Misteriozna upala pluća hara Kinom: Šta se dosad zna o tome?

25.11.2023

21:18

0

Autor: N.P.

Jedna veća bolnica u Pekingu je prijavila da se prosečno svakog dana primi 1.200 pacijenata

Misteriozna upala pluća hara Kinom: Šta se dosad zna o tome?
Copyright AP Photo/Andy Wong, File

Dok Kina prolazi kroz prvu zimu bez strogih korona mera otkad je pandemija izbila pre tri godine, talas respiratornih bolesti je počeo da hara zemljom.

Neobičan rast slučajeva upale pluća naveo je Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) da zatraži od Kine dodatne informacije o zarazi i naloži odgovarajuće mere. Iako uzrok ovog trenda nije utvrđen, pojedini zdravstveni stručnjaci smatraju da je to uobičajeno i privremeno usled ukidanja lokdauna. Ipak, mnogi su se zapitali koliko današnja situacija ima sličnosti sa prvim danima pandemije koronavirusa.

Šta se dosad zna o pojavi upale pluća u Kini?

Nacionalna zdravstvena komisija je 13. novembra izvestila da je zabeležen porast respiratornih bolesti u Kini.

AP Photo/Ng Han Guan
Zaraza u Kini posebno pogađa decu

Prijavljeni su klasteri upale pluća kod dece na severu Kine, ali dijagnoze nisu zvanično postavljene.

Prema podacima ProMED-a, infekcije su u porastu u Pekingu i Ljaoningu, na severoistoku zemlje, a ta dva grada su udaljena 800 kilometara jedan od drugog.

Iako još nema zvaničnih brojki, pekinške bolnice su primetile navalu pacijenata, pogotovo među decom. Jedna veća bolnica je prijavila da prosečno svakog dana primi 1.200 pacijenata, prenela je Al Džazira.

Veliki broj đaka izostaje iz škola, a zvaničnici upozoravaju da će dolazak još hladnijeg vremena pospešiti širenje zaraze.

Zašto se upala pluća širi Kinom?

Nacionalna zdravstvena komisija smatra da iza izbijanja nove zaraze stoji ukidanje kovid mera.

Kina bi mogla da plaća cenu zbog svojh dugih zatvaranja koja su verovatno drastično smanjila cirkulaciju respiratornih bacila i, samim tim, smanjila imunitet na njih, rekao je Fransoa Belo, direktor Genetskog instituta pri Univerzitetskom koledžu u Londonu.

Prema njegovim rečima, nema naznaka da bi moglo da se radi o novom patogenu, a Mycoplasma pneumoniae, najverovatniji uzrok mnogih slučajeva i bakterija koja obično pogađa decu, generalno je prilično bezopasna.

Ipak, moglo bi da se radi o patogenu koji je nedavno mutirao, ali se konkretni zaključci ne mogu izvući dok ne bude više informacija.

Inače, upala pluća može biti smrtonosna, a simptomi uključuju bol u grudima, kašalj, groznicu i malaksalost. Najveći broj smrtnih slučajeva se beleži u Aziji i podsaharskoj Africi, pokazao je izveštaj SZO iz 2022. godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike