Gadafijev klan: Imao sedam sinova i samo jednu ćerku, a jedna žena je i dalje velika misterija (FOTO/VIDEO)

20.09.2021

07:04 >> 19:54

0

Tri Gadafijeva sina su stradala u revoluciji, a ostatak familije je pobegao iz zemlje

Gadafijev klan: Imao sedam sinova i samo jednu ćerku, a jedna žena je i dalje velika misterija (FOTO/VIDEO)
Copyright Profimedia

Libijski vođa Muamer Gadafi ubijen je pre deset godina, a tri sina, od sedam koliko ih je imao, stradala su u revoluciji.

Saif al Arab je poginuo u bombardovanju NATO u aprilu 2011, a Kamis nekoliko meseci kasnije. Mutasim je likvidiran istog dana kada i njegov otac – 20. oktobra 2011.

Pročitajte još

Drugi članovi porodice su preživeli, uključujući ženu Safiju, najstarijeg sina Muhameda i ćerku Ajšu, koja živi u egzilu.

Gadafi, Safija Farkaš i Saif al Islam, Profimedia

Safija Farkaš, koja je Gadafiju rodila sedmoro dece, nakon pada vlasti u Libiji, provela je neko vreme u Alžiru sa ćerkom Ajšom i Gadafijevim sinom Muhamedom iz prvog braka. Veruje se da je boravila u sigurnoj vili, pod strogim naređenjem alžirske vlade da ne istupa u javnosti i da se ne meša u libijsku politiku.

Da su se stvari odigrale drugačije, Muhamed je trebalo da se, primera radi, 2012. godine pojavi na Olimpijskim igrama u Londonu kao predsedavajući Libijskog olimpijskog komiteta, ali umesto toga završio je u alžirskom zatvoru. U oktobru 2012. odobren mu je azil u Omanu, gde je otputovao zajedno sa Ajšom i Safijom. Tamo se i danas nalaze, a zabranjeno im je da se bave politikom.

Plejboj se našao na slobodi

Podsetimo, treći sin Sadi 6. septembra je oslobođen nakon sedam godina provedenih u zatvoru u Tripoliju. Prethodno je bio oslobođen optužbi za ubistvo libijskog fubalskog trenera Bašira al Rajanija, a sumnjičio se i da je pucao na demonstrante.

Profimedia

Sadi Gadafi je tokom ustanka pobegao u Niger, ali je 2014. izručen Libiji i od tada je bio zatvoren u Tripoliju.

On je odmah po oslobađanju avionom krenuo za Istanbul.

Njegovo oslobađanje rezultat je pregovora koji su uključivali visoke plemenske ličnosti i premijera Abdulhamida Dbeibeha, dodao je zvanični izvor.

Drugi izvor je rekao da je u pregovore bio uključen i bivši ministar unutrašnjih poslova Fati Bašaga.

Sadi se nekada profesionalno bavio fudbalom u italijanskoj Seriji A u klubovima Sampdoriji, Udinezeu i Peruđi, mada je malo vremena provodio na terenu, kako su prenosili mediji.

Osim toga, školovao se za inženjera, a gde god je išao pratilo bi ga oko šestoro ljudi. Važio je za velikog plejboja, kako ga je pre desetak godina opisivala i bugarska plesačica Dafinka Mirčeva.

Profimedia

Sadi ju je spazio kada je nastupala u jednom pariskom noćnom klubu i odmah ju je pozvao da privatnim avionom pođe sa njim na Karibe.

Mirčeva je to odbila, a Gadafi je potom svakih nekoliko nedelja dolazio u Pariz kako bi je posetio i vodio u najskuplje hotele gde su sobe koštale i po 3.600 evra za noć. Obasipao ju je poklonima, a oko 23.000 evra je potrošio na skupoceni nakit.

Nestašni Hanibal

Sin Hanibal je takođe tražio utočište u Alžiru, ali je uspeo da ode u Liban, kako bi se pridružio ženi, manekenki Alini Skaf. Nakon toga, kidnapovala ga je naoružana grupa koja je od njega tražila informacije o pokojnom imamu koji je decenijama pre toga nestao u Libiji, zbog čega su odnosi dveju zemalja bili godinama narušeni.

Krajem 2015. godine, Hanibal se pojavio na jednom snimku pozivajući sve koji imaju bilo kakve informacije o imamu Musi al Sadru da istupe u javnosti. Hanibal je nedugo potom oslobođen.

Profimedia

Porodica Gadafi uglavnom nije bila dobrodošla u Libanu, naročito među šiitima.

Inače, 2008. je Hanibal sa ženom Aline izazvao diplomatski incident u Švajcarskoj kada su uhapšeni u luksuznom hotelu u Ženevi jer su napali dvoje nekadašnjih slugu. Libijske vlasti su tražile da se protiv njih ne podižu optužnice već da će se par izviniti paru, Tunišaninu i Marokancu.

Naslednik Saif al Islam

Gadafijev najočigledniji naslednik Saif al Islam Gadafi, nakon godina provedenih daleko od javnosti, izašao je iz senke i u julu je “Njujork tajmsu” rekao da planira da se vrati na političku scenu. Nije isključio da će učestvovati na izborima koji bi trebalo da se održe u decembru.

Drugo najstarije Gadafijevo dete, od osmoro koliko ih je imao, nada se da će libijski parlamentarni i predsednički izbori, zakazani za 24. decembar, doneti neke promene.

Dok Saif al Islam tek treba da kaže da se kandidovati za izbore, njegov iznenadni nastup na sceni govori mnogo. Pa ipak, on je oprezan jer je zemlja u osnovi podeljena na dve vlade, na istoku i zapadu, a tek treba da se sazna pod kojom će od dve administracije biti održani izbori. Osim toga, Međunarodni krivični sud ga dugo traži za ratne zločine.

Nedavno je jednom novinaru “Njujork tajmsa” rekao: „Bio sam daleko od libijskog naroda 10 godina. Morate polako da se vratite. Kao striptiz. Morate se malo poigrati s njihovim umovima.”

Profimedia

Javno je odbio očevu ponudu da zauzme drugu najvažniju poziciju u zemlji, tako da nije imao funkciju u libijskoj vladi. Kako je izveštavao Stejt department, tokom Gadafijeve vladavine bio je druga najprepoznatljivija ličnost u Libiji, što ga je de fakto činilo premijerom. Predviđalo se da će naslediti oca, ali je on to odbijao. Dana 27. juna 2011. godine Međunarodni krivični sud je za njim izdao poternicu zbog zločina protiv čovečnosti, ubistva i progona civila, što on negira.

Uhvaćen je 19. novembra te godine na jugu Libije i odveden avionom do Zintana. Osuđen je na smrt 2015. godine u Tripoliju zbog zločina tokom građanskog rata, iako mu je suđeno u odsustvu. Međutim, 2017. je pušten iz zatvora u Zintanu, a kasnije ga je amnestirala vlada iz Tobruka, predvođena generalom Halifom Haftarom. Ipak, i dalje ga goni Međunarodni krivični sud.

Otkad se našao na slobodi, ne zna se gde tačno obitava. Njegove političke stavove je prenosio Narodni front, a smatra se da je ta tajnovitost potrebna kako bi mu se garantovala bezbednost.

Libijski je inženjer, doktor filozofije i političar.

Profimedia

Godine 1994. diplomirao je ekonomske nauke na Univerzitetu Al Fatah u Tripoliju, a šest godina kasnije je dobio zvanje magistra poslovne administracije bečkog  univerziteta Imadec. Završio je i Londonsku školu ekonomije i političkih nauka.

Tokom dvehiljaditih, ugostila ga je i britanska kraljevska porodica u Bakingemskoj palati i dvorcu Vindzor, stoji na njegovoj stranici na Vikipediji. Navodi se i da je 2009. godine imao raskošnu rođendansku zabavu u Crnoj Gori, na kojoj su bili pridutni, između ostalih, tajkun Oleg Deripaska, biznismen Piter Mank, kao i princ Albert od Monaka.

Ćerka iz egzila

Jedina Gadafijeva ćerka je nakon sloma očeve vlasti pobegla u Alžir. Tri dana nakon njenog dolaska u tu zemlju saopšteno je da je rodila devojčicu koja je dobila ime Safija, po babi.

Iako je držana pod strogim nadzorom kako se ne bi oglašavala u javnosti, Ajša je koristila sirijsku televiziju kako bi pozivala Libijce da se odupru novoj vladi.

Uposlila je izraelskog advokata Nika Kofmana da istraži smrt njenog oca.

Profimedia

Evropski sud pravde je u aprilu ove godine doneo odluku da se Ajšino ime skloni sa liste subjekata nad kojima su uvedene sankcije 2011. godine.

Kako su naveli, ona više ne predstavlja pretnju po međunarodni mir i stabilnost.

Ajša Gadafi već godinama nije bila u Libiji i, prema sudu, nije iskazala interesovanje za libijsku politiku. I dalje se nalazi u Omanu.

Usvojena ćerka Hana ili izmišljotina

Gadafi je imao i usvojenu ćerku Hanu, a dugo je tvrdio da je preminula 1986. godine u vazdušnom napadu američkih snaga kada je imala svega 18 meseci. Međutim, kasnijih godina je bilo navoda da je Hana zapravo živa, iako se o njoj ne zna mnogo toga.

Navodno, postoje snimci na kojima se Hana igra sa ocem i braćom, nekoliko godina nakon bombardovanja.

Određeni dokumenti pronađeni u Gadafijevoj kući glasili su na ime Hane Muamer Gadafi. Libijski mediji prenosili su da je Hana doktor i da je radila u Tripoliju nekoliko godina.

Drugi smatraju da Hana uopšte nikada nije ni postojala.

Tog aprila 1986. godine američki avioni su gađali rezidenciju Gadafijeve familije u Tripoliju, u znak odmazde zbog podmetanja bombe u berlinskom noćnom klubu u kome su boravili američki vojnici. Verovalo se da su upravo Libijci odgovorni za taj napad. Projektili su promašili Gadafija, ali je u bombardovanju, navodno, Hana poginula. Iako je jedan novinar tvrdio da je video njeno telo, činjenica da nikada ranije devojčica nije pominjana pokrenula je priče o tome da je ceo slučaj insceniran u propagandne svrhe.

Druga teorija je govorila da je Hana postojala, ali da nije ubijena. Prema toj verziji, neko vreme je provela u Londonu, a studirala je u Tripoliju, gde je kasnije radila kao doktor. Godine 2011. nemački “Velt” je preneo da je došao u posed dokumenta koji pokazuje da je Hana rođena 11. novembra 1985, dakle, šest meseci pre bombardovanja.

Youtube/Sky News

“Velt” je pronašao u arhivima kineske agencije Sinhua da se Gadafi svojevremeno sastao sa afričkim liderom Nelsonom Mandelom i da je bio u društvu ćerki Ajše i Hane. Uz to je priložena i slika. Nakon toga, “Dejli telegraf” je pronašao dokumenta u podrumu libijske ambasade u Londonu u kojima se tvrdi da je 2008. godine britanski zubar otišao u Tripoli kako bi lečio Hanu.

Kada su pobunjenici ušli u Tripoli i zaposeli rezidenciju Gadafijevih, navodno, naišli su i na sobu koja bi mogla da pripada Hani. Pronađen je i sertifikat Britiš kaunsila koji potvrđuje da je neko pod njenim imenom polagao engleski jezik i dobio najvišu ocenu A.

Tu se onda pojavila još jedna teorija – da Hana zaista jeste umrla, ali da je nakon toga usvojena druga devojčica kojoj je dato potpuno isto ime.

– Naravno, nema šanse da to proverimo – naveo je portparol Britiš kaunsila, i potvrdio da je izvesna Hana Gadafi učila engleski u Libiji pri njihovoj školi.

Osoba koja nikad nije postojala, mrtvo dete ili doktorka, a možda čak i kombinacija više osoba – sva ova pitanja su ostala bez odgovora.

Gadafi sa unucima  u avgustu 2011, Profimedia

Život posle Gadafija

Posle smrti Gadafija stanje u današnjoj Libiji se može opisati samo jednom rečju – haos. Zemljom i dalje vlada bezakonje. Nasilje, trgovina robljem, prebacivanje migranata u Evropu… postali su svakodnevica.

Od tada, zemljom upravljaju dve suprotstavljene vlade, jedna sa sedištem u Tripoliju, a druga na istoku Libije, a obe vlade imaju podršku brojnih naoružanih grupa koje imaju stvarnu vlast na terenu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike