Pucnjava i eksplozije odjekuju Sudanom! Vojska se sukobila sa paravojnim snagama, podignuti i borbeni avioni! (VIDEO)

15.04.2023

14:03

0

U prestonici se vode borbe, a rafali su se čuli i u gradu na severu zemlje

Pucnjava i eksplozije odjekuju Sudanom! Vojska se sukobila sa paravojnim snagama, podignuti i borbeni avioni! (VIDEO)
Copyright Printscreen Twitter

Pucnjava i eksplozije čuju se u glavnom gradu Sudana, Kartumu, nakon višednevnih tenzija između paravojnih snaga i vojske zemlje.

Spor je izbio oko predloženog prelaska na civilnu vlast.

Rojters javlja da se čula pucnjava u blizini štaba vojske u centru grada, a paravojne Snage za brzu podršku (RSF) kažu da su preuzele kontrolu nad aerodromom i predsedničkom palatom, ali ove tvrdnje nisu potvrđene.

 

 

Ranije su RSF saopštile da je napadnut jedan od njihovih kampova na jugu Kartuma, dok je vojska tvrdila da su borci RSF-a pokušavali da zauzmu vojni štab.

- Borci iz Snaga za brzu podršku napali su nekoliko vojnih kampova u Kartumu i drugde oko Sudana. Sukobi su u toku i vojska izvršava svoju dužnost da zaštiti zemlju - rekao je portparol vojske brigadni general Nabil Abdalah, citira novinska agencija AFP.

Novinska agencija Rojters takođe se poziva na svedoke koji su rekli da je bilo pucnjave u severnom gradu Merove.

 

 

Na fotografijama i u snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama može se videti dim koji se diže iz tamošnjeg vojnog kampa, prenosi Rojters.

Generali upravljaju zemljom takozvano Suvereno veće od državnog udara u oktobru 2021.

RSF je pod komandom potpredsednika saveta generala Mohameda Hamdana Dagala. U međuvremenu, vojsku predvodi general Abdel Fatah al-Burhan, koji je šef Suverenog veća.

 

 

Predloženi prelazak na vladu koju predvode civili ugrozio je raspored integracije RSF-a u nacionalnu vojsku. RSF je želeo da to odloži za 10 godina, ali je vojska rekla da bi to trebalo da se desi za dve godine.

U četvrtak je RSF rasporedio snage u blizini vojne baze u Meroveu pošto su tenzije dostigle vrhunac ove nedelje.

 

 

General Burhan je rekao da je voljan da razgovara sa svojim zamenikom komandanta kako bi se rešio spor oko toga ko će predvoditi ujedinjenu vojsku u predloženoj civilnoj vladi.

 

 

Zapadne sile i regionalni lideri pozvali su dve strane da smanje tenzije i da se vrate pregovorima koji imaju za cilj obnavljanje civilne vlasti.

Ruska ambasada je takođe zabrinuta zbog eskalacije nasilja i pozvala je na prekid vatre, prenosi Rojters.

 

 

Državnim udarom 2021. okončan je period od više od dve godine kada su vojni i civilni lideri delili vlast. Taj dogovor je usledio nakon što je svrgnut dugogodišnji autoritarni predsednik Sudana Omar al-Bašir.

U Kartumu se održavaju redovni prodemokratski protesti još od puča.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike