Finska nastavlja da uvozi ruski gas: Ne smeju ni da pomisle da raskinu ugovor

22.03.2023

00:55

0

„Gasum" ima dugoročni ugovor o snabdevanju gasom sa Moskvom, koji je potpisan pre nego što su prošle godine uvedene sankcije EU

Finska nastavlja da uvozi ruski gas: Ne smeju ni da pomisle da raskinu ugovor
Copyright Profimedia

Finski državni dobavljač energije „Gasum" namerava da nastavi da kupuje gas od Rusije, javio je u ponedeljak novinski list „Ule", pozivajući se na saopštenje kompanije.

„Gasum" ima dugoročni ugovor o snabdevanju gasom sa Rusijom, koji je potpisan pre nego što su prošle godine uvedene sankcije EU u vezi sa Ukrajino protiv Rusije, navodi se u saopštenju. Ovo će važiti „još nekoliko godina“, saopštila je kompanija, uz napomenu da je dužna da plati po ugovoru i da ne namerava da prekrši ovaj sporazum.

- Ugovor je takozvani ugovor „uzmi ili plati", koji je uobičajen u ugovorima o snabdevanju gasom. To znači da je Gasum u obavezi da plati određenu količinu tečnog prirodnog gasa (TPG) svake godine, bez obzira na to da li se dobija iz Rusije ili ne - objasnila je kompanija za „Ule" u mejlu. „Gasum" je napomenuo da nema pravnog osnova da raskine ugovor ili ga iznese na arbitražu.

Kao odgovor na sankcije EU prošle godine, Moskva je zahtevala da kupci u zemljama koje ih podržavaju moraju da plate ruski gas u rubljama umesto u dolarima ili evrima. Finska je odbila da prihvati promenu plaćanja, a „Gasprom" je obustavio isporuku gasa u tu zemlju.

Međutim, Helsinki je nastavio da uvozi tečni prirodni gas iz ruskog Novatekovog postrojenja „Cryogas-Vysotsk LNG". „Gasum" tvrdi da uvozi samo minimum goriva iz Rusije kako bi izbegao kršenje ugovora.

- „Gasum" je uvezao samo minimalnu količinu TPG-a iz Rusije kako je predviđeno ugovorom. Nismo se dogovorili ni o kakvim dodatnim isporukama i ne nameravamo to da radimo ni ubuduće - objašnjava se.

Prema podacima finske carinske službe, „Gasum" je od februara 2022. od Rusije kupio prirodni gas u vrednosti od oko 188 miliona dolara. „Gasprom" je 2021. godine isporučio „Gasumu" 1,49 milijardi kubnih metara gasa, što su oko dve trećine ukupne potrošnje Finske.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike