Kralj Čarls III pompezno proslavio rođendan: Projahao konjem kroz London, vojska mu spremila iznenađenje, a princ Luj je ponovo ukrao šou

17.06.2023

15:38

0

Posebno iznenađenje bio je veoma mali broj članova kraljevske porodice koji su se pojavili na balkonu Bakingemske palate

Kralj Čarls III pompezno proslavio rođendan: Projahao konjem kroz London, vojska mu spremila iznenađenje, a princ Luj je ponovo ukrao šou
Copyright Profimedia

Prva parada Pozdrav bojama posvećena britanskom kralju Čarlsu održana je u subotu u Londonu. Ceremonija ima tradiciju dužu od dva i po veka i odžavase povodom rođendana vladajućeg monarha.

Program je počeo oko 12 časova po srednjoevropskom vremenu, a kralj je odmah na početku viđen na konju, zajedno sa više od 1.400 vojnika i 200 konja. Veliku pažnju korisnika društvenih mreža privuklo je to što je delovalo da kralj od onoga što je imao na glavi nije mogao da vidi kuda ide.

Profimedia
Kralj Čarls III

Osim njega, konje su jahali i princ Vilijam, princ od Velsa, princeza Ana, kraljevska princeza i princ Evdard, vojvoda od Edinburga.

Profimedia
 

U kočijama su ih pratili kraljica Kamila i princeza Kejt, princeza od Velsa, kao i njena i Vilijamova deca, prinčevi Džordž i Luj i princzea Šarlot.

Profimedia
 
Profimedia
Sofi, vojvotkinja od Edinburga i viceadmiral Timoti Lorens

Kako princ Hari i njegova supruga Megan više nisu "radni članovi kraljevske porodice", oni nisu bili deo ovog događaja.

Profimedia
Princ Vilijam i princ Edvard

Kao što se i očekivalo, princ Luj je i ovog puta pravio grimase koje su zasmejale okupljene i milione gledalaca koji su pratili ceremoniju.

 

 

U jednom trenutku se držao za nos kao da pokušava da se zaštiti od smrada, dok je kasnije zabavio svojim gestovima okupljene na balkonu Bakingemske palate.

Kralj i viši članovi kraljevske porodice izašli su oko 14 časova na balkon, odakle su pozdravili hiljade okupljenih koji su uživo pratili paradu.

 

 

Pored kralja i kraljice, na balkonu su bili princ i princeza od Velsa sa decom, princeza Ana i njen partner viceadmiral Timoti Lorens, kao i princ Edvard sa suprugom Sofi.

Odatle su pratili prelet aviona kraljevskog ratnog vazduhoplovstva, koji su u jednom trenutku napravili formaciju kao iznenađenje za kralja oblikujući njegove inicijale CR - Čarls Reks.

Čuveni akrobatski tim Crvenih strela označio je kraj ceremonije, ostavljajući crvene, bele i plave tragove za sobom - uz ovacije publike dok je svirala himna, a kralj mahao sa balkona.

Šta je Pozdrav bojama?

Ukratko, to je parada kojom se obeležava zvanični rođendan britanskog suverena, a koja se održava više od 260 godina.

Počinje u Bakingemskoj palati i kreće se niz Tržni centar ka Paradi konjske garde.

Profimedia
 

Kralj tokom ceremonije vrši inspekciju vojnika - krećući se polako duž linije dok oni stoje u formaciji.

Na kraju se sve završava tradicionalnim preletom vojnih aviona koji članovi kraljevske porodice posmatraju sa balkona Bakingemske palate.

Prošle godine umesto ove proslave obeležen je platinasti jubilej kraljice Elizabete II, kojim je obeleženo njih 70 godina na tronu, dok pretprošle godine Pozdrav bojama nije održan zbog smrti njenog supruga princa Filipa.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike