Makron priznao: Ruska privreda nije doživela kolaps, sankcije nisu uspele

21.12.2023

10:07

0

Krivicu za nesupeh sankcija svalio je na zemlje koje su zaobilazile ograničenja

Makron priznao: Ruska privreda nije doživela kolaps, sankcije nisu uspele
Copyright AP Photo/Thibault Camus, Pool

Predsednik Francuske Emanuel Makron izrazio je zabrinutost zbog nedostatka uspeha Evropske unije u sprovođenju efikasnih sankcija protiv Rusije, posebno kada je reč o odustajanju od uvoza ruske nafte i gasa.

Makron je primetio da, uprkos postavljenim ograničenjima, ruska privreda nije doživela kolaps, što je dovelo do razočaranja u napore EU u obuzdavanju Rusije.

On je krivicu za neuspeh sankcija pripisao zemljama koje su pomagale Rusiji zaobilazeći uvedena ograničenja.

U intervjuu za televiziju "Frans 5", Makron je naglasio da je podrška Ukrajini ključno pitanje za Evropu, čak i ukoliko se promeni stav SAD, jer se to direktno odnosi na evropsku bezbednost.

Makron je istakao da podrška Ukrajini treba da ostane visoko na agendi EU u 2024. godini. Bez obzira na potencijalne sumnje unutar Unije ili promene stava Sjedinjenih Američkih Država, on je naglasio da Evropa ima volju i sposobnost da i dalje pruža podršku Kijevu.

- Moramo to da radimo... U narednim mesecima moramo da izaberemo: osećamo da neke članice Unije počinju da sumnjaju, naši američki partneri možda sumnjaju, ali mi moramo da nastavimo da podržavamo Ukrajinu jer od toga zavisi mogućnost da opstanemo u svetu. U pitanju je evropska bezbednost. Čak i ako Amerikanci odluče da promene stav, to je pitanje suvereniteta Evrope i sposobnosti da sami odlučujemo o svojoj budućnosti - izjavio je Makron.

Francuski predsednik je naglasio da, iako Evropa nije u ratu sa Rusijom i trudi se da izbegne eskalaciju sukoba, nema nameru da dozvoli da Rusija prevlada. Na kraju je istakao i da je situacija veoma teška za Ukrajince, a da je evropski interes očuvanje mira i sposobnost osiguravanja bezbednosti suseda.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike