Vojna hunta u Nigeru sigurna da će ostati na vlasti: Bazum i dalje zatočen, pritsci nisu urodili plodom

12.08.2023

14:30

0

ECOWAS jer bio spreman na vojnu akciju, ali je odustao od nje

Vojna hunta u Nigeru sigurna da će ostati na vlasti: Bazum i dalje zatočen, pritsci nisu urodili plodom
Ilustracija - Copyright Profimedia/Balima Boureima / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM

Politički analitičari ističu da su lideri vojnog puča u Nigeru uvereni da će ostati na vlasti, uz napomenu da ključni akteri novog vojnog režima nisu dobili dovoljno pažnje, iako je legalno izabrani predsednik i dalje izolovan u svojoj rezidenciji.

Vojni lideri u Nigeru veruju da će slab odgovor njihovih protivnika u regionu, podrška drugih vojnih režima u susednim zemljama i snažan narodni pokret kod kuće doprineti očuvanju njihove vlasti u narednom periodu, izveštava Rojters.

Dve nedelje nakon vojnog udara, Mohamed Bazum, demokratski izabrani predsednik Nigera, i dalje je zatočen u svojoj službenoj rezidenciji u prestonici Nijameju. Međunarodni napori da se nova vlast ubedi da ga vrati na položaj i povuče se u kasarne napreduju sporo.

Stručnjaci ocenjuju da su Abdurahaman Čijani, bivši komandant predsedničke garde koji predvodi novi režim, i njegovi kolege, visoki vojni oficiri Nigera, nedovoljno prepoznati kako u regionu, tako i van njega.

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS) saopštila je da su zemlje članice stavile svoje vojne snage u stanje pripravnosti u cilju podrške demokratiji u Nigeru, ali detalji o eventualnoj vojnoj intervenciji nisu otkriveni.

AP Photo/Sam Mednick
 

Korin Dufka, ugledna nezavisna konsultantkinja i cenjeni autor, prenosi reči sagovornika iz Nigera: "Svi s kojima sam razgovarala kažu da je voz već prošao i da se Bazum neće vratiti na vlast."

ECOWAS je najavila da su vojne snage zemalja članica spremne da podrže obnovu demokratije u Nigeru, ali nisu navedeni konkretni detalji o načinu i vremenu eventualne intervencije.

Planirani sastanak načelnika generalštabova zapadnoafričkih zemalja, koji bi razmotrio strategiju i datum intervencije, odložen je bez preciziranja novog termina.

Bola Ahmed Tinubu, predsednik Nigerije, istakao je da je prethodno postavljen rok za intervenciju, nakon vojnog prevrata, istekao bez akcije. On je pozvao na prelazak na diplomatske napore i pregovore kako bi se aktuelna kriza rešila.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike