Obamin savetnik nije samo maltretirao uličnog prodavca, već je uhodio i ruske diplomate više od godinu dana (VIDEO)

23.11.2023

19:46

0

Autor: N.P.

Čak je napadao i psa ruskog ambasadora pri UN

Obamin savetnik nije samo maltretirao uličnog prodavca, već je uhodio i ruske diplomate više od godinu dana (VIDEO)
Stjuart Seldovic je opsednut time da maltretira muslimane, ali i političke protivnike - Copyright Twitter/Max Blumenthal

Pre nego što je Stjuart Seldovic (64), nekadašnji zvaničnik Stejt departmenta, maltretirao uličnog prodavca egipatskog porekla u Njujorku, slobodno vreme je provodio uznemiravajući ruske diplomate, prenose američki mediji.

Seldovic, inače bivši savetnik za nacionalnu bezbednost u vreme predsednika Baraka Obame i jedan od čelnih ljudi Stejt departmenta zaduženih za pitanja Izraela i Palestine, upao je u žižu javnosti kada su osvanuli snimci koji prikazuju kako egipatskog prodavca naziva teroristom.

"Da li si silovao ćerku kao što je Muhamed uradio?", "Mukabarat (obaveštajna agencija) u Egiptu će uhvatiti tvoje roditelje. Da li tvoj otac voli svoje nokte? Počupaće ih jedan po jedan", glasile su samo neke od gnusnih izjava.

- Ako smo ubili 4.000 palestinske dece, znaš šta? Nije bilo dovoljno. Nije bilo dovoljno! - rekao je Seldovic, koji se sudeći po snimcima, više puta vraćao da maltretira prodavca hrane iako je zamoljen da se udalji.

Ispostavilo se da to nije bio izolovani incident. Kako se navodi, najmanje godinu dana je uznemiravao ruske diplomate, uglavnom žene, a jednom je želeo da napadne i psa ruskog ambasadora u UN Dmitrija Poljanskog.

Poljanski je za portal "Grayzone" rekao da su nedavno objavljeni snimci za njega bili "otkrovenje" jer je Seldovic njegov tim maltretirao više od godinu dana, ali uopšte nisu uspeli da ga identifikuju.

- Napadao je i mog psa tokom šetnje. To je previše za mene - rekao je ambasador.

Seldovic je bio u grupi demonstranata protiv Rusije u UN nakon što je započet rat u Ukrajini, a često bi vrebao ispred ulaza ruske diplomatske misije kako bi pratio i vređao diplomate koji napuštaju zgradu.

- Bio je uporan i sve je bilo na ličnoj osnovi, to je bio problem. Nemamo problem da neko kaže da se ne slaže sa našom politikom, ali kada stvar postane lična i osoba krene da uznemirava i uhodi žene, vređa ih i govori im da su kurve i slično, to je nešto što nismo mogli da trpimo - rekao je Poljanski.

Primera radi, Seldovic je, kako se može videti u jednom snimku, prišao osobi koja je zapalila cigaretu ispred ruske diplomatske misije u UN.

- Da li si ti jedna od Putinovih prostitutki? - upitao je.

Prema rečima ambasadora, njujorška policija nije učinila ništa da zaustavi Seldovica i pomogne diplomatama da saznaju njegovo ime, rekavši da se radi o slobodi govora.

Seldovic je prestao sa uhođenjem tek kada su mu "obični Amerikanci" rekli da to što radi nije u redu.

On je imao dugu karijeru u američkom Stejt departmentu, uključujući u Kancelariji za izraelska i palestinska pitanja, a bio je i direktor Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće u vreme kada je predsednik Sjedinjenih američkih država bio Barak Obama.

Povodom incidenta oglasila se i lobistička kompanija "Gotham Government Relations", u kojoj je Seldovic ranije bio zaposlen, rekavši da su njegovi postupci "podli, rasistički i ispod dostojanstva standarda koje primenjujemo u našoj firmi". 

Međutim,  Dejvid Švarc, osnivač i predsednik Gotama, rekao je da je titula saradnika za spoljne poslove kompanije, koju je Seldovic nosio, bila počasna, kao i da on nije radio za tu firmu oko pet godina.

Seldovic je na kraju zbog islamofobije završio u pritvoru.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike