EU još nije spremna da se odrekne ruskog gasa: Mediji tvrde da je odustala od zabrane uvoza gasovodima

17.05.2023

10:48

0

Zabrani se najviše protive zemlje koje su ostale zavisne od isporuka gasa iz Rusije

EU još nije spremna da se odrekne ruskog gasa: Mediji tvrde da je odustala od zabrane uvoza gasovodima
Ruski gasovod - Copyright AP Photo/Dmitry Lovetsky

Jedanaesti paket sankcija, o kom se priča poslednjih nekoliko dana, ne predviđa zabranu isporuka ruskog gasa gasovodima u Evropu, pošto se, prema pisanju portala „Politiko“, tome protive zemlje koje su zavisne od njega.

- Kako sam čuo, vrlo je malo verovatno da će to biti usvojeno - rekao je neimenovani evropski diplomata za pomenuti medij, koji navodi da on predstavlja zemlju u koju je gas iz Rusije prestao da stiže prošle godine.

Prema njegovim rečima, zabrani uvoza se najviše protive zemlje koje su ostale zavisne od isporuka gasa iz Rusije. Osim toga, neimenovani diplomata itakao je i da je rad na novom paketu sankcija EU skoro gotov i da se ova zabrana verovatno neće naći u njemu.

Što se tiče drugih sektora koji bi mogli da budu sankcionisani, „Fajnenšnal tajms“ i „Obzerver“ su pisali o zabrani isporuka nafte naftovodom „Družba“ iz Rusije u Nemačku i Poljsku. Smatra se da je moguće da će brodovima koji prevoze rusku naftu biti zabranjen pristup evropskim lukama.

Zapad će objaviti nove sankcije protiv Rusije tokom samita G7 koji će se održati 19-21. maja u Japanu, pisao je Rojters. Kako je saopštila šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, u novi paket sankcija može biti uključena i zabrana na tranzit robe iz Evrope preko Rusije u treće zemlje i zabrana na izvoz robe u zemlje koje mogu da isporučuju Rusiji proizvode koji su pod sankcijama.

Šefica EK izjavila je u martu da je EU uspela da se izbori sa zavisnošću od ruskih energenata. Prema njenim podacima, za osam meseci 2022. godine Moskva je smanjila isporuke gasa u Evropu na 80 odsto, ali EU je mogla da to kompenzuje.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je istakao da su sankcije koje su nametnute Rusiji neligitimne. Ukazao je na to da su zapadne zemlje pokušale da unište rusku ekonomiju, ali im to nije uspelo. Komentarišući činjenicu da je Evropa prestala da kupuje rusku naftu i gas, ruske vlasti su navele da će Rusija preorijentisati isporuke.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike