Ukrajinci imaju plan za vraćanje Krima, Kijev hoće da preimenuje Sevastopolj

02.04.2023

15:12

1

Pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut uz portal 24sedam

Ukrajinci imaju plan za vraćanje Krima, Kijev hoće da preimenuje Sevastopolj
Rat u Ukrajini uživo 27. januar - Copyright Tanjug/AP Photo/Nina Lyashonok/Evgeniy Maloletka/Russian Defense Ministry Press/Profimedia

Sukob u Ukrajini ušao je u 403. dan.

Najave o raspoređivanju ruskog nuklearnog taktičkog naoružanja u Belorusiji naišle su na oštre reakcije Kijeva i Zapada.

Ukrajinske vlasti ocenjuju da je Minsk "nuklearni talac" Moskve, dok NATO naglašava da je ruska retorika "opasna i neodgovorna".

Rusija je obustavila razmenu podataka o svojim nuklearnim aktivnostima sa SAD.

Najvažnije činjenice

U toku je 403. dan rata u Ukrajini.

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Putin posetio Krim i Marijupolj na godišnjicu ujedinjenja Krima sa Rusijom

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO



22.31 - „Rajnmetal“ otvara u Rumuniji centar za servisiranje ukrajinskog oružja

Nemački odbrambeni koncern „Rajnmetal“ otvara u Rumuniji centar za servisiranje oružja koje se koristi u Ukrajini, prenosi agencija Rojters.

U centru koji će se nalaziti blizu granice sa Ukrajinom, popravljaće se haubice, tenkovi „leopard“ i „čelendžer“, borbena vozila pešadije „marder“, oklopni transporteri „fuks“ i vojni kamioni.

Nemački proizvođač gradi centar za logistiku i održavanje oružja u Satu Mareu. Kako navode iz kompanije, on će biti spreman za rad ovog meseca.

Centar će „igrati centralnu ulogu u održavanju u pripravnosti zapadnih borbenih sistema raspoređenih u Ukrajini i obezbeđivanju logističke dostupnosti u pozadini“, prenosi agencija izjavu portparola kompanije.
 

22:26 - Generalni direktor IAEA namerava da poseti Moskvu

Generalni direktor Agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi namerava da u najskorije vreme poseti Moskvu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Italije nakon telefonskog razgovora Grosija i italijanskog ministra spoljnih poslova Antonija Tajanija.

Kako se navodi u saopštenju, Grosi i Tajani su razgovarali o sukobu u Ukrajini, konkretno o situaciji sa Zaporoškom nuklearkom. Grosi je pružio „ažurirane informacije o izgledima za stvaranje slobodne zone oko stanice koja bi bila pod posebnom međunarodnom zaštitom“.

- Tajani je potvrdio da italijanska vlada snažno podržava ovu perspektivu, između ostalog, uzimajući u obzir misiju u Moskvu u koju Grosi namerava da ide narednih dana - navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.
 

22.03 - Makejev: Poziv na mir nije prvoaprilska šala, to je čist cinizam

Ukrajinski ambasador u Berlinu Aleksej Makejev izjavio je da je ciničan i nemoguć poziv više od 200 članova vladajuće Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) nemačkom kancelaru Olafu Šolcu da pomogne u mirovnim pregovorima o Ukrajini.

- Ovaj poziv na mir nije prvoaprilska šala, to je čist cinizam -  rekao je Makejev za agenciju DPA.
Prema rečima ambasadora, „jedini mogući“ poziv bio bi da se zahteva povlačenje ruskih snaga sa teritorije Ukrajine.

21. 23 - UNN: Aktivisti Pravoslavne crkve Ukrajine preuzeli hram UPC u Hmeljnickom

Pristalice Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) preuzele su danas hram u gradu Hmeljnicki, koji pripada Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi (UPC), prenela je novinska agencija Ukrajinske nacionalne vesti (UNN).

Prema UNN, zajednica Sveto-pokrovskog sabornog hrama grada Hmeljnickog prikupila je više od 1.200 potpisa da se UPC potčini PCU. UPC je pod jurisdikcijom Moskovske patrijaršije, dok PCU pripada Ukrajini. Crkvena komisija je glasala da se hram prebaci pod jurisdikciju PCU i da se sav inventar preuzme.

Ranije danas tokom nedeljne službe u Sabornom hramu UPC u Hmeljnickom došlo je do sukoba između čoveka u vojnoj uniformi, sveštenstva crkve i nekih vernika. Pripadnici snaga reda pokrenuli su postupak zbog prebijanje čoveka u vojnoj uniformi, navodi UNN. Gradonačelnik Hmeljnickog Oleksandar Simčišin odlučio je da pokrene inicijativu za lišavanje prava na korišćenje zemljišta za sve parohije Ukrajinske pravoslavne crkve u tom gradu.

20.04 - Ukrajinski teroristi ubili ruskog novinara: Dignuta u vazduh bina sa koje govorio na javnom času

Ruski istaknuti prokremaljski bloger i ratni dopisnik Vladlen Tatarski ubijen u eksploziji u kafiću u Sankt Peterburgu u vreme kada je držao javnu tribinu o događanjima u Donbasu. U istoj eksploziji kako izveštavaju ruski mediji ranjeno je najmanje 15 ljudi.

Tas Njuz je prvi izvestio o eksploziji, nakon čega su društvenim mrežama počeli da kruže više video snimaka koji navodno prikazuju trenutak eksplozije.

Lokacija je identifikovana kao kafić "Strit Bar" u istorijskom centru grada na obali reke Neve, odmah preko puta poznate zgrade Admiraliteta.

19.02 - Povređeno sedmoro mališana u Kurskoj oblasti

Sedmoro meštana, uključujući troje dece, iz pograničnog sela Kurske oblasti, zadobilo je povrede različitog stepena u minobacačkom napadu ukrajinskih snaga, rekao je u nedelju guverner Kurske oblasti Roman Starovojt.

18.34 - Ministarka odbrane Češke: Nevažno ko će pregovarati o miru u Ukrajini

Nije važno ko bi mogao da organizuje mirovne pregovore u Ukrajini – Zapad ili zemlje bliske Rusiji, najvažnije je da se što pre okonča neprijateljstvo, izjavila je ministarka odbrane Češke Jana Černohova.

17.32 - Veliki gubici Ukrajine u Donjecku

U pravcu Donjecka u protekla 24 sata likvidirano je više od 210 ukrajinskih vojnika i plaćenika, kao i oklopna transportna vozila turske proizvodnje, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

U kupjanskom i krasnolimanskom pravcu gubici su do 130 ukrajinskih vojnika, dok su južno-donjeckom i zaporoškom pravcu likvidirane dve ukrajinske diverziono-obaveštajne grupe, odnosno više od 40 ukrajinskih vojnika.

16.04 - Ministarka odbrane Češke: Nevažno ko će pregovarati o miru u Ukrajini

Nije važno ko bi mogao da organizuje mirovne pregovore u Ukrajini – Zapad ili zemlje bliske Rusiji, najvažnije je da se što pre okonča neprijateljstvo, izjavila je ministarka odbrane Češke Jana Černohova.

15.14Medvedev: Bog će suditi Zelenskom i ostalima, biće kažnjeni za ono što su uradili

14.10 - Danilov objavio planove Kijeva nakon planiranog povratka Krima

Sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksij Danilov objavio je danas niz koraka koje će vlada u Kijevu preduzeti nakon što Ukrajina povrati kontrolu nad Krimom, uključujući i demontažu strateškog mosta koji povezuje anektirano crnomorsko poluostrvo sa Rusijeom.

Danilov je objavio plan dok se ukrajinska vojska priprema za prolećnu kontraofanzivu, a budući status Krima biće ključan u svim pregovorima za okončanje rata u Ukrajini.

13.30 - Ukrajina: Najmanje šest civila poginulo, osam povređeno u ruskom granatiranju

Najmanje šest civila je poginulo, a osam je povređeno jutros u ruskom granatiranju Konstantinovke na istoku Ukrajine, rekao je šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak.

Jermak je naveo da je u granatiranju oštećeno 16 stambenih zgrada, osam privatnih kuća, kao i vrtić i upravna zgrada.

12.08 - Guljaš: Nalog MKS-a komplikuje pregovore

Nalog međunarodnog krivičnog suda za hapšenje predsednika Vladimira Putina povećava izglede da se čovek čija je zemlja napala Ukrajinu suoči sa pravdom, ali komplikuje napore da se taj rat okonča u mirovnim pregovorima, ocenio je šef osoblja mađarske vlade Gergelj Guljaš.

Prema njegovoj oceni, čini se da su i pravda i mir danas samo daleke mogućnosti, a konfliktni odnos među njima stvara nedoumice povodom odluke Međunarodnog krivičnog suda od 17. marta da se traži hapšenje ruskog lidera Vladimira Putina.

AP Photo/Mike Corder, File
Međunarodni krivični sud u Hagu

12.04 - Rusi gađaju Herson

Ruske oružane snage uništile su dve ukrajinske haubice na desnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti, izjavio je danas portparol regionalnih hitnih službi Hersonske oblasti.

- Juče je u rejonu naselja Milovoe uništena haubica 2S3 Akacija sa municijom, a pet pripadnika ukrajinskih oružanih snaga je poginulo. Noću je artiljerijskom vatrom uništena haubica D-30 sa municijom u rejonu Kamišana, a poginula su četiri vojnika ukrajinskih oružanih snaga, dok su trojica ranjena - rekao je danas portparol regionalnih hitnih službi.

Zauzvrat, ukrajinska artiljerija je u nedelju uveče ispalila 38 granata na civilnu infrastrukturu u 4 naselja na levoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti.

AP Photo/Evgeniy Maloletka, File
Prizor iz Hersona

12.00 - Sedam ukrajinskih projektila ispaljeno na Melitopolj

Ukrajinska vojska je ispalila sedam granata na Melitopolj, koji se nalazi u regionu Zaporožja, ali šest projektila je presrela ruska PVO, dok je jedan pogodio depo lokomotiva, izjavio je Vladimir Rogov, lider pokreta Zajedno sa Rusijom.

On je dodao da je, prema preliminarnim podacima, granatiranje izvedeno iz američkog višecevnog raketnog sistema HIMARS.

11.20 - Ukrajinci hoće da preimenuju Sevastopolj

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov rekao je da je potrebno preimenovati Sevastopolj u „Objekat broj 6“.

Druga opcija: prema njegovim rečima, Vrhovna rada Ukrajine će razmotriti i ime – Ahtijar. Nekada se tako zvalo jedno selo, sadašnjeg Sevastopoljskog zaliva.

Danilov smatra da će to omogućiti da se „razbiju istorijske asocijacije” grada sa ruskom vojnom slavom.

Istovremeno, smatra da je neophodno srušiti simbol grada – spomenik potopljenim brodovima.

Profimedia
Sevastopolj

11.04 - Gasprom preko Ukrajine isporučuje 37,6 miliona kubnih metara gasa u Evropu

Obim isporuka ruskog gasa Evropi preko Ukrajine iznosi 37,6 miliona kubnih metara dnevno, izjavio je portparol Gasproma.

- Gasprom nastavlja da isporučuje ruski gas za tranzit preko ukrajinske teritorije preko gasne pumpne stanice Sudža u količini koju je odobrila Ukrajina. Obim je 37,6 miliona kubnih metara je planiran za 2. april. Zahtev za tranzit preko pumpne stanice Sohranovka je odbijen - rekao je.

10.20 - Ukrajinska vojska bi mogla da izgubi kontrolu nad nekoliko regiona

Ukrajinska vojska bi mogla da izgubi kontrolu nad nekoliko regiona nakon poraza u Bahmutu, rekao je penzionisani obaveštajac američkog pomorskog korpusa Skot Riter.

- Predsednik Zelenski je upozoren na ovo (kolaps odbrane Oružanih snaga Ukrajine), zbog čega se tako žestoko bori za Bahmut. Rusi će vrlo brzo početi da napadaju, zauzeće ceo Donbas, zatim će krenuti na Zaporožje i Herson i konsolidovati svoje snage u regionima koji su ušli u sastav Rusije - predvideo je ekspert.

AP Photo/Evgeniy Maloletka
Ukrajinska vojska u Bahmutu

10.12 - Evakuacija dece

Ukrajinske vlasti odlučile su da nasilno evakuišu decu iz Slavjanska, koji se nalazi na teritoriji Donjecke Narodne Republike (DNR) koju kontroliše Kijev, prenela je agencija Ukrinform.

Prema njegovim rečima, gradska vojno-civilna uprava odlučila je da se deca koja se nalaze pod starateljstvom prinudno isele. Istovremeno, „staratelji treba što pre da napuste Donjecku oblast, a u slučaju odbijanja biće lišeni starateljskih prava, a deca prisilno evakuisana“.

7.40 - Kijev: Mitropolit Pavel ostaje u kućnom pritvoru 60 dana, sa nanogicom

Kijevski sud naredio je mitropolitu Pavelu Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), igumanu Kijevsko-pečerske lavre, da ostane 60 dana u kućnom pritvoru u domu van glavnog grada Ukrajine, daleko od manastira, a moraće da nosi i nanogicu.

U naređenju se navodi da će iguman morati da ostane u selu van Kijeva, 42 kilometara od manastira. Mitropolit je pitao sudiju da mu dozvoli da ostane u manastiru ili da se vrati u Kijevsko-pečersku lavru kako bi prisustvovao liturgijama, ali je sud odbio njegovu molbu. Pavel je optužen na osnovu istrage Službe bezbednosti Ukrajine, da je navodno odgovoran za raspirivanje međuverske mržnje i saradnju s Rusijom.

Printscreen/Youtube/Телеканал Київ
MItropolit Pavel

7.15 - Zelenski uveo sankcije prema 33 ruska državljanina i 225 kompanija

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski uveo je sankcije prema 33 ruska državljanina i 225 kompanija, navodi se u ukazu koji je danas objavljen na  sajtu predsednika.

Kako se navodi, desetogodišnje sankcije uključuju zamrzavanje imovine, zabranu trgovine i ukidanje licenci, preneo je TASS.

Zelenski je, između ostalog, uveo sankcije protiv poslanika iz samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR), Zaporoške i Hersonske oblasti u gornjem domu ruskog parlamenta, Savetu Federacije.

7.00 - U Veroni održan protest protiv NATO, EU i antiruskih sankcija

Učesnici protesta se zalažu za saradnju sa Ruskom Federacijom: smatraju da koncept slobode nema granice i neće dozvoliti našu civilizaciju uništava globalizam, evropsku saradnju i saradnju.

Na protestu su uz aplauz pocepane zastave NATO alijanse i Evropske unije.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike