Bivši savetnik šefa Pentagona: "Harkov i Odesa će postati deo Rusije"; U Dnjepropetrovskoj oblasti se čuju eksplozije

20.05.2023

23:50

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Bivši savetnik šefa Pentagona: "Harkov i Odesa će postati deo Rusije"; U Dnjepropetrovskoj oblasti se čuju eksplozije
ukrajina 1704 - Copyright Profimedia

Rat u Ukrajini ušao je u 451. dan. U okolini Bahmuta ne prestaju borbe. Kijev tvrdi da ruske snage pokušavaju da povrate teritoriju koju su izgubile oko grada, ali da ukrajinske snage odbijaju napade. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije danas je stavilo na poternicu tužioca Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karima Kana, ali nije precizirano iz kog konkretnog razloga.

Obuka ukrajinskih pilota za upravljanje lovačkim avionima, uključujući F-16, odvijaće se u Evropi i trajaće nekoliko meseci. 

Rusija i Ukrajina danas su potvrdile da su se dogovorile da produže sporazum o žitu za još 60 dana, nakon što je to saopštio turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Sud u Moskvi naredio je hapšenje filmskog producenta Aleksandra Rodnjanskog i pozorišnog reditelja Ivana Viripajeva zbog "širenja lažnih informacija" o ruskoj vojsci.

Najvažnije činjenice

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

- "Vagner“ dobio oružje, a Surovikin organizovao saradnju sa vojskom Rusije

23.50 - Bajden u nedelju sa Zelenskim i liderima Južne Koreje i Japana

Američki predsednik Džozef Bajden će se sutra, na marginama samita G7 u Hirošimi, sastati sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim i održati zajednički sastanak sa liderima Južne Koreje i Japana.

Lideri SAD, Južne Koreje i Japana će na marginama samita G7 razgovarati o produbljivanju veza između svojih zemalja, uključujući vojnu „interoperabilnost“, rekao je visoki zvaničnik Bajdenove administracije koji je želeo da ostane anoniman, prenosi Rojters.

Oni će takođe razgovarati o ekonomskoj "prinudi" sa kojom se suočavaju iz Kine, saopštio je izvor.

23.23 - "Možda se neće desiti blickrig, ali Odesa i Harkov će pasti pod kontrolu Moskve"

Harkov i Odesa će postati deo Rusije kao rezultat uzvratnog udara na kontraofanzivu Oružanih snaga Ukrajine, rekao je pukovnik Daglas Mekgregor, bivši savetnik šefa Pentagona na svom Jutjub blogu.

"Verovatnoća da su Ukrajinci potrošili svoje poslednje ljudske i vojno-tehničke rezerve je velika. Uskoro će Ukrajinci moći malo da urade kao odgovor na akcije Rusa. Mislim da će Rusi početi da deluju, činiće to namerno i pažljivo, maksimalno iskorištavajući svoje visokoprecizne rakete dugog dometa, a takođe, očigledno, u potpunosti iskorišćavajući prednost u vazduhu. Ne bih očekivao iznenadni blickrig kao takav, ali Odesa i Harkov će definitivno pasti pod kontrolu Moskve“, predvidela je vojska.

23.20 - Bajden i Zelenski sutra u Hirošimi

Američki predsednik Džozef Bajden razgovaraće sutra u Hirošimi sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim. U japanskom gradu se održava samit G7.

23.01 - Dva civila su poginula, a pet je povređeno u ukrajinskom granatiranju sela Kalinovo-Borščevatoje u LNR, rekao je vd predsednika republike Pasečnik.

22.34 - U Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine čuju se eksplozije, javilo je ukrajinsko onlajn izdanje Strana.

 

 

21.21 - Rogov: Poklon za Zelenskog

Lider zaporoškog pokreta "Zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov rekao je da je oslobađanje Artjomovska simbolični "poklon" ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom koji je pre četiri godine postao predsednik.

Podsetio je i da je tačno pre godinu dana oslobođen Marijupolj.

20.13 - Ukrajinci ne prihvataju poraz u Bahmutu

Ukrajinska vojska demantovala je danas da je ruska privatna paravojna organizacija "Vagner" preuzela potpunu kontrolu nad Bahmutom i saopštila da njene trupe tamo nastavljaju borbu.

"To nije tačno. Naše jedinice se bore u Bahmutu", izjavio je za Rojters portparol ukrajinske vojske Serhij Čerevatji nakon što je vođa "Vagnera", Jevgenij Prigožin objavio da je nad ukrajinskim gradom Bahmutom postignuta potpuna kontrola.

Zamenik ministra odbrane Ukrajine Hana Maliar izjavila je danas da je situacija u Bahmutu kritična i da ukrajinske trupe drže odbranu u jugozapadnom delu grada.

18.27 - EU zajedno sa G7 nastavlja da vrši udare na privredu Rusije

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel sastao se sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim na marginama samita G7 u Hirošimi. On je tom prilikom rekao da će EU zajedno sa G7 nastaviti da vrši udare na privredu Rusije.

16.52 - Kina se protivi zajedničkom saopštenju sa samita G7

Kina se oštro protivi zajedničkom saopštenju grupe G7 na samitu u Hirošimi i zbog toga se žalila Japanu kao zemlji domaćinu, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo navodi da je G7, ne uzimajući u obzir zabrinutost Kine, napala Peking mešajući se u unutrašnje stvari te zemlje, uključujući pitanje Tajvana, prenela je agencija Rojters.

16.15 - Kijev: Odluka o isporuci lovaca F-16 Ukrajini već doneta

Zapadne zemlje već su donele odluku o isporuci lovaca F-16 Kijevu, izjavio je savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

Kako je istakao, Ukrajini će biti isporučene „rakete dugog dometa, kao i avijacija“.

AP Photo/Efrem Lukatsky
Mihail Podoljak

- Ostala su dva pitanja o kojima se intenzivno razgovara, kao i uoči formiranja tenkovske koalicije. To su odluke koje su praktično već donete. Želim da shvatite – zemlje (Zapada) su donele odluku. Oni već shvataju da će nam isporučiti sve to oružje, uključujući F-16. Sada se rešavaju pitanja kako da se to logistički pokrene - rekao je Podoljak, prenosi „24 kanal“.

15.48 - Ukrajinska vojska negira da je Vagner zauzeo Bahmut

Ukrajinska vojska demantovala je danas da je ruska privatna paravojna organizacija "Vagner" preuzela potpunu kontrolu nad gradom Bahmutom i saopštila da njene trupe tamo nastavljaju borbu.

- To nije tačno. Naše jedinice se bore u Bahmutu - izjavio je za Rojters portparol ukrajinske vojske Serhij Čerevatji nakon što je vođa "Vagnera" Evgenije Prigožin objavio da je nad ukrajinskim gradom Bahmutom postignuta potpuna kontrola.

15.38 - Lavrov: Odluke G7 imaju za cilj dvostruko obuzdavanje Rusije i Kine

Odluke donete na samitu G7 u japanskom gradu Hirošimi imaju za cilj dvostruko obuzdavanje Rusije i Kine, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

- Zadatak je postavljen glasno i otvoreno: poraziti Rusiju na bojnom polju, ali ne stati na tome, već je eliminisati kao geopolitičkog konkurenta. Zapravo, svaka druga zemlja koja pretenduje na neku vrstu nezavisnog mesta u svetskom poravnanju će, takođe, potisnuti konkurenta - rekao je Lavrov, prenele su RIA Novosti.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

On je istakao da tokom govora na sastanku Skupštine Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku, da odluke o kojima se sada razgovara i koje se usvajaju u Hirošimi, na samitu G7, imaju za cilj odvraćanje Rusije i Kine.

15.33 - Rusi potpuno zauzeli Bahmut! Prigožin tvrdi da je preuzeta kontola nad spornim gradom

14.54 - G7 poziva Iran da prestane da podržava Rusiju u sukobu sa Ukrajinom

Grupa sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) pozivala je danas sa samita u Hirošimi zvanični Teheran da prestane da podržava Rusiju u sukobu u Ukrajini.

- Izražavamo ozbiljnu zabrinutost u vezi sa nastavkom destabilizujućih aktivnosti Irana, uključujući prenos projektila, bespilotnih letelica i srodnih tehnologija državnim i nedržavnim akterima i proksi grupama. Ove aktivnosti Irana predstavljaju kršenje rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, uključujući rezolucije 2231 i 2216 - navodi se u zvaničnom saopštenju, prenosi TASS.

U saopštenju sa samita lidera G7 Iran se poziva da prestane da podržava ruski rat protiv Ukrajine.

- Posebno pozivamo Iran da prestane da snabdeva Rusiju naoružanim bespilotnim letelicama, koje su korišćene za napad na kritičnu infrastrukturu Ukrajine - navodi se u saopštenju lidera G7.

13.51 - Zelenski pozvao Modija da se pridruži ukrajinskoj formuli mira

 

 

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je danas da je pozvao Indiju da se pridruži ukrajinskoj formuli mira tokom razgovora sa indijskim premijerom Narendrom Modijem.

Dvojica lidera sastala su se na marginama samita Grupe sedam (G7) u  Japanu, preneo je Rojters.

Zelenski je naveo na Telegramu da je sa Modijem razgovarao i o potrebama Ukrajine u deminiranju i mobilnim bolnicama.

12.20 - Ukrajinski generalštab: Rusija dosad izgubila 202.430 vojnika

Ukrajinski generalštab saopštio je danas da je Rusija izgubila 202.430 vojnika od početka rata, 24. februara 2022. godine, preneo je "Kijev independent".

Iz generalštaba dodaju da im je procena da su ruske snage izgubile 670 ljudi 19. maja.

11.11 - G7 pozvala Kinu da izvrši pritisak na Rusiju da okonča rat u Ukrajini

Brendan Smialowski/Pool Photo via AP
 

Grupa sedam najbogatijih zemalja sveta (G7) pozvala je danas Kinu da izvrši pritisak na svog strateškog partnera Rusiju da okonča rat protiv Ukrajine.

U zajedničkom saopštenju, lideri G7 su naglasili da ne žele da nanesu štetu Kini i da traže "konstruktivne i stabilne odnose" sa Pekingom, prepoznajući važnost iskrenog angažovanja i izražavanja zabrinutosti direktno Kini, preneo je AP.

- Pozivamo Kinu da izvrši pritisak na Rusiju da zaustavi svoju vojnu agresiju i odmah, potpuno i bezuslovno povuče svoje trupe iz Ukrajine - navodi se u saopštenju.

Ohrabrujemo Kinu da podrži sveobuhvatan, pravedan i trajni mir, zasnovan na teritorijalnom integritetu i principima i ciljevima Povelje UN, uključujući direktne razgovore sa Ukrajinom, naveli su lideri G7.

11.09 - Saudijska Arabija otkrila svoje gledišta na rat u Ukrajini: Ostajemo nepristrasni

Saudijski ministar spoljnih poslova princ Fejsal bin Farhan rekao je da Rijad i druge arapske države zauzimaju nepristrasan stav u ukrajinsko-ruskom sukobu i da žele da održe veze sa obe strane. On je to izjavio nakon završetka samita Arapske lige u Džedi u petak, kom je prisustvovao i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

9.20 - Zelenski stigao u Hirošimu na samit G7

 

 

Ukrajinski lider Vladimir Zelenski doputovao je u Hirošimu gde se održava samit lidera Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta.

Kako je prethodno najavljeno, Zelenski će učestvovati u sednici posvećenoj Ukrajini koja će biti održana 21. maja.

Takođe je u planu i da Zelenski održi čitav niz bilateralnih sastanaka sa liderima G7.

9.07 - Salivan: Amerika odlučuje ko će slati borbene lovce Kijevu

Amerika i njeni saveznici uskoro će rešiti koliko će ko borbenih aviona isporučiti Kijevu i u kojoj količini, izjavio je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

- U zavisnosti od toka obuke u narednim mesecima donećemo takve odluke u koordinaciji sa našim saveznicima - rekao je on.

7.50 - Novi Bajdenov paket

Predsednik SAD Džozef Bajden sprema se da objavi novi paket vojne pomoći Ukrajini vredan 375 miliona dolara, nakon očekivanog sastanka sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim u Japanu, izjavila su trojica neimenovanih američkih i ukrajinskih izvora upoznata sa razgovorima.

AP Photo/Andrew Harnik, Pool, File
 

Kako navodi "Politiko", paket vojne pomoći će uključivati više artiljerijskih granata, oklopnih vozila i protivtenkovskog oružja, čime je Zapad već snabdevao Ukrajinu.

7.30 - Zelenski stiže u Japan, sutra će prisustvovati samitu G7

 Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski doputovaće u Japan, gde će sutra učestvovati na samitu lidera G7 u Hirošimi, što će biti njegov prvi dolazak u ovu azijsku zemlju otkako je Rusija pokrenula napad na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Japanska vlada potvrdila je da će Zelenski učestvovati poslednjeg dana trodnevnog sastanka G7, što je signal da G7 snažno podržava Ukrajinu u odbrani od Rusije, prenela je agencija Kjodo. Prvobitno je trebalo da Zelenski učestvuje na samitu putem video linka, ali je izrazio veliku želju da dođe u Japan, saopštilo je japansko Ministarstvo spoljnih poslova. "Nakon što smo pažljivo razmotrili dnevni red samita i raspored, odlučili smo da održimo sednicu o Ukrajini, u ličnom prisustvu predsednika Zelenskog, poslednjeg dana samita", navodi se u saopštenju. Zelenski će imati status gosta na sednici o "miru i stabilnosti" sa liderima G7, ali i još nekim liderima zemalja koje nisu članice grupe.

Razgovaraće i sa japanskim premijerom Fumijom Kišidom, koji predsedava samitom. Izvori upoznati sa planom Zelenskog kažu da on razmatra da poseti muzej u Hirošimi, posvećen žrtvama američke atomske bombe bačene na taj grad tokom Drugog svetskog rata 1945. godine.

7.05 - Ne prestaju borbe

U okolini Bahmuta ne prestaju borbe. Kijev tvrdi da ruske snage pokušavaju da povrate teritoriju koju su izgubile oko grada, ali da ukrajinske snage odbijaju napade. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike