Sedmica u svetu: Slaba kontraofanziva Ukrajine, zapadni tenkovi u plamenu, odlazak Berluskonija i Trampova borba sa vetrenjačama

18.06.2023

21:16

0

Nekadašnji britanski premijer suočio se sa novim pritiscima zbog Partigejta, Putin je obećao da će i avioni NATO-a goreti, a kod Grčke je u brodolomu stradalo nekoliko desetina migranata

Sedmica u svetu: Slaba kontraofanziva Ukrajine, zapadni tenkovi u plamenu, odlazak Berluskonija i Trampova borba sa vetrenjačama
Copyright Tanjug/Hellenic Coast Guard via AP/Russian Defense Ministry Press Service via AP/Profimedia

U nedelji za nama (12-18. juna) pokazalo se da najavljivana ukrajinska kontraofanziva ne daje očekivane rezultate, pojavili su se snimci spaljenih zapadnih tenkova, bivši italijanski premijer je preminuo posle borbe sa teškom bolešću, a protiv Trampa je podignuta nova optužnica. Nekadašnji britanski premijer suočio se sa novim pritiscima zbog Partigejta, Putin je obećao da će i avioni NATO-a goreti, a kod Grčke je u brodolomu stradalo nekoliko desetina migranata. 

Slaba kontraofanziva i zapadni tenkovi u plamenu

Borbe na istoku Evrope nastavljene su malo jačim intenzitetom, ali je dugo očekivana kontraofanziva Ukrajine svakako proglašena neuspešnom i tromom. Pojavila se informacija da su SAD tajno razmestile 150 nuklearnih bombi u pet evropskih dražava, Rusija je isporučila nuklearna punjenja Belorusiji, a mediji su pisali da NATO razmatra direktan sukob sa Moskvom.

AP Photo/Libkos
 

Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto izjavio je da rata u Ukrajini ne bi bilo da je Donald Tramp predsednik SAD, pisalo se da je CIA znala da Rusija ne stoji iza eksplozije na Severnom toku, a Marin Le Pen, predsednica francuske partije Nacionalni savez, rekla je da je pitanje Krima rešeno 2014. godine i da nije povezano sa aktuelnim ratom u Ukrajini.

Agencija Blumberg pisala je da bi NATO članice Ukrajini mogle da isporuče zastarele lovce F-16, ruski predsednik Vladimir Putin pohvalio se uspesima svoje vojske i rekao da će borbeni avioni goreti kao "leopardi", a zašto zapadno oružje u Ukrajini neće promeniti ništa možete pročitati u analizi portala 24sedam.

Saterivanje u ćošak

Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer)
 

Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je u sredu, nakon saslušanja po optužnici za zadržavanje poverljivih dokumenata, da su SAD korumpirana država, a šta je sve rekao o optužnici protiv njega pročitajte u zbirnom tekstu portala 24sedam.

Odlazak Berluskonija

AP Photo/Gregorio Borgia
 

Bivši premijer Italije Silvio Berlsukoni preminuo je u ponedeljak u 86. godini u bolnici u Milanu, a svet se odmah prisetio njegovih skandala, kao i prijateljstva sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Sahranjen je u sredu, dan koji je vlada proglasila za nacinalni dan žalosti, a na sahrani su bili brojni zvaničnici, dok su ga ispratila samo dva svetska lidera. Kako se Berluskoni obogatio i promenio Italiju možete pročitati u analizi portala 24sedam.

Džonsonove peripetije

Profimedia
 

Bivši premijer Velike Britanije Boris Džonson u ponedeljak je formalno podneo ostavku na mesto člana Donjeg doma britanskog parlamenta, Komisija za privilegije Donjeg doma britanskog parlamenta zaključila je u četvrtak da treba da bude suspendovan iz parlamenta na 90 dana jer je namerno obmanuo parlament o zabavama koje je priredio tokom pandemije, a na to je oštrim rečima reagovao nekadašnji britanski premijer.

Brodolom kod Grčke

Profimedia
 

Više od 80 ljudi se udavilo nakon što je brod sa migrantima potonuo kod grčke obale u ranim satima u sredu, a ubrzo zatim pojavile su se informacije da je na njemu bilo čak 750 ljudi, među njima i 100 dece, dok je snimak razgovora sa migrantima pre potonuća otkrio kako se sve odvijalo tog dana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike