Tajvan besno odgovorio Ilonu Masku: Milijarder isprovocirao Tajpej komentarom da je ostrvo deo Kine

15.09.2023

16:18

0

Ovo nije prvi put da je Amerikanac izazvao ovakve reakcije

Tajvan besno odgovorio Ilonu Masku: Milijarder isprovocirao Tajpej komentarom da je ostrvo deo Kine
Ilon Mask - Copyright Profimedia

Tajvan je poručio američkom milijarderu Ilonu Masku da „nije na prodaju" nakon što je on izjavio da je ovo ostrvo deo Kine.

- Slušajte, Tajvan nije deo NRK [Narodne Republike Kine] i sigurno nije na prodaju! - napisao je ministar spoljnih poslova Džozef Vu na Iksu, nekadašnjem Tviteru.

Na poslovnom samitu ove nedelje Mask je uporedio Tajvan sa Havajima, nazvavši ga sastavnim delom Kine.

Peking tvrdi da je Tajvan deo njegove teritorije, a tenzije između ostrva i Kine porasle su tokom prošle godine.

Ove nedelje Kina je izvela vazdušne i pomorske vežbe oko Tajvana, a Tajpej je saopštio da je u svojim vodama otkrio više od 40 kineskih vojnih aviona i oko 10 brodova.

Ovo nije prvi put da je Mask, koji ima poslovne interese u Kini, razljutio vladu Tajvana svojim komentarima. U oktobru je predložio da se tenzije između Pekinga i Tajpeja mogu rešiti davanjem Kini izvesne kontrole nad Tajvanom.

 

 

On je tada u intervjuu za Fajnenšel tajms rekao da veruje da bi dve vlade mogle da postignu „razumno prihvatljiv" aranžman. Kineski ambasador u SAD pohvalio je Maska, ali je njegov tajvanski kolega rekao nešto slično kao Vu - da sloboda „nije na prodaju".

Maskov proizvođač električnih automobila Tesla ima veliku fabriku u Šangaju i on je poslednji put posetio zemlju u maju. Sastao se sa najvišim kineskim zvaničnicima, a kinesko ministarstvo spoljnih poslova reklo je da je kompanija Tesla spremna da proširi svoje poslovanje u zemlji.

Njegova poseta je privukla veliku pažnju s obzirom na to da su odnosi između Kine i SAD napeti poslednjih godina. Uprkos obnavljanju dijaloga na visokom nivou, dve zemlje se i dalje ne slažu oko niza pitanja, uključujući Tajvan, čiji su SAD dugo bile glavni saveznik.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike