Kralj Čarls III stigao u prvu državnu posetu Nemačkoj: Kamila i on svečano dočekani, sva tri dana boravka detaljno isplanirana (FOTO)

29.03.2023

16:12

0

Sletevši na aerodrom Berlin Brandenburg u sredu popodne na početku svoje trodnevne posete, dočekani su salutnim oružjem dok su dva vojna aviona proletela pored njih

Kralj Čarls III stigao u prvu državnu posetu Nemačkoj: Kamila i on svečano dočekani, sva tri dana boravka detaljno isplanirana (FOTO)
Kralj Čarls III - Copyright Wolfgang Rattay/Pool via AP

Britanski kralj Čarls III doputovao je u sredu sa kraljicom suprugom Kamilom u Nemačku u svoju prvu prekookeansku državnu posetu kao monarh, nakon što je prvi deo putovanja u Francusku odložen.

Sletevši na aerodrom Berlin Brandenburg u sredu popodne na početku svoje trodnevne posete, dočekani su salutnim oružjem dok su dva vojna aviona proletela pored njih. Nemački zvaničnici pozdravili su kralja i kraljicu suprugu kada su izašli iz aviona.

Zatim su otputovali do berlinske Brandenburške kapije, gde su nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer i njegova supruga Elke Budenbender pozdravili Čarlsa i Kamilu svečanom dobrodošlicom uz pune vojne počasti i gde se okupio veliki broj građana kako bi ih pozdravio. Kraljevski par će kasnije biti počasni gosti na državnom banketu u Dvorcu Belvju, zvaničnoj rezidenciji nemačkog predsednika.

Putovanje je trebalo da počne u nedelju u Francuskoj, ali je prva etapa odložena zbog štrajkova i građanskih nemira u zemlji zbog penzionih reformi predsednika Emanuela Makrona.

Pre dolaska u Nemačku, kralj Čarls i Kamila su rekli da se „veoma raduju što će upoznati sve one koji ovu zemlju čine tako posebnom“.

- Velika je radost što možemo da nastavimo produbljivanje dugogodišnjeg prijateljstva između naša dva naroda - dodali su.

Čarls će se u četvrtak obratiti Bundestagu, donjem domu nemačkog parlamenta, a zatim će upoznati neke ukrajinske izbeglice koje su otišle u Nemačku nakon početka specijalne vojne operacije u njihovoj zemlji.

Sledećeg dana, kralj i kraljica će otputovati u Hamburg, gde će posetiti Memorijal Svetog Nikolaja, crkvu koja je teško oštećena u savezničkom bombardovanju tokom Drugog svetskog rata. Dok su tamo, kralj i nemački predsednik položiće vence u okviru kratke ceremonije sećanja.

Uprkos odloženom početku, ciljevi putovanja ostaju isti. Putujući na zahtev britanske vlade i na poziv nemačkog predsednika, kralj se nada da će obnoviti i ojačati veze nakon izlaska Britanije iz Evropske unije.

Čarls je poslednji put posetio Nemačku kao princ od Velsa 2020. godine kako bi obeležio Nacionalni dan žalosti za žrtvama rata.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike