Tajvan uznemiren zbog pojačane vojne aktivnosti Kine: Situacija je „abnormalna"!

23.09.2023

15:51

0

Ministar odbrane pričao je o najnovijem razvoju situacije

Tajvan uznemiren zbog pojačane vojne aktivnosti Kine: Situacija je „abnormalna"!
Ilustracija - Copyright AP Photo/Chiang Ying-ying

Tajvanski ministar odbrane Čiu Ko Čeng ukazao je na porast kineske vojne aktivnosti u vazdušnom prostoru i vodama oko ostrva, nakon što su lokalni zvaničnici izvestili o desetinama borbenih aviona i bombardera poslednjih nedelja.

Obraćajući se novinarima na brifingu u četvrtak u Tajpeju, Čiu je opisao porast vojnih operacija Narodnooslobodilačke armije (NA), rekavši da su tokom septembra učestvovali u vežbama „kopnenim, morskim, vazdušnim i amfibijskim”.

- Nedavna neprijateljska situacija je prilično abnormalna - rekao je on.

Manje od 24 sata nakon Čiuovih primedbi ministarstvo odbrane Tajvana izvestilo je da je 10 kineskih vojnih aviona i pet mornaričkih brodova otkriveno „oko Tajvana“, tvrdeći da su dva aviona prešla liniju razdvajanja.

- Oružane snage su pratile situaciju i dale zadatak... avionima, mornaričkim brodovima i kopnenim raketnim sistemima da odgovore na ove aktivnosti - dodalo je ministarstvo.

Čiu je kasnije odgovorio upozorenjem da akcije Pekinga „izmiču kontroli“ i rekao da se povećavaju šanse za slučajni sukob.

AP Photo/Chiang Ying-ying
Tajvanska mornarica

- Rizici aktivnosti koje uključuju avione, brodove i oružje povećaće se i obe strane moraju da obrate pažnju - rekao je on.

Peking Tajvan smatra delom svoje suverene teritorije, insistirajući da zadržava pravo da se ponovo ujedini silom ukoliko ostrvo bude zvanično proglasilo nezavisnost od kopna. Iako malo nacija formalno priznaje ostrvo kao suverenu državu, SAD i nekoliko saveznika održavaju neformalne odnose sa tajvanskim zvaničnicima, što često izaziva gnev Kine.

Kineska vojska je pokrenula više rundi ratnih igara nakon sastanaka na visokom nivou između američkih i tajvanskih zvaničnika tokom prošle godine, uključujući masivnu simuliranu blokadu nakon što je tadašnja predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi posetila Tajpej 2022. Slične demonstracije održane su prošlog aprila nakon sednica između njenog naslednika, predstavnika Kevina Makartija, i tajvanske predsednice Caj Ing Vena.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike