Kraj jedne ere: Kako se Silvio Berluskoni obogatio i promenio Italiju?

13.06.2023

21:14

0

Autor: N.P.

U proteklih nekoliko decenija, njegovo ime je bilo povezano sa parlamentom, medijima, fudbalom...

Kraj jedne ere: Kako se Silvio Berluskoni obogatio i promenio Italiju?
Igrači Milana nose Berluskonija nakon osvajanja šampionata 1988. godine - Copyright AP Photo/Ferdinando Meazza

Odlaskom Silvija Berluskonija završila se jedna era.

Teško je zamisliti Italiju bez ovog političara iako se već neko vreme mučila sa svojim identitetom u post-Berluskonijevo vreme, smatra novinarka BBC-ja Sofija Betiza.

U proteklih nekoliko decenija, njegovo ime je bilo povezano sa parlamentom, medijima, fudbalom i običnim čovekom na ulici.

Premijerka Italije Đorđa Meloni je pohvalila njegovu hrabrost i odlučnost, nazvavši ga najuticajnijim čovekom u istoriji te zemlje.

Berluskonijev uticaj na italijansko društvo i politiku nije opadao ni kada se suočavao sa ozbiljnim kriminalnim optužbama.

AP Photo/Alessandra Tarantino, File
 

Karijeru je započeo kao pevač na kruzerima, a upravo to će i obeležiti njegov politički život - želja da bude u centru pažnje.

Kao medijski mogul, inspirisan američkim TV mrežama, transformisao je italijansku televiziju. Oskudno odevene dame su bile zaštitni znak ne samo njegovih kanala, već je njima bio okružen i u privatnom životu. To je značajno uticalo na kulturu, pa su Italijani odjednom mogli da gledaju programe koji nisu politički korektni ili su bili prepuni lepotica.

Decenijama je italijanska televizija, predvođena javnim servisom RAI, odisala ozbiljnošću i strogošću. Berluskoni je odlučio da publiku stavi na prvo mesto i tako je otvorio vrata komercijalnoj TV.

Njegov ulazak u politiku nije bio inspirisan ideologijom koliko željom da zaštiti svoje poslovno carstvo.

Četiri puta je biran za premijera i uživao je veliko poverenje glasača.

Svakako, osim svojom živopisnom pojavom, i političkim potezima je unosio podele, uključujući i odluku da se Italija pridruži američkoj invaziji Iraka.

Profimedia
 

- Sećam se kada sam ga intervjuisala 2018. godine za BBC. Na kraju razgovora, dok su kamere i dalje bile uključene, rukovali smo se. Odmah mi je poručio: 'Nemoj tako snažno da stežeš ruku! Muškarci će te se plašiti i onda se nikada nećeš udati!'. Kada sam odgovorila da je čvrst stisak ruke dobra stvar, nasmejao se i rekao da se samo šalio. 'Moraš da se našališ s vremena na vreme' - prisetila se novinarka.

Kako je pojasnila, tada je videla zašto su ga mnogi mrzeli zbog očiglednih seksističkih ili neumesnih komentara dok su ga drugi posmatrali kao "čoveka iz naroda".

Berluskonijevi kvaliteti i mane su kvaliteti i mane svih Italijana, govorio je pisac Kurcio Malaparte.

Veliki broj Italijana smatra da je Berluskoni izmislio populizam u toj zemlji. On je dozvolio krajnjoj desnici da uđe u mejnstrim politiku. Primera radi, sklopio je savez sa Severnom ligom, partijom koja se zalagala da sever Italije bude nezavisna država, kao i sa postfašistiškom strankom Alenza Nacionale odakle je potekla i aktuelna premijerka Meloni.

Đorđa Meloni je i sama postala poznato ime pod okriljem Berluskonija kada je služila kao mlađi ministar u njegovoj poslednjoj vladi.

AP Photo/Darko Vojinovic
 

Više od svega, Berluskoni je želeo da imperesionira. Vilu u Arkoreu je pretvorio u palatu sa renesansnim delima, a vila na Sardiniji je ličila na zabavni park, uključujući i lažni vulkan iz koga je tekla lava.

Ipak, te vile su kasnije istraživane zbog navoda su ih često posećivale manekenke i prostitutke koje su dobijale koverte pune novca.

Na kraju, ni te tzv. "bunga-bunga" žurke mu nisu došle glave već nemogućnost da se izbori sa sve rastućim dugom koji je Italija imala 2011. godine. Njegov politički pad se dogodio usred velike ekonomske krize kada su ga građani krivili za sve finansijske nedaće.

- Šta je njegovo političko nasleđe? Usvojio je mali broj reformi. Više je bio fokusiran na svoj imidž nego na rukovođenje zemljom. Ali, njegovi usponi i padovi su hipnotisali naciju - zaključila je Sofija Betiza.

Kako se Berluskoni obogatio?

Kako će veliko bogatstvo Silvija Berluskonija, uključujući i fudbalski klub Milano, biti podeljeno među njegovom decom nije još poznato.

Procenjuje se da je bivši italijanski premijer bio "težak" oko 7,5 milijardi dolara.

Berluskoni je u politiku ušao tek sa 57 godina, a pre toga se obogatio u poslovima sa nekretninama. Kasnije je postao medijski tajkun.

AP Photo/Corrado Giambalvo
 

Sedamdesetih je osnovao kompaniju kablovske televizije "Telemilano", kupivši dva druga kablovska kanala u Italiji. Kanali su 1978. uvršteni u njegovu novoosnovanu porodičnu kompaniju "Fininvest". Zahvaljujući njoj je sklapao velike poslove sa velikim evropskim medijskim kompanijama, ali i klubom Milano.

Prema podacima iz 2021, u ovoj holding kompaniji je imao udeo od 61,3 odsto. "Fininvest" je bio najveći akcionar "MediaForEurope" (prethodno "Mediaset - MDIUY) - sa 48 odsto udela. Emiter, koji na tržištu vredi 1,6 milijardi evra, rukovodi komercijalnim kanalima u Italiji i Španiji, a poseduje i veliki procenat nemačkog ProSiebenSat.1 (PBSFF). "Fininvest" poseduje i 53 odsto udela u "Monadadoriju", najvećem izdavaču knjiga i magazina u Italiji.

Kompanija je FK Milan prodala za 740 miliona evra 2017. godine.

Profimedia
 

Političke kontroverze koje su pratile Berluskonija su bile usko povezane i sa njegovim poslovima. Tokom 20 godina bavljenja politikom, protiv njega je podignuto najmanje 17 optužnica, poput optužbi za pronevere, utaje poreza i podmićivanje. Milanski sud ga je 2021. osudio za izbegavanje plaćanja poreza, a tužioci su utvrdili da je, zajedno sa čelnicima Mediaseta, kupovao televizijska i filmska prava i onda ih preprodavao po višoj ceni.

Berluskoni je imao petoro dece iz dva braka. Svi imaju svoj udeo u "Finivestu", ali se pretpostalja da će nastarija ćerka Marina (56), koja predsedava kompanijom od 2005, preuzeti kontrolu nad poslovnim carstvom svog oca.

Pjer Silvio (53) je izvršni direktor "MediaForEurope". Marina i Pjer Silvio oboje imaju 7,7 odsto vlasništva u "Fininvestu" dok troje dece iz drugog braka zajedno poseduju 21,4 procenata.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike