Putin potpisao novi ukaz! Neprijateljskim zemljama dozvoljava da dug za gas plate u stranim valutama, ali se ipak nije predomislio

31.12.2022

15:51

0

Nova uredba predviđa da otplata duga za gas ne znači da će Rusija obnoviti isporuke, osim ako kupac ne pristane da buduće isporuke plaća u rubljama

Putin potpisao novi ukaz! Neprijateljskim zemljama dozvoljava da dug za gas plate u stranim valutama, ali se ipak nije predomislio
Vladimir Putin - Copyright Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u petak ukaz kojim se „neprijateljskim“ zapadnim zemljama koje su uvele sankcije Rusiji dozvoljava da svoje dugove za isporuku prirodnog gasa plaćaju u stranim valutama umesto u rubljama. Uredba je objavljena na zvaničnom portalu za pravne informacije Vlade.

Novim dokumentom se menja predsednički dekret iz marta, koji je zahtevao da se sva plaćanja za ruski gas vrše u ruskoj valuti. U to vreme ruski predsednik je rekao da strane vlade koriste svoje valute „kao oružje“, što znači da Rusija ne bi trebalo da ih koristi u ugovorima.

Martovski dekret je usledio ubrzo nakon što su zapadne države uvele sankcije Rusiji zbog vojne operacije u Ukrajini. Ograničenja su skoro onemogućila Rusiju da obavlja transakcije u evrima i dolarima.

Novim dokumentom se predlaže prebacivanje sredstava namenjenih za izmirenje duga na namenski devizni račun ruskog dobavljača. Nakon što se uknjiže na račun, smatra se da je dug plaćen. Nova uredba, međutim, predviđa da otplata duga za gas ne znači da će Rusija obnoviti isporuke, osim ako kupac ne pristane da buduće isporuke plaća u rubljama.

Reakcija na odluku da se gas plaća u rubljama u početku je bila različita, a neki su tvrdili da se šema ne može smatrati legalnom jer ne postoji odredba za promenu valute plaćanja u ugovorima o gasu.

Nekoliko zemalja, uključujući Poljsku i Bugarsku, reklo je da neće pristati na tu šemu i prekinuto im je rusko snabdevanje. Međutim, mnoge zapadne kompanije na kraju su prihvatile ruske uslove.

Na spisku zemalja koje Rusija smatra „neprijateljskim“ nalaze se 27 država EU, SAD, Velika Britanija, Kanada, Australija, Južna Koreja, Japan, Ukrajina i druge, koje čine oko 50 nacija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike