Kisindžer ne odustaje od ideje da Ukrajina uđe u NATO: Ona postaje najbolje naoružana država Evrope sa najmanje iskusnim rukovodstvom

18.05.2023

11:05

1

Nekadašnji državni sekretar SAD smatra da bi pod kontrolom Severnoatlantske alijanse bezbednosna situacija u Evropi bila bolja

Kisindžer ne odustaje od ideje da Ukrajina uđe u NATO: Ona postaje najbolje naoružana država Evrope sa najmanje iskusnim rukovodstvom
Henri Kisindžer - Copyright AP Photo/Jacquelyn Martin

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer izjavio je da Ukrajina treba da bude primljena u NATO jer postaje zemlja sa najboljim naoružanjem u Evropi i najmanje iskusnim rukovodstvom.

- Ono što Evropljani sada govore, po mom mišljenju, neverovatno je opasno. Kažu da ih ne žele u NATO jer su previše rizični, ali će ih dobro naoružati i dati im najbolje oružje. Sada smo naoružali Ukrajinu do te mere da će ona postati najbolje naoružana zemlja sa najmanje strateški iskusnim rukovodstvom u Evropi - rekao je Kisindžer u intervjuu za „Ekonomist".

On je istakao i da smatra da će se sukob između Rusije i Ukrajine završiti otprilike na istim pozicijama koje su ove zemlje imale pre 24. februara 2022. godine i strahuje da bi Ukrajina kasnije mogla da pokuša vojnim putem da ponovo zauzme teritorije nad kojima je Rusija 2014. uspostavila kontrolu.

Kisindžer je sugerisao da će svet dobiti „nezadovoljnu Rusiju, ali i nezadovoljnu Ukrajinu, ako se specijalna operacija završi ne u korist Moskve“.

Nekadašnji državni sekretar SAD dodao je da bi Zapad mogao da razmotri dve opcije kako bi se obezbedio mir u Evropi - da primi Ukrajinu u NATO i da inicira zbližavanje sa Rusijom kako bi se stvorila stabilna granica u istočnom delu regiona.

- Zbog evropske bezbednosti bolje je imati Ukrajinu u NATO-u, gde ne može da odlučuje o teritorijalnim zahtevima na nacionalnom nivou - zaključio je bivši državni sekretar SAD.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike