Bajden pozdravio odluku suda u Hagu, Rusi ga ismejali: Stav SAD je šizofreničan

18.03.2023

12:08

0

Obraćajući se novinarima u petak, američki lider rekao je da veruje da je odluka MKS-a u vezi sa njegovim ruskim kolegom „opravdana“

Bajden pozdravio odluku suda u Hagu, Rusi ga ismejali: Stav SAD je šizofreničan
Međunarodni krivični sud u Hagu - Copyright AP Photo/Mike Corder, File

Reakcija Vašingtona na „nalog za hapšenje” ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je izdao Međunarodni krivični sud, deluje šizofreno, saopštila je moskovska diplomatska misija u toj zemlji. Ambasada je dodala da su SAD, iako ne sarađuju sa sudom u slučajevima koji uključuju Amerikance, brzo pozdravile njihovu poslednju odluku u vezi sa Rusijom.

U postu objavljenom na Telegramu u petak ruska ambasada je rekla da pozicija SAD „podseća na tromu šizofreniju“, pošto su „svi američki zvaničnici uglas ponavljali da MKS ne odlučuje za Sjedinjene Države“, dok ovi isti zvaničnici tvrde da sud ima valjane osnove da krene u poteru za Putinom, kao i za ruskom komesarkom za prava deteta Marijom Lvovom-Belovom, navodi se u saopštenju.

- Radi sopstvenih geopolitičkih interesa Vašington podržava pravnu bahanaliju bez presedana koju je pokrenuo MKS, znajući dobro da Rusija, kao i SAD, ne priznaje jurisdikciju MKS - saopštila je ambasada i dodala da je pokušaj MKS da istraži navodne američke ratne zločine u Avganistanu 2020. rezultirao time da su SAD uvele sankcije tadašnjem tužiocu Fatui Bensudi.

AP Photo/Susan Walsh
Džo Bajden

Obraćajući se novinarima u petak, američki predsednik Džozef Bajden rekao je da veruje da je odluka MKS-a u vezi sa njegovim ruskim kolegom „opravdana“, pošto je Putin „očigledno počinio ratne zločine“. On je, međutim, požurio da doda da ni SAD ne priznaju nadležnost ovog suda.

SAD su se povukle iz Međunarodnog krivičnog suda 2002. godine, donevši zakon koji ovlašćuje upotrebu „svih neophodnih i odgovarajućih sredstava“, uključujući vojnu silu, za puštanje na slobodu bilo kog Amerikanca ili državljanina savezničke zemlje ako ih sud pritvori.

Komentarišući najnoviji potez MKS-a i njegove tvrdnje da su Putin i Lvova-Belova odgovorni za „nezakonito prebacivanje” dece iz Ukrajine u Rusiju, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je u petak primetio da „Rusija, kao i mnoge druge države, ne priznaje nadležnost ovog suda“.

AP Photo/Peter Dejong
 

Peskov je naloge za hapšenje opisao kao „nečuvene i neprihvatljive“, odbacivši ih kao „ništavne sa pravnog stanovišta“.

Osim SAD i Rusije, brojne druge nacije ne priznaju nadležnost MKS-a, uključujući Kinu, Indiju, Izrael, Saudijsku Arabiju i Tursku.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike