Kremlj burno reagovao: Priča o mirovnim snagama u Ukrajini izuzetno je opasna!

31.03.2023

22:10

0

Peskov je odgovorio na otkrića mađarskog lidera

Kremlj burno reagovao: Priča o mirovnim snagama u Ukrajini izuzetno je opasna!
Dmitrij Peskov - Copyright Profimedia

Diskusija o mogućem raspoređivanju zapadnih mirovnih snaga u Ukrajini potencijalno je veoma opasna ideja, upozorio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, odgovarajući na komentare mađarskog premijera Viktora Orbana u petak.

- Ako govorimo o nekakvim ozbiljnim pregovorima, onda je ovo potencijalno izuzetno opasna diskusija. U svetskoj praksi takve snage se, po pravilu, koriste samo uz saglasnost obe strane. U ovom slučaju, to je potencijalno veoma opasna tema - rekao je Peskov novinarima.

Njegova izjava usledila je pošto je Orban otkrio da su lideri EU blizu „legitimne“ diskusije o tome da li države članice mogu ili treba da pošalju „neku vrstu mirovnih snaga“ u Ukrajinu, uprkos verovatnom ukoru Rusije zbog takvog poteza.

Mađarski lider je upozorio da ukrajinski sukob postaje sve krvaviji i brutalniji, i upitao se zašto lideri EU nisu fokusirani na pokušaje da se postigne mir u Ukrajini diplomatskim putem, a ne na obezbeđivanje smrtonosnijih oruđa Kijevu i podsticanje neprijateljstava.

- Ako se tako nastavi, opasnost od svetskog rata nije doslovno preterivanje - rekao je premijer.

Otkako je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini prošle godine, Budimpešta se dosledno protivila sankcijama ruskim energetskim resursima i odbijala je da pošalje vojnu pomoć kijevskim snagama, navodeći potrebu za održavanjem i opremanjem sopstvene vojske.

U međuvremenu, ruski poslanik Aleksej Čepa sugerisao je da bi, ukoliko EU ipak odluči da pošalje mirovne snage u Ukrajinu, to svakako bilo protumačeno kao direktna umešanost u sukob i pokušaj da se izazove rat Rusije i NATO.

Čepa je naveo da bi Rusija u ovom slučaju mogla biti prinuđena da traži pomoć od svojih partnera iz Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti, među kojima su Belorusija, Jermenija, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike