Preti li papi tužba: Zaposleni u Vatikanskim muzejima pokrenuli spor

13.05.2024

00:55

0

Portparol vatikanskih muzeja odbio je da komentariše

Preti li papi tužba: Zaposleni u Vatikanskim muzejima pokrenuli spor
Copyright Profimedia

Četrdeset devet zaposlenih u Vatikanskim muzejima pokrenulo je radni spor bez presedana zbog, kako kažu, nepravednih i loših uslova rada, što bi moglo dovesti do tužbe protiv administracije pape Franciska, prenosi Rojters.

Zaposleni, uglavnom muzejski radnici, poslali su peticiju vatikanskom Governatoratou, telu koje upravlja državom Vatikanom, u kojoj se žale na "uslove rada koji podrivaju dostojanstvo i zdravlje svakog radnika", rekla je advokat Laura Sgro, koja zastupa radnike.

Žalbe se odnose na dodatne radne sate plaćene po nižim stopama i nedovoljno zdravstvene i bezbednosne potpore, rekla je Sgro."Zaposleni su se na ovaj potez odlučili tek nakon što su svi njihovi zahtevi godinama ostali bez odgovora", rekla je ona.

Sindikati nisu dozvoljeni u Vatikanu.

Portparol vatikanskih muzeja odbio je da komentariše.

Sgro je dodala da se, zbog nepostojanja propisa za odsustvo u vatikanskom radnom zakonodavstvu, od radnika koji su bili neaktivni tokom pandemije kovida 19 zbog zatvaranja Vatikanskih muzeja sada traži da vrate plate isplaćene tokom tog perioda.

Foto: Profimedia
 

"Ovim potezom želimo da budemo konstruktivni, nadamo se da će ovo biti pravi povod za opšte preispitivanje vatikanskih pravila o radu", rekla je Sgro.

Vest o sporu prvobitno je objavila "Korijere dela sera".

Svih 49 zaposlenih, od ukupno 700 onih koji rade u muzejima, državljani su Italije i u Vatikanu su zaposleni dugi niz godina.

Jedan od najposećenijih muzeja na svetu, zajedno sa pariskim Luvrom i londonskim Britanskim muzejom, Vatikanski muzeji imaju neprocenjivu umetničku kolekciju, a uključuju i čuvenu Mikelanđelovu Sikstinsku kapelu.

Peticija predstavlja prvi formalni korak u obaveznom procesu mirnog rešavanja spora prema vatikanskom zakonu.

Ako ovaj postupak ne uspe, slučaj se onda može izneti pred Vatikanski sud.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike