Ne mogu da vode rat na dva fronta? SAD i EU u tajnosti razgovaraju o mirovnim pregovorima sa Ukrajinom

04.11.2023

10:10

0

Vašington je navodno zabrinut da Kijevu ponestaje snage

Ne mogu da vode rat na dva fronta? SAD i EU u tajnosti razgovaraju o mirovnim pregovorima sa Ukrajinom
Pregovori Rusije i Ukrajine, ilustracija - Copyright Profimedia

Američki i evropski zvaničnici otpočeli su tajne razgovore sa ukrajinskim vlastima kako bi razmotrili mogućnost postizanja mirovnog sporazuma između Rusije i Ukrajine, piše NBC News.

Prema dva izvora iz američke administracije, od kojih je jedan bivši, a jedan sadašnji visoki zvaničnik SAD, razgovori su ušli u široke okvire i obuhvataju pitanje mogućih ustupaka koje bi Ukrajina možda morala da napravi kako bi se postigao dogovor.

Ovi razgovori, opisani kao delikatni, održani su tokom nedavnog sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine. Oni su usklađeni sa trenutnom vojnom situacijom u Ukrajini i političkim okolnostima u SAD-u i Evropi.

Američki i evropski zvaničnici izražavaju zabrinutost zbog toga što deluje da je konflikt u Ukrajini zastao i da bi mogli razmotriti mogućnost prestanka pružanja pomoći Ukrajini. Osim toga, postoji zabrinutost da bi Ukrajini moglo ponestati snage, dok Rusija izgleda ima neograničene resurse za nastavak rata.

Osim toga, američka vlast je zabrinuta što od početka rata između Izraela i Hamasa sukob u Ukrajini privlači manje pažnje javnosti, što može otežati obezbeđivanje dodatne pomoći za Kijev, tvrde izvori iz NBC News.

Adrijen Votson, portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, istakla je da su sve odluke u vezi sa pregovorima u rukama Ukrajine, a da SAD ostaju posvećene snažnoj podršci Kijevu. Votsonova je napomenula da su SAD sarađivale sa Ukrajinom u okviru mirovnih razgovora, ali da trenutno nisu upoznate sa drugim pregovorima sa Ukrajinom, navela je mreža NBC News.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike