Predsednica foruma BRIKS-a analizirala trenutnu situaciju u svetu: Moć se prebacuje sa Zapada na Istok

25.11.2022

17:26

0

Sa zapadnim ekonomijama u padu, mnoge zemlje, čak i članice OPEK-a i OECD-a, sada su zainteresovane za stabilnost koju BRIKS može da ponudi, primetila je Anand

Predsednica foruma BRIKS-a analizirala trenutnu situaciju u svetu: Moć se prebacuje sa Zapada na Istok
BRIKS zajednica - Copyright Pixabay

Uloga BRIKS-a na globalnoj sceni svakim danom je sve veća i mnoge zemlje privlači ovaj ekonomski blok novim rešenjima i stabilnošću koja nudi, smatra predsednica Međunarodnog foruma BRIKS-a Purnima Anand.

Grupu zemalja u razvoju BRIKS trenutno čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika. Ovaj blok obuhvata više od 40 odsto svetske populacije i skoro četvrtinu globalnog BDP-a.

Sa zapadnim ekonomijama u padu, mnoge zemlje, čak i članice OPEK-a i OECD-a, sada su zainteresovane za stabilnost koju BRIKS može da ponudi, primetila je Anand u intervjuu za RT. Posebno je istakla članicu OECD Tursku, koja trenutno aplicira za članstvo u BRIKS-u.

Mnoge zemlje koje su prijateljski nastrojene prema BRIKS-u se pridružuju bloku, rekla je ona, dodajući da se na osvnovu toga može zaključiti da je „ovo vreme kada se moć prebacuje sa Zapada na Istok“.

Zvaničnica je, međutim, naglasila da BRIKS nije „konkurent zapadnoj ekonomiji“. Zemlje BRIKS-a sarađuju i imaju zajedničku perspektivu, jer „ne želimo da razvijamo drugi model zapadne ekonomije i demokratskog procesa".

- Želimo novi model u kojem svi članovi imaju jednaka prava i mogućnosti da zajedno rastu - istakla je Anand.

Profimedia
Purnima Anand

Ona je naglasila da su zapadne sile dugo vremena koristile celu planetu u svojim interesima, iskorišćavajći i ljudske i prirodne resurse drugih zemalja i kontinenata. U zapadnom modelu ekonomskog rasta neke zemlje su „veoma visoko, dok su druge veoma nisko i ne dobijaju priliku za svoj ekonomski razvoj“, primetila je ona.

Danas zemlje koje čine istočni svet razumeju šta Zapad radi i šta je dobro za njih, kazala je Anand.

Predsednica foruma BRIKS-a je istakla da je ceo svet trenutno u veoma „uznemirujućoj“ situaciji, sa inflacijom koja je visoka, i da zemlje traže rešenja. U međuvremenu, Kina, Rusija i Indija su počele da prelaze na korišćenje svojih lokalnih valuta u trgovini, što pokazuje da postoje alternativna rešenja unutar BRIKS bloka.

Govoreći o zapadnim sankcijama Rusiji, ona je rekla da ograničenja stvaraju priliku za ekonomije BRIKS-a.

- Ovo je krajnje vreme da partneri i savezi iz BRIKS-a stvore dobru strukturu da bismo razumeli kuda se krećemo, kakva je saradnja potrebna i koje nove dimenzije se razvijaju učešćem novih članica - zaključila je Anand.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike