Brojne zemlje žele da postanu članice BRIKS-a: Lavrov otkrio zbog čega još nije pokrenuta procedura

08.11.2022

19:09

1

Blok već obuhvata preko 40 odsto svetske populacije i skoro četvrtinu svetskog BDP-a

Brojne zemlje žele da postanu članice BRIKS-a: Lavrov otkrio zbog čega još nije pokrenuta procedura
Vladimir Putin na sa mitu BRIKS-a - Copyright Mikhail Metzel/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Više od deset zemalja izrazilo je interesovanje za pridruživanje grupi BRIKS, koja uključuje neke od najvećih svetskih ekonomija u razvoju, pošto blok dobija sve veći globalni ugled, izjavio je u utorak ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Govoreći na sastanku sa svojim indijskim kolegom Subrahmanjamom Džaišankarom, Lavrov je istakao da je velika potražnja za članstvom u bloku BRIKS.

- Interesovanje za ovo globalno udruženje je veoma, veoma veliko i nastavlja da raste - rekao je on i potvrdio da "više od deset" zemalja želi da se pridruži, uključujući Alžir, Argentinu i Iran.

Međutim, nastavio je Lavrov, BRIKS namerava da postigne dogovor o kriterijumima i principima za dalje potencijalno širenje, pre nego što primi bilo koje nove članice.

- S obzirom na to da se prijave već zvanično podnose, naravno, očekujemo da usaglašavanje kriterijuma i principa za proširenje BRIKS-a neće dugo trajati - rekao je on.

BRIKS je međunarodni društveno-ekonomski i politički forum koji uključuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnoafričku Republiku. On obuhvata preko 40 odsto svetske populacije i skoro četvrtinu svetskog BDP-a.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool
Sergej Lavrov

Komentari ruskog ministra spoljnih poslova usledili su pošto je Alžir podneo zahtev za članstvo u grupi, nakon zahteva Irana i Argentine.

Zahtev Alžira dođao je nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin pozvao na jače veze sa zemljama Bliskog istoka i Severne Afrike, tvrdeći da one igraju „sve značajniju ulogu“ u formiranju „multipolarnog sistema međunarodnih odnosa“.

Očekuje se da će blok takođe razmotriti dodavanje Saudijske Arabije, Turske, Egipta i Avganistana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike