Dok su trepnuli, Peking je postao pretnja: Zašto se Amerika plaši Kine u svemiru?

17.12.2023

09:14

0

SAD ubrzano rade na razvoju odbrambenih sredstava za slučaj napada u orbiti u bliskom kosmosu

Dok su trepnuli, Peking je postao pretnja: Zašto se Amerika plaši Kine u svemiru?
Ilustracija - Copyright Pixabay

Kineski brzorastući arsenal antisatelitskog oružja mogao bi da osakati američku vojsku, a SAD se bore da ojačaju svoju odbranu kilometraima iznad Zemlje.

Kina testira i razvija niz oružja i alata koji mogu da unište, onesposobe ili otmu satelite na koje se američka vojska u velikoj meri oslanja da bi delovala širom sveta, kažu zvaničnici i stručnjaci Ministarstva odbrane.

Poslednjih godina Kina je brzo smanjila jaz sa SAD u svemiru. Peking ubrzava tempo lansiranja satelita i ovladava sposobnostima koje su pre deceniju imale samo Sjedinjene Američke Države, kažu stručnjaci.

Udvostručila je broj satelita u orbiti između 2019. i 2021. godine, sa 250 na 499, prema Odbrambenoj obaveštajnoj agenciji. Takođe razvija sve naprednije špijunske balone i hipersonične rakete koji deluju u bliskom svemiru, iznad visine na kojoj leti većina aviona, ali ispod orbite satelita.

Poslednjih nedelja Kina je uspešno testirala ekvivalent tankera za dopunjavanje goriva za satelite, inovaciju koja je veliki korak i koja bi omogućila Pekingu da produži životni vek satelita koji bi inače prestali da rade pošto bi ostali bez goriva, kažu zvaničnici odbrane.

- Mislim da nas Kinezi navode na ozbiljnu trku za novcem - rekao je Din Čeng iz istraživačkog centra američkog Instituta za mir, stručnjak za kineski vojni svemirski program.

Profimeda
 

Pentagon ulaže milijarde dolara da bi se odbranio od izazova koji predstavlja kinesko svemirsko oružje, ali veliki deo posla je obavijen velom tajne.

NBC News su posetile prostranu fabriku raketa koju vodi avio-kosmički gigant United Launch Alliance u Alabami, gde se proizvode američki sateliti i drugi svemirski sistemi sa ciljem da Vašington bude spreman za potencijalne napade Kine i drugih protivnika.

- Znamo kada smo ugroženi - rekao je Tori Bruno, izvršni direktork United Launch Alliance, koja pravi mnoge rakete koje nose američke vojne i obaveštajne satelite u svemir.

- Moramo da budemo u stanju da se suprotstavimo pretnji, bilo tako što ćemo se skloniti s puta, mešati se u tu pretnju, možda zauzeti orbitu u kojoj bi napadački satelit iz Kine želeo da bude - rekao je Bruno.

Strašna robotska ruka

Jedan od potencijalnih izazova za američke svemirske snage jeste kineski satelit opremljen robotskom rukom koja može da izbaci protivnički satelit iz orbite.

Kinezi su testirali robotsku ruku i pokazali da može da pomera ugašeni satelit, kaže general vojske Džejms Dikinson, šef američke Svemirske komande.

Printskrin/youtube Tech Vision
 

- Oni su zapravo bili u stanju da... iznesu taj satelit iz geostacionarne orbite, ostave ga i vrate se nazad u orbitu, i to su uradili u veoma kratkom vremenskom periodu, za samo nekoliko dana - rekao je Dikinson na događaj prošlog meseca u trustu mozgova Centra za strateške i međunarodne studije.

Da bi se suprotstavili robotskoj ruci, inženjeri dizajniraju satelite koji bi mogli brzo da manevrišu van dohvata ruke, kaže Bruno.

Pentagon je takođe nastojao da sarađuje sa privatnom industrijom na proizvodnji manjih, jeftinijih satelita koji bi mogli efikasno da „preplave zonu“ i otežaju protivnicima da ciljaju osetljive satelite.

Ahilova peta

Ako bi izbio rat između SAD i Kine, verovatno bi počeo u svemiru, kažu stručnjaci.

Godinama su Sjedinjene Američke Države svoju dominaciju u svemiru uzimale zdravo za gotovo, dok su kineski vojni stratezi prepoznali da je globalni domet američke vojske u potpunosti zavisan od satelita i da predstavlja potencijalnu Ahilovu petu.

Sateliti omogućavaju američkoj vojsci da komunicira, da se kreće, da prikuplja obaveštajne podatke i da precizno pogađa mete širom sveta.

Profimeda
 

- Svemir je odlučujući i ključan za ono što radimo svaki dan - rekao je general Dikinson.

Zvaničnici odbrane kažu da je Kina radila na projektilima, lansiranim sa zemlje ili iz svemira, kako bi uklonila neprijateljske satelite ili zemaljske stanice koje ih lansiraju. Peking takođe razvija kopnene i svemirske lasere velike snage za uništavanje ili oštećavanje neprijateljskih satelita.

Američki komandanti su zabrinuti da Kina sprovodi sajber-napade na satelite koji bi mogli da ukradu prikupljene podatke ili preusmere satelit na drugu misiju ili orbitu.

- Ne date informacije protivniku ili im dajete lažne informacije. Mogli biste da kažete satelitu: "izađi iz orbite, sruši se" i ode teret od milijardu dolara - rekao je Čeng, stručnjak za kineski vojni svemirski program. 

U 2007. i 2008. godini Kina je osumnjičena da je četiri puta hakovala dva nevojna satelita američke vlade, navodi se u izveštaju Kongresu.

Američki zvaničnici su odbili da razgovaraju o tome koje ofanzivno svemirsko oružje Pentagon možda traži, ali stručnjaci kažu da obe zemlje učestvuju u satelitskim manevrima mačke i miša u svemiru, pokušavajući da utvrde planove i sposobnosti druge strane.

Profimedia
 

Za Vašington je možda najviše zabrinjavajuć razvoj događaja bio napredak Kine u hipersoničnim manevarskim raketama, koje ne prate predvidljivu putanju poput balističkih raketa. Lansirani iz rakete, hipersoničn projektili lete najmanje 20 puta brže od zvuka, mogu da kruže oko Zemlje i pogode metu dok izbegavaju većinu vazdušne odbrane na zemlji. Hipersonična vozila mogu predstavljati rizik i za satelite.

Čeng je rekao da su Sjedinjene Američke Države uhvaćene u nedoumici u vezi sa hipersonikom i da je nejasno da li mogu da razviju sopstvenu flotu.

Bruno, šef United Launch Alliance, rekao je da bi, iako hipersonične rakete mogu da izbegnu konvencionalnu raketnu odbranu, laser mogao da bude način da se spreči napad hipersoničnim raketama.

- Ne možete nadmašiti laser u brzini svetlosti - rekao je Bruno.

Američki zvaničnici su odbili da kažu da li je takvo oružje u razvoju.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike