Rusija pojačala napade u Bahmutu; Ukrajinci tvrde da je "patriot" popravljen

18.05.2023

21:38

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Rusija pojačala napade u Bahmutu; Ukrajinci tvrde da je "patriot" popravljen
Ilustracija - Copyright AP Photo

Rat u Ukrajini ušao je u 449. dan.

Ruska vojska nije svaki put lansirala onoliko "Kinžala" koliko Kijev navodno obara svojim izjavama, rekao je ministar odbrane Šojgu, komentarišući navode da su Oružane snage Ukrajine presrele šest hipersoničnih projektila. 

Belorusija je delimično obnovila kontrolu na svojoj granici s Rusijom, potvrdio je beloruski ministar spoljnih poslova Sergej Alejnik.

Rusija i Ukrajina danas su potvrdile da su se dogovorile da produže sporazum o žitu za još 60 dana, nakon što je to saopštio turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Sud u Moskvi naredio je hapšenje filmskog producenta Aleksandra Rodnjanskog i pozorišnog reditelja Ivana Viripajeva zbog "širenja lažnih informacija" o ruskoj vojsci.

Najvažnije činjenice

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

- "Vagner“ dobio oružje, a Surovikin organizovao saradnju sa vojskom Rusije

22.10 - Italija šalje 3.400 vojnika u misije

Italija će tokom ove godine poslati u misije 3.400 vojnika i 30 aviona u cilju jačanja istočnog krila NATO, saopštio je ministar odbrane Gvido Krozeto, prenosi "Korijera dela sera".

21.40 - Patriot popravljen

Sebastian Apel/U.S. Department of Defense, via AP, File
 

PVO sistem "patriot" koji je oštećen u Ukrajini je popravljen i vraćen u upotrebu, izjavila je portparol Pentagona Sabrina Sing.

- Jedan sistem ‘patriot’ je bio oštećen, sada je popravljen i potpuno vraćen u upotrebu - rekla je ona na brifingu.

Ona je precizirala da su SAD pružile određenu pomoć Kijevu u popravci oštećenog sistema.

20.34 - Rusija pojačala napade u Bahmutu

AP Photo/Libkos
 

Ruske trupe napadaju po linijama snabdevanja u blizini Bahmuta kako bi pokušale da zaustave napredovanje ukrajinske vojske, kažu vojnici u blizini linije fronta.

- Sada, većim delom, kada smo krenuli da napredujemo, Rusi granatiraju sve pravce ka prednjim položajima, tako da naša oklopna vozila ne mogu da isporuče više pešadije, municije i ostalog - rekao je komandant ukrajinskih jedinica u toj oblasti Petro Podaru.

20.31 - Li Hui: Ne postoji univerzalno rešenje za rat u Ukrajini

Specijalni izaslanik Pekinga Li Hui istakao je nakon posete Kijevu da ne postoji univerzalno rešenje za rat u Ukrajini, ali je pozvao sve strane da stvore uslove za mirovne pregovore, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.
 
Specijalni izaslanik za evroazijska pitanja Li Hui boravio je u Kijevu u utorak i sredu, gde je sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim i drugim državnim zvaničnicima razmenio mišljenja o načinima okončanja ukrajinsko-ruskog sukoba političkim rešenjem.

19.33 - Stoltenberg: NATO uskoro usvaja višegodišnji program naoružavanja Ukrajine

Lideri članica NATO-a će na samitu u Viljnusu u julu usvojiti višegodišnji program vojne pomoći Ukrajini radi njenog potpunog prenaoružanja po zapadnom modelu, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

- Članice Alijanse će na samitu u Viljnusu odobriti višegodišnji program vojne pomoći Ukrajini, koji ima za cilj obezbeđenje njenog potpunog prelaska sa doktrina i naoružanja sovjetskog tipa na zapadne - pojasnio je Stoltenberg.

AP Photo/Virginia Mayo
Jens Stoltenberg

17.11 - Putin i Zelenski prihvatili razgovore sa papinim izaslanicima?

Ruski predsednik Vladimir Putin i ukrajinski lider Vladimir Zelenski prihvatili su inicijativu za održavanje razgovora sa specijalnim izaslanicima pape Franje „radi razmatranja postizanja primirja“ u Ukrajini, piše vatikanski sajt „Sismografo“.

Prema informaciji izdanja, Sveta stolica je preko ruske i ukrajinske ambasade tražila od Moskve i Kijeva mogućnost da prime papine izaslanike, „kako bi se razgovaralo o mogućnosti otvaranja pregovora, koji vode primirju“.

17.08 - Kišida: Japan i SAD se dogovorili o nastavku sankcija Rusiji i podršci Ukrajini

Japanski premijer Fumio Kišida izjavio je danas da se dogovorio sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom o nastavku sankcija Rusiji i podršci Ukrajini.

- Složni smo oko saradnje sa zemljama istomišljenicima, uključujući članice G7 i dogovorili smo se da nastavimo stroge sankcije Rusiji, kao i snažnu podršku Ukrajini - rekao je Kišida.

Yuichi Yamazaki/Pool Photo via AP
Fumio Kišida

16.26 - Japanska vlada: Zelenski onlajn na samitu G7 u Hirošimi

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski učestvovaće onlajn u nedelju na samitu Grupe sedam (G7) u Hirošimi, saopštila je japanska vlada, nakon spekulacija da bi on mogao lično da prisustvuje sastanku.

14.56 - Zaharova: Potez Češke o uvođenju plaćanja zakupa nezakonit

Rusija je danas saopštila da je nezakonit potez češke vlade da poništi dekrete iz sovjetskog doba, koji su ruskoj ambasadi davali na besplatno korišćenje zemljište u Pragu i drugim gradovima i saopštila da će preduzeti mere za odbranu sopstvenih interesa.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova optužila je Prag da okreće leđa civilizovanom dijalogu i da je rob antiruskih osećanja, preneo je Rojters.

- Zahtev čeških vlasti za plaćanjem zakupa, čak i za plaćanjem zakupa od ranije, liči na iznudu na državnom nivou i krši odredbe Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961 - rekla je Zaharova.

14.31 - Bild: Rusija kontroliše 99 odsto Artjomovska, ostalo najviše 48 sati do njegovog zauzimanja

AP Photo/Libkos
 

Nemački list piše da Ukrajina sada drži samo jednu stranu najzapadnije gradske ulice Bahmuta (Artjomovska).

- Posle još nekoliko garaža, a zatim dva kilometra otvorenog prostora do najbližeg ukrajinskog sela Ivanovsko - navode autori članka.

Bild piše da sada zadatak Oružanih snaga Ukrajine nije da zadrže grad, već isključivo da odlože napredovanje Oružanih snaga Rusije zapadno od Bahmuta.

14.06 - Peskov: Rusija odgovara recipročno na neprijateljske akcije drugih zemalja

Rusija neće dozvoliti da neprijateljske akcije drugih zemalja ostanu bez odgovora, pridržavajući se pri tome principa reciprociteta, izjavio je danas portparol Kremlja, Dmitrij Peskov.

Govoreći o ograničenjima korišćenja bankovnih računa finske ambasade i generalnog konzulata u Rusiji, Peskov je rekao novinarima da to nije inicijativa ruske strane. 

- Mi samo odgovaramo na situaciju koju su stvorile vlasti niza zapadnih zemalja, uključujući, na našu žalost, Finsku - naveo je Peskov.

13.16 - Šolc: G7 će dodatno pooštriti sankcije prema Rusiji

AP Photo/Michael Sohn
Olaf Šolc

Grupa sedam (G7) će dodatno pooštriti sankcije Rusiji da bi se sprečilo zaobilaženje sprovođenja takvih restriktivnih mera, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc, nakon što je stigao u Hirošimu gde će biti održan trodnevni samit G7.

Šolc je rekao novinarima da će pooštravanje sankcija prema Rusiji biti urađeno na dobar i pragmatičan način, preneo je Rojters.

13.03 - Lavrov: Prihvatili smo produženje sporazuma o žitu iako nismo videli napredak u primeni dogovora

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da je Moskva pristala na produženje sporazuma o žitu na još dva meseca, i pored toga što nije videla napredak kada je reč o primeni delova dogovora koji se odnose na Rusiju.

Šef ruske diplomatije odbacio je navode da je produženje sporazuma, uz posredstvo Turske, povezano sa predsedničkim izborima u toj zemlji.

12.24 - Pušilin: Nije ostalo mnogo do oslobođenja Bahmuta

Do oslobođenja Bahmuta (Artjomovska) nije ostalo mnogo, rekao je za Sputnjik Denis Pušilin, vršilac dužnosti lidera DNR. Ruske snage napreduje i danju i noću.

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Denis Pušilin

- Jačamo i bokove, odnosno situacija nije laka, neprijatelj prebacuje rezerve. Ali mislim da (postoje) svi preduslovi, ne da se zadržimo pozicije, već da u potpunosti oslobodimo grad - rekao je Pušilin.

Prema njegovim rečima, kada će tačno biti oslobođen Artjomovsk, za sada je teško reći. To zavisi ne samo od ruskih snaga, već i od neprijatelja - koliko će još uporno da „melje svoj narod u ovoj mašini za mlevenje mesa“, primetio je šef regiona.

12.03 - Specijalni izaslanik Kine: Ne postoji univerzalno rešenje za rat u Ukrajini

Specijalni izaslanik Pekinga Li Hui istakao je nakon posete Kijevu da ne postoji univezalno rešenje za rat u Ukrajini, ali je pozvao sve strane da stvore uslove za mirovne pregovore, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Specijalni izaslanik za evroazijska pitanja Li Hui boravio je u Kijevu u utorak i sredu, gde je sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim i drugim državnim zvaničnicima razmenio mišljenja o načinima okončanja ukrajinsko-ruskog sukoba političkim rešenjem, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova, prenosi Rojters.

- Kina je voljna da podstiče međunarodnu zajednicu da pronađe najveži zajednički imenitelj za rešavanje ukrajinske krize i uloži napore da se zaustave borbe, uspostavi prekid vatre i obnovi mir što je pre moguće - navodi se u saopštenju.

11.35 - Lavrov: Razvoj međunarodnih odnosa putem konflikta je ćorsokak

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

Konfrontacija je ćorsokak u razvoju međunarodnih odnosa i potrebno je izbegavati suočavanje sa svetskim centrima, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov, istakavši da je neophodno izbegavati besmislene i veoma opasne konfrontacije svetskih centara.

11.12 - Lukašenko: Ukrajinska kontraofanziva je najveća dezinformacija

Predsednik Belorusija Aleksandar Lukašenko smatra priče o ukrajinskoj kontraofanzivi dezinformacijom.

- Moram reći da je ta kontraofanziva najveća dezinformacija. Nikakve kontraofanzive, po meni, nema niti je može biti. To je ludost. Jedan prema pet po tehnici i ljudstvu ratovati je ludost - rekao je beloruski lider na sednici Saveta parlamentarne skupštile ODKB.

Profimedia
Aleksandar Lukašenko

- Ali, ne, treba vršiti pritisak, treba podsticati Ukrajince da nastave kako bi nas udavili u tom sukobu. To je suština današnjeg fronta. Vidimo to. To je iza naše ograde - citira Lukašenka agencija BelTA.

11.05 - Kisindžer: Ukrajina postaje najbolje naoružana država Evrope sa najmanje iskusnim rukovodstvom

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer izjavio je da Ukrajina treba da bude primljena u NATO jer postaje zemlja sa najboljim naoružanjem u Evropi i najmanje iskusnim rukovodstvom.

10.10 - Osam vagona iskočilo iz šina na Krimu

Železnički saobraćaj je privremeno obustavljen između krimskih gradova Simferopolj i Sevastopolj nakon što je osam vagona sa žitom iskočilo iz šina, izjavio je u četvrtak regionalni lider Sergej Aksjonov.

9.13 - Jerusalim post: „Gvozdena kupola“ ne bi pomogla Ukrajini

Isporuka jednog ili dva sistema protivvazdušne odbrane „Gvozdena kupola“ Ukrajini, u slučaju da Sjedinjene Države primoraju Izrael na takav potez, malo šta će promeniti na terenu, piše Jerusalim post. Ona će imati ograničenu simboličku vrednost, što je uzrokovano veličinom ukrajinske teritorije i naprednijim tipovima projektila od onih koje koriste Palestinci u Pojasu Gaze.

List napominje da su čak i pojedini ukrajinski zvaničnici prepoznali ograničeno dejstvo „Gvozdene kupole“ za Ukrajinu. Izraelu je potrebno oko 10 sistema da bi se zaštitio od napada iz Pojasa Gaze, a Ukrajini će biti potrebne desetine baterija, koje „jednostavno ne postoje", piše list.

AP Photo/Ariel Schalit, File
 

8.00 - Ruski udari na Kijev i širom Ukrajine, jedna osoba poginula u Odesi

Jedna osoba je poginula u ruskom raketnom udaru na industrijsko postrojenje u južnom ukrajinskom gradu Odesi, dok su delovi projektila koji su padali tokom vazdušnog napada izazvali dva požara u istočnim oblastima Kijeva, saopštili su zvaničnici.

Još dve osobe su ranjene u napadu u Odesi, napisao je portparol vojne administracije Sergej Bračuk na Telegramu, prenosi Rojters. Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je jutros širom Ukrajine, a vojska je upozorila na moguće ruske raketne udare na većem delu teritorije koji se proteže od Kijeva do centralnih regiona i juga zemlje. Sat vremena nakon upozorenja, sa Telegram kanal ukrajinskih oružanih snaga poručeno je stanovnicima Kijeva da ostanu u skloništima.

Upozorenja su izdata za niz drugih regiona, uključujući Žitomir zapadno od prestonice i Kirovograd, Čerkasi i Dnjepropetrovsk u centralnoj Ukrajini. Sirene su se oglasile i severno od Kijeva i na jugu i zapadu do regiona Vinistija, Hmeljnicki i Černovci. Drugi Telegram kanali upozorili su na moguće vazdušne napade u centralnom regionu Poltave i južnije u Mikolajevskoj oblasti.

7.50 - Alaudinov: Ukrajina precenila svoje mogućnosti, mora da odloži kontraofanzivu

Ukrajina je precenila svoje mogućnosti i prinuđena je da odloži svoju kontraofanzivu, izjavio je Apti Alaudinov, zamenik komandanta 2. armijskog korpusa Luganske Narodne Republike (LNR) i komandant jedinice specijalnih snaga Ahmat.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

- Da, oni imaju određenu snagu i opremu, ali čak i oni shvataju da s tim trenutno ne mogu ništa da promene na frontu. Vidimo predvidljiv obrazac: precenili su svoje snage, sredstva i sposobnosti i sada ponovo počinju da se spotiču na istom pitanju tražeći još naoružanja - rekao je Alaudinov za kanal Rosija-24, prenosi TASS.

Prema njegovim rečima, jedinice u Bahmutu „rade dobar posao" i ''metodično uništavaju ljudstvo i opremu neprijatelja''.

7.15 - Izabrana nova guvernerka moldavske pokrajine Gagauzije

Skupština moldavske autonomne pokrajine Gagauzija, podržala je izbor Jevgenije Gucul za lokalnu guvernerku, koja je poručila da namerava da poboljša odnose sa Moskvom, što je dovelo do sukoba sa proevropskom vladom te zemlje.

Ona je u nedelju izabrana za liderku južne moldavske oblasti Gagauzije sa 52 odsto glasova. Skupština je podržala taj rezultat, prenosi Euraktiv.

7.00 - "Kinžal" uništio pet "patriota" u Kijevu

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je u napadu na Kijev u kojem su korišćene rakete "kinžal" uništen multifunkcionalni radar ukrajinskih snaga i pet lansera PVO sistema "patriot".

- Prema potvrđenim informacijama, 16. maja kao rezultat udara hipersoničnim raketnim kompleksom 'kinžal' u Kijevu pogođeni su i potpuno uništeni multifunkcionalni radar i pet raketnih lansera PVO sistema 'patriot' američke proizvodnje - navodi se u saopštenju Ministarstva, prenose RIA Novosti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike