Dok Srbiji jamu kopa, Nemačka u jamu upada: Berlin hteo revoluciju u Beogradu, a dobio je u svom dvorištu!

11.01.2024

15:42

0

Dok Nemačka priziva novu buldožer revoluciju u Srbiji, po ugledu na peti oktobar, dobiće izgleda traktor revoluciju u sopstvenom dvorištu

Dok Srbiji jamu kopa, Nemačka u jamu upada: Berlin hteo revoluciju u Beogradu, a dobio je u svom dvorištu!
Ilustracija - Copyright Profimedia/Wikipedia

Predsednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera koalicije Za budućnost Crne Gore Milan Knežević pozvao je juče kancelara Olafa Šolca da ispuni opravdane zahteve učesnika protesta u Nemačkoj. 

Knežević je u svom prepoznatljivom stilu prokomentarisao trenutnu situaciju u Nemačkoj

- Pozivam kancelara Šolca da ispuni opravdane zahteve poljoprivrednika i ostalih demonstranata koji danima parališu Nemačku. Crnoj Gori je potrebna jaka Nemačka sa zadovoljnim građanima - napisao je Knežević na društvenoj mreži Iks.  

 

 

Iako su mnogi verovatno neozbiljno shvatili ovu vest, kao deo Kneževićevog specifičnog humora, po kom je čuven u regionu, lider DNP je, možda i nesvesno, povukao fenomenalan potez time što je ukazao na politiku dvostrukih standarda i licemerno ponašanje u međunarodnim odnosima, gde se neke zemlje smatraju ,, jednakijim od drugih''.

Da je neki političar iz Nemačke dao takav komentar o političkim zbivanjima u Crnoj Gori ili Srbiji, ta vest bi bila ozbiljno shvaćena, pojedini mediji i političari bi smatrali da preporuke iz Nemačke treba uvažiti, ali isti oni koji bi podržali nemačko mešanje u ovdašnje prilike, misle da je smešno to što je Kneževič juče napisao napisao. 

Foto: Printscreen
 

Što je dozvoljeno Jupiteru, nije dozvoljeno volu ili politika dvostrukih standarda

Možemo se zapitati zašto se uopšte tako često obaziremo na mišljenja nekih trećerazrednih političara i činovnika iz Nemačke, posvećujemo im maksimalnu pažnju kada komentarišu prilike u našoj zemlji. Mnogi snishodljivo misle da treba izaći u susret njihovim zahtevima, pogotovo to važi za opozicione političare koji bi uz podršku stranaca da dođu na vlast i Srbiju pretvore u koloniju.

Takav ponižavajući odnos prema strancima, sadašnja opozicija je imala i dok je vršila vlast, u vreme vladavine DOS-a. Nije onda ni čudo što su se stranci toliko probahatili ovde, kada su ih rđavi političari koji su vladali do 2012. godine na to sami navikli. Srećom, poslednjih desetak godina taj trend se u velikoj meri promenio.

Tokom DOS-ističke ere, čak je i pokojnom premijeru Zoranu Đinđiću u jednom trenutku zasmetala tolika nadmenost stranaca i ambasadora u Srbiji, o čemu je javno pričao i zahtevao je princip reciprociteta - da ne smeju da ovde rade ništa više od onoga što srpski ambasadori smeju u njihovim zemljama.  Spekuliše se da je jedan od mogučih razloga atentata na njega bio upravo i sukob sa stranim faktorom, pa čak i sa Nemcima koji su bili ljuti zbog jedne privatizacije koja se ovde nije realizovala onako kako je Nemačka želela. 

Od Srbije pa do Crne Gore - Nemačka na antisrpskom putu

Vratimo se u sadašnji trenutak. U Crnoj Gori su nedavno bili veoma jaki pritisci nemačkog ambasadora Feltena na tadašnjeg mandatara, sadašnjeg premijera, Milojka Spajića da u sastav nove Vlade ne uđu lideri koalicije ZBCG. Kao što vidimo i u ovoj zemlji, Nemačka vodi antisrpsku politiku, obzirom na to da je ključni problem Nemcima bio taj što koaliciju ZBCG čine etnički Srbi, koji nisu odustali od borbe za svoj narod političkim sredstvima. 

Kada je u pitanju Srbija, ono što Nemačka radi poslednjih meseci , može se slobodno nazvati bezobrazlukom. Poslednja u nizu skandaloznih izjava nemačkih političara o Srbiji, samo je nastavak specijalnog, hibridnog rata koji Nemačka u poslednje vreme vodi protiv Srbije, a taj rat je naročito intenziviran nakon decembarskih izbora. On se svakako uklapa u tradicionalnu antisrpsku politiku Nemačke kroz istoriju.  

Printscreen
 

Ali, postoji i ona stara narodna izreka - ko drugome jamu kopa sam u nju upada. Bahati nemački političari, iz vladajuće semafor koalicije, baveći se drugim zemljama, između ostalog i Srbijom, zapostavili su sopstveno dvorište. Dok drugima dele lekcije o demokratiji, vladavini prava, ponašanju organa reda za vreme demonstracija, u njihovoj zemlji na vlasti je najnepopularnija koalicija u istoriji sa ogromnim demokratskim deficitom, policija je u suzbijanju demonstracija daleko bruitalnija nego policije zemalja kojima Nemačka deli lekcije, a po sve učestalijim protestima reklo bi se da je  nešto trulo u državi Nemačkoj. 

Tako da bi bolje bilo kada bi Viola fon Kramon, Mihael Rot, Josip Juratović, Tomas Haker i drugi gledali svoja, nemačka posla, umesto što dele lekcije i pridike Srbiji. Isto važi i za nemačko ministarstvo spoljnih poslova, koje je dalo sebi za rpavo da na zvaničnom profilu dezinformiše svetsku javnost o izborima u Srbiji. Nemački plaćenici u našojh zemlji, poput plaćenika Dojče Velea, takođe bi trebalo pre da idu u Nemačku gde je daleko masovnije nezadovoljstvo vlašću nego što je ovde i da pomognu tamo obespravljenim nemačkim demonstrantima. 

Zaigrala mečka i pred njihovom kućom - da li je u toku ,,traktor revolucija'' ?

Nemačka se trenutnoi suočava sa četiri velika štrajka koja prete da je parališu, a zemlju je naročito uzdrmao protest poljoprivrednika, koji neki već nazivaju ,,traktor revolucijom''. Možda bi na neki način bila kosmička pravda da oni koji su pospešivali revolucije u drugim zemljama, na kraju to dožive u sopstvenoj državi. Ne bi bilo nimalo nepravedno da se Nemcima to vrati kao bumerang, obzirom da su izazivali smutnje u tuđim dvorištima još od Lenjina i Oktobarske revolucije, pa sve do petog oktobra i obojenih revolucija na postsovjetskom prostoru, gde su Nemci u stopu pratili angloamerikance u prljavim poslovima. To isto rade i danas na prostoru nesrećne Ukrajine. 

Profimedia
 

Svedočimo ovih dana u kakvom je haosu Nemaćka - zemlja koja je od motora Evrope, postala evropski bolesnik. Ali, čak i dok Nemačka gori, njeni nadobudni političari, poput Tomasa Hakera, se češljaju i dele lekcije i ultimatume Srbiji. Srećom, za razliku od vazala SAD-a, Nemačke, Srbija je suverena zemlja, pa nadobudni Nemac svoje lekcije može da okači mačku o rep ili o tajkunsku N 1 televiziju, za koju je dao intervju. 

Dok drugima dele lekcije, Šolc i ekipa ,, ne znaju gde biju''

Anketa koju je sproveo institut za analizu javnog mnjenja "Forsa" za časopis "Stern" otkrila je poražavajuće rezultate po nemačku vladajuću koaliciju. Tek svaki deseti Nemac mogao bi danas da oceni nemačkog kancelara Olafa Šolca kao jakog lidera. Drugim rečima, rejting kancelara opao je do "katastrofalnog" nivoa, te ga sada kao jakog lidera ocenjuje 10 odsto stanovništva, što je čak za 13 odsto manje nego u maju ove godine. 

Profimedia/Wikipedia
 

Kao kompetentnog Šolca je ocenilo 31 odsto Nemaca, ali je i po ovom parametru njegov rejting opao. Naime, u maju je Šolca kao kompetentnog političara opisalo 46 odsto građana. Početkom ovog meseca Šolc je zauzeo tek 17. mestu na listi najpopularnijih nemačkih političara, dok je na početku svoje karijere on neretko bio na počasnom drugom mestu. 

Koliki je pad poverenja Nemaca u vladajuću partiju, kancelara Šolca i establišment, pokazali su i jesenji izbori u pokrajinama Hesen i Bavarska, na kojima se potvrdilo da je trend pada vladajućih socijaldemokrata, a uspona desnice i AFD-a nezaustavljiv. 

Kada bi u ovom trenutku bili održani parlamentarni izbori na saveznom nivou i Šolc i njegovi koalicioni partneri bi se na njima verovatno proveli kao bosi po trnju. Čak i u ovakvoj situaciji u kakvoj se Nemačka trenutno nalazi, paralisana protestima i sopstvenim problemima, nemačka politička klika ne propušta priliku da sa visine, maltene rasistički, deli nekakve lekcije Srbiji. Poručili bismo im da je bolje da se okrenu sebi i počiste sopstveno dvorište, kako su često umeli ,,dobronamerno da nas posavetuju''.

Ko drugome jamu kopa, sam u nju upada

Legitimitet koji ima vladajuća većina u Srbiji, nemačka vlast npr. može samo da sanja. Za Analenu Berbok i ostale takva neupitna većina u Srbiji je nedemokratska, ali je njihova vlast koju ne podržava ni petina Nemaca oličenje demokratije. Tako i Vladimir Bilčik podučava Srbe osnovama politike, demokratije i legitimiteta, ali to isto mu ne prolazi u sosptvenoj zemlji, pošto u Slovačkoj nije uspeo da pređe ni skromni cenzus od tri odsto.

Čovek je vodio pregovore oko izbornih uslova i cenzusa u Srbiji, ali izgleda da se bolje razume u cenzus u Srbiji nego u Slovačkoj, jer je ovaj drugi za njega bio naučna fantastika. Na primeru Bilčika i Nemci mogu naučiti nešto, a to je da dok se trudite da uredite druge, izgubite sebe. Dok Nemačka priziva novu buldožer revoluciju u Srbiji, po ugledu na peti oktobar, dobiće izgleda traktor revoluciju u sopstvenom dvorištu! 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike