Strašne prognoze za ceo svet: Ako SAD i Kina zarate zbog Tajvana, svi ćemo ispaštati

09.01.2024

22:08

0

Mogućnost otvorenog oružanog sukoba oko Tajvana i dalje je mala, ali dovoljno značajna

Strašne prognoze za ceo svet: Ako SAD i Kina zarate zbog Tajvana, svi ćemo ispaštati
amerika tajvan kina profimedia pixabay - Copyright Profimedia/Pixabay

Blumberg je predvideo da bi vojni obračun između SAD i Kine oko Tajvana smanjio globalni BDP za 10,2 odsto, ili otprilike 10 biliona dolara. Novinska agencija kaže da jedino pozitivno u njenom predviđanju to što su sve strane podstaknute da izbegnu takav sukob.

Tajvan je samoupravno kinesko ostrvo koje je bilo poslednje utočište nacionalističkih snaga tokom građanskog rata, koji je završen 1949. Ima bezbednosni aranžman sa SAD, koje su se obavezale da će braniti ostrvo u slučaju bilo kakvog sukoba, a koje, sa druge strane, zvanično priznaju politiku „Jedne Kine“.

Kineska vlada traži mirnu reintegraciju Tajvana, ali je rekla da će pribeći vojnoj akciji ako ostrvo bude tražilo formalnu nezavisnost. Predsednik Si Đinping je tokom svog novogodišnjeg obraćanja kazao da će Peking i Tajvan „sigurno biti ponovo ujedinjeni“.

Tekuće tenzije su deo globalne američko-kineske borbe za moć, u kojoj svaka strana optužuje drugu da je zlonamerna.

Mogućnost otvorenog oružanog sukoba oko Tajvana i dalje je mala, ali dovoljno značajna da bi korporacije mogle da zaštite svoje uloge, pisao je Blumberg u utorak. Ostrvo je vodeći proizvođač poluprovodnika, što njegovu ekonomiju čini ključnom za globalnu proizvodnju laptopova i mobilnih telefona, a u manjoj meri i automobila. Tajvanski moreuz je takođe važan morski put.

AP Photo/Guang Niu, Pool
 

Blumbergova istraživačka jedinica koristila je kompjutersko modelovanje da proceni uticaj sukoba oko Tajvana na globalnu ekonomiju. Razmatrala je dva scenarija: jedan koji uključuje kinesku jednogodišnju pomorsku blokadu i drugi koji uključuje američko-kineski rat punog obima. Prvi bi koštao svet 5 odsto njegovog godišnjeg BDP-a, dok bi drugi napravio dvostruko veću štetu.

Modelovanje se oslanja na određene pretpostavke, kao što je sposobnost SAD da okupi svoje saveznike da kazne Kinu ekonomskim ograničenjima.

Procena Blumberga za cenu rata, međutim, nije najgori scenario. Ako kompanije koje se oslanjaju na tajvanske čipove ne budu mogle da ih zamene, globalni BDP može izgubiti čak 14 odsto, piše je Blumberg.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike