Američki general otkrio kada očekuje rat sa Kinom: Poslao detaljna naređenja svim komandantima vazduhoplovstva

28.01.2023

13:56

0

U dopisu se navodi da će do sukoba doći zbog Tajvana

Američki general otkrio kada očekuje rat sa Kinom: Poslao detaljna naređenja svim komandantima vazduhoplovstva
Ilustracija - Copyright Profimedia

Visoki komandant američkih vazduhoplovnih snaga upozorio je svoje podređene da bi trebalo da se pripreme za rat sa Kinom zbog Tajvana za samo dve godine, izvestio je u subotu En-Bi-Si, pozivajući se na interne dokumente.

U dopisu koji je američki medij objavio i koji su potvrdili američki zvaničnici, general Majk Minihan, šef Komande vazduhoplovne mobilnosti (AMC), rekao je da će, pošto će i SAD i Tajvan biti „ometeni“ predsedničkim izborima 2024. godine, Peking moći da povuče potez protiv Tajpeja.

- Nadam se da grešim. Stomak mi govori da ću se boriti 2025. godine - navodi se u dopisu.

Dokument je upućen svim komandantima krila u Komandi vazduhoplovne mobilnosti i drugim operativnim komandantima vazduhoplovnih snaga i nalaže im da u narednih mesec dana izveštavaju o svim značajnijim naporima u vezi sa potencijalnim sukobom sa Kinom.

U dopisu se takođe kaže američkim vojnicima u AMC-u da „pucaju u metu imajući na umu da je smrtonosnost bez pokajanja najvažnija". „Ciljajte u glavu“, citira En-Bi-Si. Američki komandanti se takođe pozivaju da ne zaziru od rizika tokom vežbi.

- Ako se osećate prijatno u svom pristupu treningu, onda ne preuzimate dovoljno rizika - napisao je Minihan.

Profimedia
 

Dok je portparol AMC-a potvrdio autentičnost memoranduma, neimenovani zvaničnik Pentagona rekao je za EN-Bi-Si da „ovi komentari ne predstavljaju stav odeljenja o Kini“.

Tenzije oko Tajvana porasle su nakon što je tadašnja predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi posetila Tajpej u avgustu prošle godine, uprkos snažnim primedbama kineskog rukovodstva, a to su sledili i brojni drugi zapadni zvaničnici.

Peking je posetu visoke američke zvaničnice posmatrao kao kršenje „politike jedne Kine" od strane Vašingtona.

U oktobru je kineski predsednik Si Đinping izjavio da, iako Peking traži mirno „ponovno ujedinjenje“ sa Tajvanom, „nikada neće obećati da će odustati od upotrebe sile“ i da zadržava mogućnost da „preduzme sve neophodne mere“ da bi postigao ovaj cilj.

Peking smatra Tajvan suverenom kineskom teritorijom pod „politikom jedne Kine". Ostrvom vladaju nacionalisti od 1949. godine, kada su pobegli sa kopna uz pomoć SAD nakon što su izgubili Kineski građanski rat od komunista.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike