Niko kao Putin i Berluskoni: Slike druženja dva lidera su godinama oduševljavale svet, ali je Zapad negodovao (FOTO)

12.06.2023

13:00

0

Berluskoni je jednom Putinu poklonio i posteljinu sa njihovom zajedničkom slikom

Niko kao Putin i Berluskoni: Slike druženja dva lidera su godinama oduševljavale svet, ali je Zapad negodovao (FOTO)
Copyright Profimedia

Ruski lider Vladimir Putin je često imao običaj da brojne svetske zvaničnike ostavi da ga čekaju i po sat vremena, ali je na sastanke sa jednim čovekom uvek stizao na vreme. To je bio nekadašnji italijanski premijer Silvio Berluskoni.

Putina je i papa Franja čekao, kao i nekadašnja nemačka kancelarka Angela Merkel, ali je ruski lider uvek nalazio vremena da se vidi sa starim prijateljem Berluskonijem koga je prvi put upoznao 2001. godine.

Berluskoni je svojevremeno rekao da se divi Putinovom "mačo" stilu rukovođenja državom i da ga je "Rusima poslao sam Bog".

Sa druge strane, i ruski predsednik je imao reči hvale o italijanskom političaru koga su pratile brojne afere.

- Berluskonija čeka suđenje jer je spavao sa ženama. Da je homosekusalac, niko ne bi prstom mrdnuo - poručio je Putin.

Na početku njihovog druženja, Putin je smatrao da treba da nađe dobrog saveznika u EU, a dobio ga je u vidu italijanskog premijera.

Berluskoni je bio čest gost u Rusiji, pa su se gostili čajem i pitama u Sočiju ili su provodili vreme u kolibi u Zavidovu, nadomak Moskve.

AP Photo/RIA-Novosti, Alexei Druzhinin, Goverment Press Service
 

Putin je potom boravio u Berluskonijevoj vili na Sardiniji koja je, ipak, kasnije postala poznata po "bunga-bunga" žurkama.

Kada je Zapad pobesneo jer je 2014. Rusija anektirala Krim, Berluskoni je istakao da je "Putin dobar momak".

Putin: Berluskoni je bio draga osoba i pravi prijatelj

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je danas saučešće povodom smrti bivšeg premijera Italije Silvija Berluskonija, uz napomenu da će on u Rusiji ostati upamćen kao dosledan i principijelan pobornik jačanja prijateljskih odnosa dve zemlje.

- U Rusiji će Silvio Berluskoni ostati upamćen kao dosledan i principijelan pobornik jačanja prijateljskih odnosa između naših zemalja. Dao je neprocenjiv lični doprinos razvoju obostrano korisnih rusko-italijanskih partnerstava - navodi se u poruci koju je Putin poslao italijanskom kolegi Serđu Matareli.

Pored toga, Putin je istakao da mu je Berluskoni bio draga osoba i pravi prijatelj, dodajući da se iskreno divio njegovoj mudrosti, sposobnosti da donosi dalekovide odluke, te da njegova smrt predstavlja nenadoknadiv gubitak.

"Ljupka pisma"

Silvio Berluskoni je prošle godine ponovo bio na udaru jer se hvalio da je obnovio prijateljski odnos sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Putin mu je slao „ljupka pisma" i nazvao ga je „prvim među njegovih pet najboljih prijatelja", tvrdio je Berluskoni u jednom snimku, koji je objavila agencija Lapres.

AP Photo/RIA-Novosti, Dmitry Astakhov, Presidential Press Service
Putin, Berluskoni i Dmitrij Medvedev

Bivši italijanski premijer u tri mandata, na snimku se obratio poslanicima italijanskog parlamenta koji dolaze iz njegove stranke Forca Italija.

Kako je naveo, za rođendan mu je ruski predsednik poslao dvadeset flaša votke uz „veoma lepo pismo".

- Uzvratio sam flašama Lambruska i jednako slatkom porukom - objasnio je italijanski političar, dodavši da je „možda i previše obnovio odnose sa Vladimirom Putinom, pomalo previše".

- Ruski ministri su rekli u mnogo navrata da smo u ratu sa njima pošto šaljemo oružje i novac Ukrajini. Ne mogu da kažem lično mišljenje o tome, jer ako dospe u medije, biće katastrofa - dodao je tada Berluskoni.

Alexei Druzhinin/RIA-Novosti, Kremlin Pool Photo via AP, File
 

Njegova partija Napred Italija obrazložila je ove zapaljive komentare tako što je tvrdila da je reč o prethodnim kontaktima sa Moskvom i da je Berluskonijev stav o Rusiji „u skladu sa Evropom i Amerikom".

Inače, iskusni političar jednom je Putinu poklonio i posteljinu sa njihovom zajedničkom slikom.

Tokom kampanje, Berluskoni je tvrdio i da ruski predsednik samo želi da zameni ukrajinskog kolegu Vladimira Zelenskog nekim „pristojnim".

Otkad je počeo rat u Ukrajini, Berluskoni je više puta naglasio da samo on može Putina da dovede za pregovarački sto

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike