Da li bi poslanica EP optužena za korupciju mogla da se vrati u parlament? Kako Eva Kaili priprema teren da opere svoje ime

15.06.2023

21:15

0

Priče o njenom povratku posebno su se zahuktale tokom vikenda, zbog čega mnogi negoduju

Da li bi poslanica EP optužena za korupciju mogla da se vrati u parlament? Kako Eva Kaili priprema teren da opere svoje ime
Copyright Profimedia

Osumnjičena da je učestvovala u aferi Katargejt Eva Kaili stalno pominje da će se vratiti u Evropski parlament kako bi oprala svoje ime i sada već uveliko radi na tome.

Šest meseci nakon što je belgijska policija optužila grčku poslanicu u Evropskom parlamentu za korupcionaški skandal u kome se navodi da su strane sile poput Katara i Maroka nezakonito povezane sa mrežom zakonodavaca EU, Kaili se bacila na politički povratak osmišljen da je predstavi kao žrtvu nehumanog sudstva i špijunske zavere.

Kaili je medijima iznela neobične špijunske teorije o tome zašto je uhapšena, a sugerisala je i da druge poslanike Evropskog parlamenta treba istražiti, dok je hvalila one koji su je posetili u zatvoru. Na Tviteru je blokirala dvoje novinara i rekla im da odbija da im da intervju dok je davala intervjue italijanskim, španskim, francuskim i belgijskim novinama.

Priče o njenom povratku posebno su se zahuktale tokom vikenda, otprilike dva meseca nakon što je prešla iz zatvora u kućni pritvor, kada su advokati Kailijeve rekli da je njihova klijentkinja dobila specijalnu dozvolu vlasti da otputuje u Strazbur na ovonedeljnu sednicu parlamenta, na kojoj se na kraju nije pojavila.

Kao razlog naveden je isti onaj koji su njeni advokati naveli kada se Kaili poslednji put nije pojavila na sednici parlamenta: „lična prepreka koja ne može da bude objavljena“.

Poslanici EP i zaposleni nedeljama čekaju povratak Kaili, koja i dalje uvek uživa puna radna prava poslanika EP.

Profimedia
 

Dok joj predstojeći povratak daje priliku da se predstavi u drugačijem svetlu, to je nezgodan trenutak za parlament, koji i dalje radi na unutrašnjim etičkim reformama koje imaju za cilj da otklone najveći skandal u svojoj istoriji.

- Građani koji su pratili aferu ne mogu da shvate kako ona i dalje ima mesto poslanika u Evropskom parlamentu - rekla je za „Politiko" francuska krajnje desničarska poslanica Virdžini Žoron.

Njen povratak uslediće posle tihog vraćanja kolege osumnjičenog za učešće u Katargejtu, belgijskog poslanika u Evropskom parlamentu Marka Tarabele, koji se vratio u parlament u maju nakon kraćeg boravka iza rešetaka i od tada nije privlačio mnogo pažnje.

Pretpostavka nevinosti

Policija je uhapsila Kaili u njenoj kući 9. decembra nakon što je 600.000 evra u gotovini stavila u kofer i sa njim izvela svog oca iz stana. On je nedugo zatim uhapšen u hotelu u Briselu.

Tužioci sumnjaju da je to bio deo novca od mita da bi se uticalo na rad parlamenta, ali Kaili tvrdi da nije znala ništa o tome sve do tog dana i prebacila je krivicu na svog partnera Frančeska Đorđija i njegovog političkog mentora i bivšeg šefa, Pjera Antonija Pancerija, bivšeg poslanika.

Profimedia
 

Panceri je na kraju priznao i sklopio sporazum o priznanju krivice sa tužiocima, ali Kaili, koja je i dalje optužena za korupciju, pranje novca i učešće u kriminalnoj organizaciji, ostala je pri svojoj priči.

Nakon što je puštena u kućni pritvor 14. aprila, Kaili i njeni advokati koji se bave medijima guraju tu priču, što je podelilo poslanike EP.

Protiv nje su poslanici Evropskog parlamenta poput Sofi in T’Veld, koja je kritikovala ekstravagantne Kailijeve tvrdnje da je bila meta zbog svog rada u okviru odbora za špijunski softver.

Kaili se okrenula novinarima nakon što su njen slučaj uzeli kao povod za priču o navodnim nepravdama belgijskog pravosudnog sistema. Kaili tvrdi da joj je bio uskraćen pristup njenoj maloj ćerki, ali su tužioci to negirali, rekavši da je tražila posebne privilegije koje inače nisu date drugima.

Kaili se pobrinuo da pohvali one koji su uz nju. U jednom intervjuu zahvalila se italijanskoj poslanici Debori Bergamini, koja ju je posetila u pritvoru, i italijanskom poslaniku u Evropskom parlamentu Masimilijanu Smeriljiju, koji je napisao pismo koje je potpisalo još devet italijanskih socijalista u kome se žale na njen tretman u zatvoru.

Bilo je i pokušaja promene imidža, ​​pri čemu je Kaili koristila jednu medijsku epizodu da bi sebe prikazala kao glasnog branioca integriteta u Evropskom parlamentu, čija je reputacija bila znatno narušena slučajem u koji je umešana.

Profimedia
 

Postavilo se pitanje i da li bi Kaili uopšte mogla da razgovara sa novinarima ako bude puštena na slobodu. Njeni advokati su nakon odlaska u kućni pritvor krajem maja tvrdili da joj je to bilo zabranjeno, ali kada se početkom juna pojavilo nekoliko intervjua, tvrdili su da su ti intervjui obavljeni pre nego što su joj nametnuti određeni uslovi.

Šta se čeka

Predsednica parlamenta Roberta Metsola saopštila je u ponedeljak da je Kaili zvanično zatražila „odbranu imuniteta“, u suštini tražeći od kolega da utvrde da li je njen pravni imunitet, koji uživaju svi poslanici Evropskog parlamenta, narušen tokom istrage o Katargejtu.

Međutim, čak i kada bi se poslanici Evropskog parlamenta složili sa njom, rezultat bi bio neobavezujući, prema sudskoj praksi EU.

Povratak Kailijeve verovatno neće biti trijumfalan iz još jednog razloga: poseban slučaj prevare visi nad njom dok Evropsko javno tužilaštvo traži da joj se ukine imunitet kako bi moglo da istraži zloupotrebu oko 100.000 evra novca EU namenjenog njenim bivšim parlamentarnim pomoćnicima.

Profimedia
 

U širem smislu, Kaili je izbačena iz svoje grčke stranke PASOK i iz grupe socijalista i demokrata (S&D) u Evropskom parlamentu, ostavljajući je politički bez krova nad glavom dok se bori za svoju slobodu. Ona je ona jedna od poslanika koji ne pripadaju nijednoj grupi EU.

Problematičan trenutak

Neki članovi EP odbacili su mogućnost povratka Kailijeve kao puku distrakciju u vreme kada se poslanici bave važnim zakonima regulisanja veštačke inteligencije i zakona o biodiverzitetu Zelenog dogovora.

Teri Rientke, kopredsednica grupe Zelenih, rekla je u utorak da ima „mogućnost“ da se vrati.

- Međutim, istrage su još u toku i želimo da se dođe do pravde - rekla je Rientke.

Nešto manje od godinu dana od izbora za EU, ponovno pojavljivanje Kailijeve neće učiniti ništa da umiri one koji su zabrinuti da će posledice Katargejta štetiti i odzivu birača i već narušenom javnom imidžu parlamenta.

Profimedia
 

Ponovno pojavljivanje u EP dolazi u posebno osetljivom trenutku za ovu instituciju, jer pokušava da finalizuje seriju od 14 brzih reformi etike i transparentnosti do leta, koje su formulisane kako bi povratile veru u parlament nakon Katargejta.

Nemački poslanik Moric Kerner, iz grupe Renev, poslao je prošle nedelje pismo predsednici parlamenta Roberti Metsoli, tražeći od nje da blokira Tarabelu i Kaili mogućnost da glasaju ili učestvuju u debatama o određenim temama.

- Kredibilitet našeg procesa donošenja odluka narušen je kada članovi protiv kojih se optužbe o korupciji i dalje podržavaju i učestvuju u glasanju o pitanjima kao što su budžetski poslovi, vladavina prava, borba protiv korupcije i odnosi sa trećim zemljama - napisao je Korner u pismu od 6. juna.

Nove racije belgijskih tužilaca prošle sedmice u briselskoj bazi parlamenta bile su podsetnik da je slučaj još u toku.

Prošle nedelje policija je skinula traku koja je prekrivala vrata prostrane kancelarije Kailijeve u Briselu. Razlog za to bio je što je Mark Ejndžel, poslanik EP S&D izabran da zameni Kailijevu na mestu potpredsednika, morao da se useli u nju.

Profimedia
 

Kaili, koja više nije potpredsednica, dobiće manju kancelariju nekoliko spratova niže.

Treći poslanik u Evropskom parlamentu, Andrea Kocolino, takođe je optužen u istrazi povodom Katargejta, ali malo je izgleda da će se uskoro vratiti na posao pošto se bori protiv ekstradicije u Belgiju i tek treba da bude intervjuisan.

Osim etičkih reformi, zakonodavni rad samog parlamenta i dalje je u zastoju u nekim oblastima zbog skandala, kao što je predlog da Katarcima prestanu da se daju vize za ulazak u EU.

Kaili je podigao privukla pažnju glasajući o tome na sastanku odbora 1. decembra uprkos tome što nije imala razloga da bude na tom sastanku odbora.

Ako se na budućem suđenju utvrdi da je Kaili potpuno nevina, to bi moglo da joj da vetar u leđa za istinski politički povratak, a do tada će morati da nalazi krivine kako bi održala svoju priču.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike