Prigožin ismejao Nulandovu zbog situacije u Nigeru: To me raduje

08.08.2023

16:47

0

Jedan od članova nove vojne vlade, general Salifu Mudi, navodno je tražio pomoć od privatne vojne kompanije u očuvanju njihove moći

Prigožin ismejao Nulandovu zbog situacije u Nigeru: To me raduje
Evgenije Prigožin - Copyright Profimedia

Šef Vagnera Evgenije Prigožin istakao je da je ponosan na članove svoje privatne vojne kompanije jer jednostavno pominjanje njihovog imena može da natera Vašington da preispita svoje stavove. Vršilac dužnosti zamenika američkog državnog sekretara Viktorija Nuland nedavno je pozvala novu vojnu vladu Nigera da ne traži pomoć ruskih izvođača.

U telefonskom razgovoru sa novinarima u utorak Prigožin je zamoljen da prokomentariše ličnu posetu Nulandove Nigeru i njen savet novoj vladi da ne sklapa nikakve dogovore sa Vagnerom.

- Ponosan sam na momke iz Vagnera. Sama pomisao na njih čini ISIS i Al Kaidu malim, poslušnim, svilenkastim dečacima. A SAD su priznale vladu koju nisu priznale juče samo da bi izbegle susret sa Vagnerom u zemlji - odgovorio je Prigožin.

- To me raduje, gospođo Nuland - dodao je on.

Jedan od članova nove vojne vlade u Nigeru, general Salifu Mudi, navodno je tražio pomoć od Vagnera u očuvanju njihove moći, dok se lideri puča suočavaju sa izborom da vrate svrgnutog predsednika Mohameda Bazuma na vlast ili da dočekaju vojnu intervenciju susednih država.

AP Photo/Susan Walsh, Pool
Viktorija Nuland

U ponedeljak je Nulandova, koja je igrala ulogu u događajima koji su doveli do puča u Ukrajini 2014. koji je podržavao Zapad, otkrila da se lično sastala sa sadašnjim načelnikom odbrane Nigera Musom Barmuom i još trojicom visokih komandanata kako bi ih pozvala da obnove ustavni poredak u zemlji.

Američka zvaničnica takođe tvrdi da je upozorila Barmua da ne traži pomoć ruske privatne vojne kompanije, sugerišući da Prigožinova grupa predstavlja „pretnju onim zemljama u kojima je prisutna“.

Međutim, novi lideri Nigera uzdržali su se od preuzimanja bilo kakvih obaveza po tom pitanju.

Moskva, u međuvremenu, kaže da se protivi bilo kakvom stranom mešanju u situaciju u Nigeru, tvrdeći da najverovatnije neće uspeti da promeni situaciju nabolje. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izrazio je nadu da će se turbulentna zemlja uskoro vratiti u „ustavnu normalu“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike