Orke ponovo napadaju, a jedan kapetan broda je to iskusio dvaput: "Mi smo na njihovoj teritoriji!" (VIDEO)

14.06.2023

09:17

2

Autor: N.P.

Zašto se kitovi ubice ovako ponašaju ostaje velika misterija

Orke ponovo napadaju, a jedan kapetan broda je to iskusio dvaput: "Mi smo na njihovoj teritoriji!" (VIDEO)
Copyright NOAA Fisheries/Vancouver Aquarium via AP, File)

Orke sve više zbunjuju javnost čestim napadima na brodove, a koliko su incidenti postali uobičajeni svedoči i jedan kapetan koji je to iskusio dvaput.

Den Kriz je ispričao da je prvi put naišao na kita ubicu 2020. kada je sa svojom posadom isporučivao jahtu kroz Gibraltarski moreuz, između Španije i Maroka. Iako su se tek nedavno pojačale priče o napadima orka na brodove, Kriz kaže da je bio jedan od prvih koji je iskusio ovo neobično ponašanje.

- Bio sam okružen grupom od osam orki, gurale su brod oko sat vremena - rekao je Kriz dodavši da je kormilo broda bilo toliko oštećeno da je plovilo moralo da bude odvučeno do najbliže marine.

Zatim, ovoga aprila se slično dogodilo nadomak Kanarskih ostrva. Kriz je u prvi mah pomislio da je udario u talas, ali kada su ponovo osetili iznenadnu silu, shvatio je da još nešto vreba iz vode.

- Pomislio sam "O, ne ponovo!". U toj situaciji ne možemo mnogo da uradimo. Veoma su snažne i pametne - rekao je.

Na snimku se može videti kako udaraju u brod, a jedna orka je plivala sa komadom kormila u ustima.

Kako je naveo, ovoga puta su kitovi ubice bili veoma odlučniji u svojoj nameri i činilo se kao da znaju šta tačno treba da urade kako bi sprečili da brod ide dalje.

- Prvi put smo mogli da čujemo kako komuniciraju ispod broda. Ovog puta su bile tihe, ali im nije dugo trebalo da unište kormila... Kao da su tačno znale šta rade. Ništa drugo nisu takle - objasnio je.

Napad na kormilo je trajao oko 15 minuta, ali kada je posada krenula ka obali Španije, kitovi su se vratili.

Profimedia
Jedan od brodova koji je "nastradao" blizu Španije

- Odjednom nas je jurila velika odrasla orka. Za samo nekoliko minuta je bila ispod broda, a tada smo shvatili da je ostalo jedno parče koje je htela da dokrajči. Nakon toga ih nismo više videli - dodao je.

Kriz je samo jedan od nekoliko ljudi koji su poslednjih meseci iskusili napade orki blizu obala Portugalije i Španije. U poslednje dve godine se broj incidenata povećao sa 52, koliko ih je zabeleženo 2020, na 207.

Velika misterija

Biolog Džef Korvin je rekao da ovakvo ponašanje pokazuje da orke poseduju neverovatnu inteligenciju.

- Ovo je prilagođeno ponašanje. One zapravo uče iz svog okruženja i onda te veštine dele među sobom i uče jedne od drugih - rekao.

Kako je objasnio, postoje dve glavne teorije o tome zašto se to događa - ili je to neka vrsta igre za njih ili posledica negativnog iskustva i traume. Pretpostavlja se da su orke počele da reaguju nakon brojnih sudara i drugih incidenata sa brodovima koje su kod njih probudle negativne emocije.

Međutim, činjenica je da se ne zna zasigurno zašto udaraju u brodove.

- Niko ne zna zašto se ovo događa. Sve što za sada imamo su spekulacije. To je potpuna misterija, bez presedana - rekao je Endru Trajts, profesor na Univerzitetu Britanske Kolumbije.

- Na kraju krajeva, mi smo na njihovoj teritoriji - poručio je Kriz.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike