SAD se uskoro mogu naći u otvorenom sukobu sa Rusijom, Kinom i Iranom: Vašington ne može da pobedi u takvom ratu

22.10.2022

09:34

0

Autor: 24sedam

Nikada ranije se Sjedinjene Države nisu suočile sa perspektivom gotovo istovremene vojne konfrontacije na nekoliko strana, rekao je Brands

SAD se uskoro mogu naći u otvorenom sukobu sa Rusijom, Kinom i Iranom: Vašington ne može da pobedi u takvom ratu
statue-of-liberty-2629937_1280 (1) - Copyright Ilustracija/Profimedia/Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Pixabay

Sjedinjene Američke Države bi mogle biti poražene u konfrontaciji sa Rusijom, Iranom i Kinom, ako se sa tim zemljama sukobe približno istovremeno, ocenila je američka novinska agencija Bloomberg.

Njen kolumnista Hal Brands taj mogući scenario je dalje „razradio“ rečima:

Profimedia
 

- Zamislite scenario u kojem, za godinu, dve ili tri, svet počnu da potresaju ratovi od Evrope do Tihog okeana. Ta mogućnost nije tako apsurdna kao što mislite. Nikada ranije se Sjedinjene Države nisu suočile sa perspektivom gotovo istovremene vojne konfrontacije na nekoliko strana.

Prema njegovom mišljenju, napeta situacija oko Ukrajine, Tajvana i Bliskog istoka mogla bi da se razvije u globalnu bitku u kojoj će SAD morati da izaberu prioritetni pravac dejstava.

- Zbrojite te krize zajedno i dobićete uzroke evroazijskog požara.Opasnost velikog rata se širi. Današnje krize su međusobno čvršće povezane nego što se čini.

Preopterećena problemima ove veličine, tvrdi Brands, američka država neće moći da odgovori na jedan problem bez razmatranja njegovog uticaja na sposobnost Vašingtona da rešava druge.

Rukovodstvo Rusije je više puta naglašavalo da nema agresivne namere prema Zapada, a atlantisti imaju za cilj konfrontaciju i ekspanziju na postsovjetski prostor, sa uključivanjem novih zemalja u Severnoatlantski savez i destabilizacijom granica.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike