Saudijska Arabija otkrila svoje gledišta na rat u Ukrajini: Ostajemo nepristrasni!

20.05.2023

11:09

0

Nakon posete Vladimira Zelenskog samitu Arapske lige u Džedi u petak, oglasio se Rijad

Saudijska Arabija otkrila svoje gledišta na rat u Ukrajini: Ostajemo nepristrasni!
Copyright Saudi Press Agency via AP, File

Saudijski ministar spoljnih poslova princ Fejsal bin Farhan rekao je da Rijad i druge arapske države zauzimaju nepristrasan stav u ukrajinsko-ruskom sukobu i da žele da održe veze sa obe strane. On je to izjavio nakon završetka samita Arapske lige u Džedi u petak, kom je prisustvovao i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

- Od početka krize arapske zemlje su zauzele poziciju pozitivne neutralnosti, otvarajući dijalog sa ruskom i ukrajinskom stranom, obezbeđujući istovremeno odnose sa obe strane - rekao je diplomata i dodao da „pozdravlja stavove obe strane rusko-ukrajinskog sukoba“.

Ukrajinski lider je insistirao, ne izdvajajući nikoga, da neke arapske nacije zatvaraju oči pred „ilegalnim aneksijama“ Moskve.

Saudijska Arabija je odbila da učestvuje u zapadnim sankcijama Moskvi, koje uključuju pokušaje da se smanji njen izvoz energije. Nastavak saradnje Rijada sa Rusijom preko OPEK+, kartela izvoznika nafte, izazvao je kritike iz SAD.

Rijad je izrazio nadu da bi mogao da posreduje u rešavanju sukoba, obećavajući da će održavati trgovinske i diplomatske veze sa Rusijom i Ukrajinom.

Nakon sastanka sa Zelenskim ranije u petak saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman govorio je o „spremnosti kraljevine da nastavi da posreduje u pokušajima uspostavljanja mira Rusije i Ukrajine“. On je rekao da će „podržati sve međunarodne napore u cilju političkog rešavanja krize na način koji doprinosi postizanju bezbednosti".

Saudijski ministar spoljnih poslova posetio je Kijev i Moskvu radi razgovora na visokom nivou 2022. godine, a kasnije je rekao da je Bin Salman bio uključen u pregovore o razmeni zarobljenika između dve strane prošlog septembra, što je pozdravio kao „humanitarni napredak“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike