Dramatična situacija u SAD: Psi širom Amerike umiru od misteriozne bolesti

18.11.2023

23:47

0

Autor: M. Vu.

Oregon, Kolorado i Nju Hempšir su među državama koje su zabeležile slučajeve bolesti kod pasa, koja je izazvala trajnu respiratornu bolest

Dramatična situacija u SAD: Psi širom Amerike umiru od misteriozne bolesti
Copyright Pexels

Veterinarske laboratorije u nekoliko saveznih država u SAD-u istražuju neuobičajenu respiratornu bolest kod pasa i ohrabruju ljude da preduzmu osnovne mere predostrožnosti kako bi održali svoje ljubimce zdravim dok veterinari pokušavaju da utvrde od čega sve više životinja boluje.

Oregon, Kolorado i Nju Hempšir su među državama koje su zabeležile slučajeve bolesti kod pasa, koja je izazvala trajnu respiratornu bolest i upalu pluća i ne reaguje na antibiotike. Simptomi respiratorne bolesti kod pasa uključuju kašalj, kijanje, iscedak iz nosa ili oka i letargiju. Neki slučajevi pneunomije brzo napreduju, čineći pse veoma bolesnim u roku od 24 do 36 sati, prenosi AP.

Odeljenje za poljoprivredu Oregona dokumentovalo je više od 200 slučajeva bolesti od sredine avgusta. Podsticao je vlasnike kućnih ljubimaca da kontaktiraju svog veterinara ako im je pas bolestan i rekao državnim veterinarima da prijave slučajeve što je pre moguće. Agencija radi sa državnim istraživačima i Nacionalnom laboratorijom za veterinarsku službu Ministarstva poljoprivrede SAD kako bi otkrila šta uzrokuje bolesti.

 

 

Psi su uginuli, rekao je Kurt Vilijams, direktor laboratorije za veterinarsku dijagnostiku u Oregonu na Državnom univerzitetu Oregon. Ali bez jasnog načina da se definiše bolest ili da se testira na nju, rekao je da je teško odrediti koliko je umrlo od teškog oblika infekcije, prenosi huffpost.com.

Vilijams je imao jednostavnu poruku za vlasnike pasa: „Ne paničite“. Takođe je rekao da vlasnici pasa treba da se postaraju da njihovi ljubimci budu u toku sa vakcinama, uključujući i one koje štite od različitih respiratornih bolesti.Laboratorije širom zemlje dele svoje nalaze dok pokušavaju da otkriju o čemu se radi.

Dejvid Nidl, viši veterinarski patolog u laboratoriji za veterinarsku dijagnostiku Univerziteta u Nju Hempširu, istražuje misteriozne bolesti skoro godinu dana.

Njegova laboratorija i kolege u Univerzitetskom Habardovom centru za istraživanje genoma pregledali su uzorke pasa sa Roud Ajlenda, Nju Hempšira i Masačusetsa, a više njih će stići iz Oregona, Kolorada i verovatno drugih država.

Rekao je da njegov tim nije primetio veliki porast pasa koji umiru od bolesti, ali je ipak ohrabrio vlasnike kućnih ljubimaca da „smanje kontakt sa drugim psima“.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike