Amerika i Evropa klize u potpuni haos: Demonstracije na sve strane, na korak od ratnog stanja!

01.02.2024

19:44

0

Svet se suočava sa verovatno najvećom krizom u poslednjih nekoliko decenija

Amerika i Evropa klize u potpuni haos: Demonstracije na sve strane, na korak od ratnog stanja!
Copyright AP Photo

Svedoci smo da se poslednjih mesec dana u Americi i Zapadnoj Evropi događa poptuni haos. Polako klize u propast, a svakodnevni protesti u zemljama Evrope sve su masovniji.

Nemačka, Francuska, Belgija... Samo su neke od evropskih zemalja u kojima "sve gori" od protesta.

Svet se suočava sa verovatno najvećom krizom u poslednjih nekoliko decenija, a to se lako može zaključiti samo iz početka ove 2024. godine.

Sve je počelo u Nemačkoj gde poljoprivrednici danima blokiraju auto-puteve. Pale gume, uništavaju dražavnu imovinu.

Foto: Tanjug/AP Photo
 

Nekoliko desetina hiljada traktora bilo je u Berlinu na velikom protestu.

Protestantni u Nemačkoj kao da su "povukli" nogu, pa su nasilni protesti krenuli dalje.

Ratari u Francuskoj napravili su veliki haos u zemlji, a njih oko 40.000 spremno je krenulo ka Parizu.

Printscreen Twitter
 

Palili su gume, "orali" puteve, a bilo je i onih koji su ispred vladnih kancelarija kačili mrtvu svinju na drvo.

Plato ispred Evropskog parlamenta u plamenu, jake policijske snage čuvaju institucije EU!

A danas je stigla vest da je i u Briselu potpuno rasulo.

Stotine traktora okupiralo je Trg Luksemburg u belgijskoj prestonici. Na auto-putu Pariz - Brisel besni farmeri su ogromnim žutim slovima vidljivim izdaleka napisali: „Ursula, tu smo!“

 

 

Tokom samita Evropske unije koji je održan u četvrtak, i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i drugi prisutni lideri EU gledali su kroz prozore gomilu farmera koji protestuju na ulici.

Profimedia
 

Demonstranti su se okupili u belgijskoj prestonici kako bi pozvali evropske lidere da stave tačku na sporazume o slobodnoj trgovini između Evropske unije i trećih zemalja.

Oko 1.300 traktora blokiralo je glavne puteve kroz grad, procenjuje policija, a na jednom je istaknut transparent „Ako volite zemlju, podržite one koji njome upravljaju“.

Žestoka tuča građana i policije na protestu u Atini

AP Photo/Michael Varaklas
 

Hiljade Grka izašlo na ulice - ne žele privatizaciju javnog obrazovanja!

Na protestu hiljade studenata i drugih građana u grčkoj prestonici Atini protiv uvođenja novog zakona kojim bi se omogućilo stranim univerzitetima da osnivaju svoje ogranke u toj zemlji, došlo je sukoba između policije i grupe maskiranih demonstranata ispred zgrade parlamenta.

Solun: U centru grada nalazi se na  stotine traktora

Poljoprivrednici iz nekoliko oblasti severne Grčke okupili su se danas u Solunu, kako bi, povodom otvaranja 30. Međunarodne izložbe poljoprivrede "Agrotika", izneli svoje zahteve za jačanje poljoprivrednog sektora.

Oni su se u podne okupili na južnom luku Međunarodnog izložbenog centra u Solunu i tu će ostati sve vreme trajanja "Agrotike", odnosno do 4. februara. U centru grada nalaze se stotine traktora.

 

 

U podne su počeli su govori o temama koje se tiču poljoprivrednog sektora, a kasnije će farmeri posetiti tu izložbu.

Poljoprivrednici iz okoline Langade i Seresa zajedno su krenuli ka Ulici 26. oktobra, a zatim su obalskim frontom stigli do južnog luka Međunarodne izložbe u Solunu.

Farmeri iz Kufalije, Kilkisa i Janice stigli su u Solun kroz zapadni ulaz. Na skupu učestvuju poljoprivrednici sa Halkidikija, kao i pčelari iz Nikitija i ribari iz Mihanione.

Ratovi besne na Bliskom istoku, a sukobu u Ukrajini se ne vidi kraj.

Dramatično je i sa druge strane okeana.

Amerika se suočava sa ogromnim problemima koji prete da je dovedu na ivicu oružanog sukoba

U Teksasu na granici sa Meksikom je opsadno stanje, oklopna vozila pristižu na granicu kako bi sprečili prodor migranata unutar zemlje. Nezavisnost Teksasa je nadohvat ruke, čak i oni koji je nisu hteli sada razmišljaju o njoj.

Kriza na granici između Teksasa i Meksika stvorila je značajne tenzije između države i federalnih vlasti, pokrećući rasprave o potencijalnom "Tegzitu" - nezavisnosti Teksasa.

Danijel Miler, vođa Teksaškog nacionalističkog pokreta, istakao je da je ideja o "Tegzitu" sada sveprisutna, nagoveštavajući da bi do odvajanja Teksasa od Sjedinjenih Američkih Država moglo doći brže nego što se očekivalo.

Profimedia
 

Sveopšte nezadovoljstvo građana preliva se s jednog kraja kontinenta na drugi.

Finski radnici protiv reformi

Približno 290.000 finskih radnika je danas  započelo dvodnevni štrajk protiv reforme tržišta rada i najavljenih rezova u sistemu socijalne zaštite. Očekuje se da će zbog protesta mnoge prodavnice, fabrike i vrtići biti zatvoreni, proizvodnja u rafinerijama smanjena, dok će finski vazdušni saobraćaj biti delimično zaustavljen.

Profimedia
 

Vlada Finske prvo želi da strogo organiči pravo na štrajk, a nakon toga da nametne oštre rezove, smatra predsednik najvećeg finskog sindikata SAK Jarko Eloranta. 

Sindikati su rekli da su spremni za dugu borbu i zapretili novim štrajkovima ako Vlada Finske, koja, između ostalog, želi da olakša raskidanje ugovora o radu, ne odustane od svojih planova. 

Finska vlada za sada ne odustaje od najavljenih reformi pošto tvrdi da zemlja treba da poveća produktivnost i smanji fiskalni deficit.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike