Mitropolit Kijevsko-pečerske lavre pozvan na saslušanje: Odaje mu pretresene zbog optužbi da je sarađivao sa Rusijom!

01.04.2023

10:08

0

Deo lavre gde živi straešina manastira blokiran je i vernicima se ne dozvoljava da se približe

Mitropolit Kijevsko-pečerske lavre pozvan na saslušanje: Odaje mu pretresene zbog optužbi da je sarađivao sa Rusijom!
Copyright AP Photo/Evgeniy Maloletka, File

Starešina Kijevsko-pečerske lavre mitropolit Pavle otkrio je da mu je uručen dokument u kom ga ukrajinske vlasti sumnjiče za raspirivanje međuverske mržnje i saradnju s Rusijom, zbog čega je u toku pretres njegovih odaja.

- Danas u 7.30 uručili su mi dokument u kom je navedeno za šta me sumnjiče. Sada će biti izvršen pretres - rekao je on.

Pored dve tačke za koje ga sumnjiče, navedeno je i da je proklinjao ukrajinskog predsednika, a mitropolit je objasnio da se radi o citatu iz jevanđelja.

Pavle je izjavio i da je sve ovo što se događa progon.

Deo lavre gde živi mitropolit je blokiran i vernicima se ne dozvoljava da se približe, piše izdanje „Strana", dok su očevici za „Sputnjik" otkrili da je pretres već počeo.

Kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva saopštila je, u međuvremenu, da je mitropolit pozvan na saslušanje koje treba da počne u 12 sati po lokalnom vremenu.

Prethodno je ministar kulture Ukrajine Aleksandar Tkačenko rekao da su vlasti poništile uredbu o predaji Kijevsko-Pečerske lavre na besplatnu upotrebu UPC.

AP Photo/Efrem Lukatsky, File
 

Spomenik „Kijevsko-pečerska lavra“ zatražio je pokretanje postupka o „zapleni imovine“ manastira, navodi se na sajtu Ministarstva kulture Ukrajine. Oni su objasnili da komisija za prijem i predaju državne imovine Lavre nije mogla da počne sa radom zbog opstrukcije NN lica.

Ultimatum koji je Ministarstvo kulture postavilo Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi istekao je 29. marta. Direkcija nacionalnog spomenika Kijevsko-pečerske lavre jednostrano je raskinula ugovor o zakupu i naredila monasima da napuste manastir.

Namesnik Kijevsko-pečerske lavre mitropolit Pavle rekao je da ne može biti kompromisa na ovu temu i da nije moguć jednostrani raskid ugovora o iznajmljivanju objekata Lavre, već da je potrebna odluka suda.

Kako je naglasio, monasi neće napustiti lavru dok se pred sudom ne razreši to pitanje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike