„Sve podseća na početak kovida": Misteriozna bolest koja izaziva upalu pluća širi se u Argentini, već troje zaraženih umrlo!

03.09.2022

13:06

0

Stručnjaci tvrde da javnost još nema razloga da paniči, a nijedan konkretan odgovor još nisu obezbedili

„Sve podseća na početak kovida": Misteriozna bolest koja izaziva upalu pluća širi se u Argentini, već troje zaraženih umrlo!
covid korona bolnica (1) - Copyright Zoltan Balogh/MTI via AP)

Treća osoba preminula je ove nedelje u Argentini od neobjašnjive vrste upale pluća koja je do sada zabeležena kod ukupno devet osoba.

Svi slučajevi su zabeleženi u blizini privatne medicinske klinike u severozapadnoj provinciji Tukuman.

Vlasti kažu da su isključile kovid i uobičajene vrste gripa i da nastavljaju druge provere infekcije.

U potrazi za uzrokom rade se i ispitivanja lokalnog vodovoda i klima-uređaja.

Treća žrtva bila je 70-godišnja žena koja je primljena na kliniku na hirurški zahvat.

Lekari veruju da je možda ona bila „nulti pacijent" ove respiratorne bolesti. Ostali oboleli od ove plućne bolesti su članovi medicinskog osoblja u centru.

Njihovi bliski kontakti se prate, ali do danas niko nije razvio simptome.

Misteriozna bolest je odnela prvu žrtvu među radnicima klinike u ponedeljak, a drugu dva dana kasnije. Obe, kao i 70-godišnja žena, imale su druga zdravstvena stanja.

Zoltan Balogh/MTI via AP
 

Prvih šest pacijenata počelo je da pokazuje simptome između 18. i 23. avgusta.

Ministar zdravlja Tukumana Luis Medina Ruiz rekao je u sredu da su pacijenti pogođeni „teškim respiratornim stanjem sa obostranom upalom pluća... veoma sličnom kovidu".

Simptomi su uključivali visoku temperaturu, bolove u telu i otežano disanje.

Hektor Sale, predsednik pokrajinskog medicinskog koledža Tukuman, rekao je lokalnim novinarima: „Ne bavimo se bolešću koja izaziva prenošenje sa osobe na osobu“ jer nijedan slučaj nije identifikovan među bliskim kontaktima nijednog od pacijenata.

Panamerička zdravstvena organizacija prati situaciju zajedno sa zdravstvenim vlastima Argentine.

Pol Hanter, profesor medicine na Univerzitetu Istočne Anglije, rekao je za Bi-Bi-Si da je u ovoj fazi „prilično nemoguće" reći kakav bi mogao biti uticaj.

Profimedia
 

- Ove stvari se dešavaju s vremena na vreme. Često jednostavno nestanu, ali ne uvek. Ponekad izazovu značajnu lokalnu epidemiju ili nešto veće - kazao je Hanter.

On je rekao da bi stručnjaci trebalo da imaju više odgovora u roku od nekoliko dana zahvaljujući velikoj brzini kojom provere i testovi mogu dati rezultate.

- Prerano je komentarisati da li ovo predstavlja pretnju za širu populaciju ili ostaje ograničeno na instituciju, ili je možda uzrokovano novim patogenom ili nekim za koji već znamo - rekla je profesorka Bite Kampman sa Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu

Profesor Peter Horbi sa Univerziteta Oksford rekao je da to podseća na početak kovida, koji se šririo inficirajući zdravstvene radnike koji su dobijali tešku upalu pluća.

- Ljudi svakako ne bi trebalo da budu preterano uznemireni. Postoje i druga potencijalna objašnjenja. Trenutno nisam previše zabrinut, ali ću motriti na to kao jastreb - poručio je Horbi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike