Nigerija spremna da pošalje hiljade vojnika u Niger! Objavljeni detalji tajnog plana

08.08.2023

20:19

0

Ako se regionalna alijansa odluči za vojnu akciju u Nigeru, biće angažovane snage od 25.000 vojnika

Nigerija spremna da pošalje hiljade vojnika u Niger! Objavljeni detalji tajnog plana
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nigerija je spremna da doprinese sa više od polovine svojih snaga u nameri da pomogne u uspostavljanju ustavnog poretka u susednom Nigeru ukoliko to bude bilo potrebno, izvestio je u utorak francuski radio-emiter RFI, pozivajući se na vladinog zvaničnika.

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS) dala je vladi Nigera nametnutoj državnim udarom rok od sedam dana da oslobodi pritvorenog predsednika Mohameda Bazuma i vrati raspuštene institucije u zemlji nakon puča 26. jula. Zapretila je vojnom intervencijom ako Bazum ne bude vraćen na vlast, ali je rok istekao bez preduzimanja vojnih akcija.

Državni udar koji je uklonio Bazuma, koji je organizovala predsednička garda, izazvao je široku osudu i sankcije protiv Nijameja koje su uveli međunarodni partneri i regionalne sile, uključujući EKOWAS.

Šefovi odbrane Zapadne Afrike u petak su finalizovali plan za moguću vojnu intervenciju u Nigeru, nakon što se diplomatska delegacija poslata u Nijamej na razgovore vratila bez sastanka sa generalom Abdurahamanom Čijanijem, šefom prelazne vlade.

Zvaničnici ECOWAS-a izjavili su prošle nedelje da bi pokretanje vojne operacije protiv Nigera bilo poslednje sredstvo jer traže sveobuhvatnu strategiju deeskalacije.

Ako se regionalna alijansa odluči za vojnu akciju u Nigeru, biće angažovane snage od 25.000 vojnika, pri čemu bi Nigerija obezbedila najveći broj, izvestio je RFI, pozivajući se na plan intervencije bloka.

AP Photo/Sam Mednick
 

Nigerijski predsednik Bola Tinubu, koji je obećao nultu toleranciju prema državnim udarima u regionu zapadne Afrike, zatražio je odobrenje Senata za raspoređivanje trupa u Nigeru. Međutim, poslanici su odbili da podrže misiju.

Dok su zakonodavci osudili puč, oni su pozvali Tinubua, koji takođe predsedava EKOWAS-om, da traži diplomatske opcije.

Osim Nigerije, još tri zemlje (Obala Slonovače, Senegal i Benin) dobrovoljno su se prijavile da pošalju trupe u Nijamej.

Abdel-Fatau Musah, komesar ECOWAS-a za politička pitanja, mir i bezbednost, izjavio je u petak da su svi elementi bilo koje buduće intervencije finalizovani, ali blok neće otkriti vreme ili lokaciju bilo koje moguće operacije.

U međuvremenu, novo rukovodstvo u Nigeru upozorilo je i Zapad i EKOWAS da će svaka vojna intervencija biti dočekana smrtonosnom snagom. Lideri vojnih vlada u Burkini Faso i Maliju izrazili su solidarnost sa svojim kolegama u Nijameju i izjavili da će se takva akcija u Nigeru tumačiti kao objava rata njihovim nacijama.

Prema istraživanju Ekonomista, 78 odsto anketiranih Nigeraca podržava preuzimanje, dok 73 odsto želi da vođe puča zadrže vlast „na duži period“ ili „do održavanja novih izbora“.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike