra 2014, veća grupa njih je putovala do obližnjeg grada Iguale kako bi protestovali zbog diskriminacije prilikom zapošljavanja nastavnika.

Kada su se vraćali natrag, presrela ih je lokalna policija koja je otvorila vatru na njihove autobuse. U haosu koji je usledio, šestoro ih je ubijeno. 

Pojedinci su uspeli da pobegnu, ali je njih 43 nestalo. Od tada se ta grupa jednostavno naziva "43".

AP Photo/Claudio Cruz, File
43 studenta su nestala 2014. godine

Šta im se dogodilo?

Prva zvanična istraga, sprovedena za vreme vladavine predsednika Enrike Penje Nijeta, otkrila je da su mladiće zarobili opštinski policajci koji su ih predali članovima lokalne narko-bande Gereros unidos (Ujedinjeni ratnici). 

Kriminalci su ih odveli do deponije u mestu Kokula gde su ih ubili i zapalili njihova tela. Kosti i pepeo su bacili u obližnji potok, zaključeno je u istrazi.

Međutim, taj izveštaj je od tada široko diskreditovan, a sudija je izdao nalog za hapšenje Tomasa Zerona, koji je predvodio istragu.

AP Photo/Marco Ugarte
Performans u čast nestalih studenata

Grupa nezavisnih stručnjaka je zaključila da je vojska u to vreme pratila ne samo studente, već i Gererose. Podaci o nadziranju su izašli na videlo tek kada je sa vladinih dokumenata skinuta oznaka "poverljivo".

- Teško je razumeti zašto i kako je praćenje prestalo nakon nestanka studenata - piše u izveštaju.

Umešanost policije i vojske u slučaj je nesumnjiv, ali niko konkretno do sada nije odgovarao za to.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike